16 december 2022 Det blev en dag och en natt att minnas…

Det började egentligen med en blåsa på stortån, som naturligtvis sprack och gav ett litet sår. Min lokala vårdcentral tog hand om såret under några dagar i förra vecka. Man misstänkte också att det kunde vara mina skor och inlägg som var orsaken till det. Jag lyckades få en tid hos Aktiv Ortopedteknik i Malmö som hjälp mig tidigare med skor och inlägg. Kanske låter lite märkligt med skor och inlägg men för en diabetiker är sår på fötterna något man absolut skall undvika. I december fick jag ett litet sår på en tå, något som ledde till inflammation och amputering av tån. Efter en vecka på sjukhus, och tre veckor på korttidsboende väntade nästan 4 månader innan jag var i form igen. Så du kanske förstår varför ett sår på foten är något jag reagera på!

Nåväl väl anländ till Ortopedteknik behövde jag ”slå en sjua” och får en mindre chock av det som finns i toaletten – Knallrött!? Alltså blod i urinen! Något som man talat med mig om att jag skulle se upp med.

Tar min telefon och försöker få kontakt med Onkologen i Lund, men har naturligtvis inte telefonnumret till avdelningen eller min kontaktsköterska. Men lyckas inte. Kanske förståeligt, det var ju fredag eftermiddag (!). Lyckas dock få tag på sköterska hos min lokala vårdcentral och hon rådfrågar en läkare som bara säger -åk in akut!

Så iväg till Ystad där jag kommer till in på akuten ganska omgående. Urinprov, blodprover och lite samtal innan jag skickas ut i väntrummet igen. Hinner en kopp automatkaffe och en Polarklämma. Klämman torr och kaffe skållhett.
  Efter bara en kort stund kommer en sköterska och tar med mig till ett undersökningsrum och kvällens äventyr tar sin börjar 😉

En trevlig läkare gör en ganska ordentligt undersökning. Trycker, klämmer, drar och lyssnar. Ställer mängder av frågor som så småningom slutar med att han skall gå och läsa min journal. Där stod, enligt vad han själv skrev; ”JJ-stent vänster p.g.a. kompression på vänster uretär. Bytte JJ-stent senast 21/11. Njurtumör höger, skelettmetastaserad. Prostatacancer. KLL. DM2. Charcotfot vä. Ingen KAD eller RIK”.
  Om inte förr så blir man sjuk när man läst detta 🙂 Nåväl man kommer fram till att jag skall läggas för observation under natten och det skall sättas kateter(!) Allt löper smärtfritt och jag får åka rullstol till en liten observationsavdelning i anslutning till akuten.

På frågan om det finns något att äta dricka (jag har inte ätit något sedan lunchdags) så får jag två ostsmörgåsar med apelsinmarmelad och en härlig kopp nylagat kaffe. I det ögonblicket var himlen nära.
  Sedan börjar provtagningar med allt vad som hör till och därefter kommer besked att jag skall ha en blodtransfusion då mina blodvärden är väldigt dåliga, trots två transfusioner den senaste månaden. Nåväl allt löper lugn och jag försöker sova lite, men det är väldigt svårt att koppla med alla sladdar och slangar och på en ganska smal hård säng. Vid ungefär 0230 är transfusionen klar och jag får besked att jag kan få åka hem inom en timma 🙂 Utan tvekan dagens bästa besked.

Nåväl klockan strax efter tre sitter jag i bilen och kan börja hemfärden.

Klockan är nu strax efter lunch och jag har njutit av en ”sovmorgon” ända tills klockan 10 följt av en god frukost. Så resten av dagen kommer att gå på halvfart och jag ser fram emot kvällen då jag skall belöna mig själv med en god Gin and Tonic, medan kvällsmaten blir färdig. Så nu väntar tyvärr en vecka med sjukvårdskontakter och uppföljningar men framför allt ett besök på Endokrinologens fotavdelning i Malm – Men den tiden den sorgen, om inte annat är det julafton på lördag!

Ha en fortsatt trevlig helg 
Leif