Slutsåld!

TAGGTRÅDSKUST!

345kr

Bläddra i boken

En unik bok som skildrar alla faserna i linjens tillkomst och användning, men också vad som hände efteråt. Här kan du läsa om den historiska bakgrunden till befästningslinjer i Europa och hur Skånelinjen byggdes. Men du får också en inblick hur ett värn är uppbyggt och fungerar. I boken finns också en unik sammanställning över samtliga värn i linjen,  1063 stycken. Presenterade med bild och vilken typ av värn det rörde sig om, samt om de raserats.

Slut i lager

Artikelnr: 2020-5 Kategori:

Beskrivning

Boken om den skånska befästningslinjen – Skånelinjen, eller Per-Albinlinjen som den kallas ibland.

En unik bok som skildrar alla faserna i linjens tillkomst och användning, men också vad som hände efteråt. Här kan du läsa om den historiska bakgrunden till befästningslinjer i Europa och hur Skånelinjen byggdes. Men du får också en inblick hur ett värn är uppbyggt och fungerar. I boken finns också en unik sammanställning över samtliga värn i linjen,  1063 stycken. Presenterade med bild och vilken typ av värn det rörde sig om samt om de raserats.

Boken kom ut i februari 2021. Bokens format är 22 x 26 cm och omfattar 384 sidor. Nästan 1 500 bilder, kartor och ritningar illustrerar boken, många av bilderna är mycket unika och har aldrig visats förr. Dessutom finns här specialritade unika 3D-skisser på samtliga värntyper som förekom i linjen, samt också skyddsrumsvarianterna.

Boken är en unik utgåva över Sveriges längsta och mest omfattande befästningslinje. En befästningslinje som fick ”tjänstgöra” långt in i modern tid. Först i samband med det politiska beslutet om att avskaffa invasionsförsvaret började linjen avvecklas på allvar. Idag är merparten plomberad, i vissa fall också raserad och endast ett litet antal går att besöka.

Arbetet med boken har pågått under flera år, och bygger på material från Krigsarkivet, Försvarsmakten och Fortifikationsverket. Bildmaterialet på värnen är fotograferat under 1998 – 2020. Detta innebär att det finns bilder på värn som idag är raserade, eller försvunna. En stor del av materialet har inte tidigare varit tillgängligt på grund av hemligstämpling.

Här ser du bokens innehållsförteckning, som ger dig en uppfattning om det välfyllda innehållet i boken:
Inledning
Lite om taggtråd
Historisk bakgrund
En försvarslinjes funktion
Vad är ett värn?
Att bygga Skånelinjen
Värnen
Värnen från insidan – en bunkers anatomi
Vapnen i värnen
Soldaterna
Värninstruktioner
Förbanden
Skyddsrummen
Baracker och tält
Mobilisering och förråden
Spionage och spioner
Krigstider
Smålandslinjen
Kalla kriget
Förfall och avveckling
Linjen idag
Från Halland till Blekinge – en bildpresentation över linjens alla värn! 1 063 stucken!

En bok som är ett måste för alla med intresse i vår militärhistoria och befästningar!

Ytterligare information

Vikt 2 kg