Första omgången avklarad! Lördag 12 februari 2022

God morgon!
Det har gått några dagar sedan första behandlingen i onsdags. Det var på Onkologen i Lund som jag började min cancerbehandling, eller immunterapi, som det också kallas. Det blev en nervös morgon. Vad skulle hända? Hur skulle jag må? Hur lång tid tar det? Och så vidare, frågorna och tankar var många under bilfärden till Lund. Naturligtvis gick jag fel. Vid min undersökning i januari var detta i ett ganska nybyggt ”glaspalats” med namnet Onkologen, och jag trodde naturligtvis att det var här behandlingen skulle ske. Men nu skulle jag till MBE, Medicinska Behandlings Enheten. En äldre byggnad som var kopplad till Onkologen. Äldre betydde också trångt och kompakt. Anmälan i receptionen på tredje våningen och hänvisad till ett pyttelitet väntrumsutrymme i anslutning till hissarna.
Men det dröjde inte många minuter förrän en sköterska kallade på mig och tog mig till ett mindre rum (det var egentligen det största på denna avdelningen) med fyra sängar, varav en var tom. Hon berättade att under de två första behandlingar skulle man ligga ner, därefter verkade som att fortsättningen ske i vilstolar.

Nåväl det hela började med att, Malin som sköterskan hette, berättade vad som skulle ske, och gick igenom eventuella signaler i kroppen som jag skulle vara uppmärksam på. Bland annat kunde man tydligen få smärtor i ryggen under transfusionen. Informationen om detta gjorde naturligtvis att jag låg och väntade på att det skulle börja göra ont! Min ”gamla” port på bröstet, som jag fick inopererad 2016, visade sig fungera utmärkt och det tog inte lång stund förrän jag var uppkopplad och den första påsen började droppa in.

Efter cirka 30 minuter var denna avklarad och det var dags för sköljning, något som också tog 30 minuter. Därefter var det påse nummer 2 som skulle ”droppas in”. Men dessförinnan togs det lite blodprover. Dessa tog man genom porten vilket var tacksam eftersom man slipper alla nålstick 🙂

Påse nummer två tog också exakt 30 minuter och därefter en kort sköljning. Slangarna bort och ett litet plåster över pumpen. Alltsammans tog cirka 3 timmar.

Nu har det gått tre dagar och jag har inte märkt något av några eventuella biverkningar. Nästa behandling skall ske den 2 mars och är densamma som den första. Innan dess provtagningar och samtal med läkaren.

Så nu vet jag hur behandlingen fungerar. En ganska snäll sådan i en miljö som var väldigt trygg och med mycket omtänksam personal. Så är det inte värre än såhär så skall det förhoppnings inte vara några problem. Sedan är ju den stora frågan om det fungerar – det återstår att se!

Varma hälsningar
Leif