Slutsåld!

FORTET – Boken om Oscar II fort

289kr

Bläddra i boken

Slut i lager

Kategori:

Beskrivning

FORTET, en bok om Oscar II fort. Så lyder titeln till en bok om ett unikt fort längst ut mot havet i Göteborg. En spännande och unik plats i den svenska militärhistorien. Byggt mellan åren 1899 – 1907.
Själv besökte jag fortet för första gången i början på 2000-talet. Fortet var då en del av det gamla kustartilleriregementet, KA 4, och regementsnedläggningen stod för dörren.
Fortet hade mer eller mindre stått övergivet sedan andra världskriget. Frågan var vad som skulle hända med det unika fortet. För unikt var det! Ett nästan orört fort från början på 1900-talet.
Det byggdes ett antal liknande anläggningar i landet kring sekelskiftet 1900. Befästningar som snabbt blev omoderna vilket innebar att de byggdes om eller avvecklades. Oscar II fort byggdes inte om i någon större omfattning och har inte heller påverkats av civil verksamhet eftersom det legat inom ett regementsområde.
Fortets kanoner är nu återbördade till sina ursprungliga platser, ett att ha varit placerade på andra platser. Tornpjäserna, 15,2 cm och 57 mm användes för salutskjutning i samband med visningsdagar. Något som brukar locka många besökare.

Den nya boken är den första som utförligt beskriver fortet ur alla aspekter. Här kan du läsa om tillkomsten, fortet under de båda världskrigen, manskapet och befälen samt naturligtvis ”följa med” i det dagliga livet på fortet. Unika bilder tillsammans med kartskisser och ritningar, samt mängder av nytagna fotografier ger dig en unik inblick i fortets inre, och yttre.
För att få god överskådlighet har fotografering skett både från helikopter och från drönare, vilket givit bilder ur nya perspektiv.

Format: 22 x 26 cm. Sidantal: cirka 206. Inbunden i hård pärm.
Ordinarie pris: 345:- (Medlemspris 279:- vid beställning anges ordinarie pris, medlemsrabatten avdrages vid leverans)