Abonnera på Fort & Bunker
Slutsåld!

Bunkerboken

335kr

Slut i lager

Kategori:

Beskrivning

Den här boken hade inte kunnat skrivas för 15 år sedan. Då var fortfarande vårt kustförsvar något av de hemligaste och mest undangömda, som vårt försvar hade.

På skärgårdens öar, och längst in i trånga vikar dolde sig några av världens modernaste artillerisystem. Men kontrasterna var många, och stora. På en annan plats, kanske inte alldeles så långt bort stod pjäser med tillverkningsår från 1800-talets slut. Befästningar som påminde om den tid då vårt försvar snabbt behövde rustas, och man tog vad som fanns tillhands.

Idag är allt detta historia. Och tyvärr en försvinnande historia, eller man kanske måste säga försvunnen historia. De flesta av dessa anläggningar var strängt hemliga, både under sin verksamma tid, men också under avvecklingsperioderna. Man kan säga att de försvann, utan att lämna särskilt många spår efter sig.

Men nu kommer ett litet ljus över detta vårt mest hemliga försvar – BUNKERBOKEN! Under flera år har författarna rest runt för att försöka hitta och dokumentera resterna av vår försvarshistoria. Det handlar om resterna av det som en gång var vårt kustförsvar.

Idag existerar bara detta försvar som grushögar eller betongplattor längs med kusten, gulnade svåråtkomliga dokument i arkiven och som några enstaka bevarade anläggningar som konverterats till museer. Det mesta är rivet och borta tillsammans med minnet av de gigantiska ansträngningar som en gång gjordes för att hålla oss utanför kriget. Befästningarna runt våra kuster byggdes och revs i hemlighet.

BUNKERBOKEN får vi följa med på en fotografisk resa genom Sverige och titta på många av dessa platser. Från fästningsartilleriets batterier bakom stenmurar och jordvallar via arméns tunga batterier och lokalförsvarsförbandens värnkanoner till kustartilleriets högteknologiska batterier.

Vi reser från Törefjärden längst upp i norr till Öresund i söder under vår fotografiska historieresa. Boken ger oss också förklaringar på hur anläggningarna såg ut, och hur det var tänkt att de skulle fungera.

BUNKERBOKEN handlar om allt från små skyttevärn till stora kustartillerianläggningar. Under det sista decenniet har militära myndigheter gjort sig av med och skrotat i princip alla de fasta kustbefästningar som byggts under de sista hundra åren. De som var äldre än så föreföll haft ett större kulturellt värde och har därför oftast inte varit föremål för rivning, eller återställning som det kallas på fackspråk.

Vad som händer om några år när man inser att man rivit det som i framtiden ska bli historia är dock oklart.

BUNKERBOKEN ger också läsaren en inblick i den dimensionen som består av den tekniska utvecklingen, där varje nytt vapentekniskt framsteg möts med ett motmedel.

Här ryms allt från de enkla befästningarna från mitten av artonhundratalet till, de framsynta forten som anlades i början på 1900-talet och de hastigt byggda försvarsanläggningarna från andra världskriget, fram till de tekniskt raffinerade kustartilleribatterierna vars senaste delar togs i bruk i början på 1980-talet.

De flesta av dessa anläggningar och befästningar byggdes på otillgängliga och avlägsna platser. Anläggningarna  som i de flesta fall inte finns kvar längre, och därför gått förlorade för alltid.

BUNKERBOKEN är ett bidrag till att bevara den här delen av vår militära historia och låter oss alla se vad som gjorde Sverige till en mycket speciell militärmakt under det Kalla kriget!

Försäkra dig om en unik bok som ger dig bild av en tid då Sverige var rustat för krig och invasion. En tid som nu tillhör det förflutna!

FAKTA

Format 210 x 297 mm, antal sidor 240. Inbunden med hårda pärmar. Full fyrfärg med över 800 unika bilder. Boken innehåller också ett stort antal skisser och ritningar som tidigare varit hemligstämplade. Mycket av bildmaterialet visar anläggningar som idag inte längre är möjliga att besöka. Delar av bokens innehåll har också säkerhetsgranskats av Försvarsmakten och FortV.

Pris 335:-