26 november 2022 Det har gått några innehållsrika veckor….

Det har gått 17 dagar sedan sist jag skrev något i bloggen. Men det har varit 17 innehållsrika dagar, där den mesta av tiden gått i sjukvårdens tecken. Det början redan den 9:e med förberedelser för strålbehandling i Lund, något som tydligen skall hjälpa mot smärtorna i skelettet. Dagen började redan kl 6 för att hinna vara i Lund kl 0745. Det var mycket som skulle ställas in och det skulle dessutom tatueras in tre prickar som tydligen skall hjälpa till att ställa  in maskinerna.

Dagen efter var det dags för provtagning. Eftersom det var omöjligt att få en tid hos min lokala vårdcentral fick jag ta mig till lasarett och ta proverna. Dagen efter, den 11:e var det så dags för strålbehandlingen i Lund, något som avlöpte ganska snabbt och bra. När jag nästan var klar gick något alarm i huset och det blev stor uppståndelse(!)

Sedan var det faktiskt några dagar i lugn och ro, fram tills måndagen (14:e) då det var dags att träffa mitt cancerteam i Lund. En grundlig undersök och därefter bestämdes att nu skall den nya behandlingen börja, med datum den 23/11. Stor genomgång med min kontaktsköterska som berättade om allt som kan inträffa. Hon skall dessutom ringa varje vecka för att kontrollera hur allt fungerar. Dessutom fick jag en necessär med tandborste, tandkräm, munskölj och dagbok, allt med hälsning från tillverkaren av min cancermedicin.

Dagen efter, den 15:e nya prover hos min lokala vårdcentral, denna gång inför en nya blodtransfusion på torsdagen i Lund (mina blodvärden vill inte riktigt fungera. Så det blev några timmar i Lund under torsdagen.

Fredagen den 18:e var det dags för nya prover i Ystad, följt av liten paus innan det var dags för magnetröntgen. Förra omgångens bilder blev inte riktigt bra tydligen, och man ville dessutom försöka få i mig lite kontrast, något som tydligen fungerade.

Sedan blev det helg och den första snön kom. På söndagen var det lite nervöst inför måndagens operation/byta av rör (Jstent) i min vänstra njure. Naturligtvis var det ett ganska rejält oväder på måndagsmorgonen och min färdtjänst/sjukresa skulle hämta mig redan klockan 0615(!)

Detta var tredje gången jag går igenom den operation. Något som är ganska smidigt, trots allt. Enda besvärliga är obehaget av att ligga med häcken bar med benen uppe, och det springer av massa människor runt en en. Nu förstår jag hur det kännas hos en gynokolog(!) Men efter en stund blir man sövd och minns inget förrän man vaknar på uppvaket. Här bjuds det på kaffe och macka, något som smakar underbart eftersom jag varit fastande.

Sjukresa hem genom ett snöigt landskap och skön vila och en god fikastund.

Onsdagen den 23:e var dt så dags för tablettstart. En tablett om dagen med reglerna ät jag får inte äta något på 2 timmar före intaget, och inget på 1 timme efter intaget. Så det fick bli kl 11, ett par timmar efter frukost, och åtminstone en timma till lunch. Naturligtvis började man direkt ”känna efter” de omtalade biverkningarna, som enligt läkaren ”inte var en fråga om vad man får, utan när man får dom”. Men än är det lugnt. Idag är det fjärde dagen in i behandlingen.

Så nu är det provtagning och kontroller varje vecka framöver. Av dt jag fått papper så sträcker det sig till februari, då det förmodligen blir nya undersökningar och utvärderingar.

Så hälsningar från en som ändå mår ganska hyfsat!
Leif

Ps mina tabletter, 30 stycken betingar ett pris på 50.500 kronor! Behandlingen skall pågå i minst 4 månader nu är jag tacksam för att jag betalat skatt och blev född i rätt land!