malware scanner Vecka 19 – En händelserik vecka – Fort & Bunker

Vecka 19 – En händelserik vecka

Vilken måndag! Deklarationstider = bekymmerstider. Det här med bokföring och i dess förlängning årsbokslut, momsdeklaration och den ”stora” deklarationen till hör nog mina absoluta hatobjekt. Måndagen startade tidigt (jag kunde givetvis inte sova) för att fortsätta med konteringar och kontroller. Skatteverkets ”förenklat årsbokslut” gjorde livet något enklare, och vid pass klockan 15 fanns det ett deklarationsunderlag färdigt. Nu skall det bara kontrolleras lite.
Deklarationstiderna innebar att jag var tvungen att ge mig att till Lund för att inskaffa en bok om bokslut. Här ligger nämligen Gleerups, en anrik gammal bokhandel som alltid varit utrustad med en speciell avdelning för kurslitteratur och liknande. Döm om min förvåning när denna saknades. Jag blev upplyst om att den flyttat till Lundagårdsområden, dvs universitetsområdet, bredvid Domkyrkan. Här skulle den finnas i något som kallades Borgen. Och mycket riktig där låg den, men tyvärr utan den bok jag sökte. Jag fick nöja mig med de bokföringsböcker jag handlade i den ”normala” bokhandeln. På väg tillbaks till parkeringshuset, blev det en promenad genom ett somrigt Lund. Nästan alla hade T-shirt eller linne och shorts. Sommaren, eller åtminstone värmen hade kommit.
Jag var tvungen ”bara” att ta en sväng inom saluhallen (det började närma sig lunch) för att inhandla några ”lundaknakar”, lite bröd samt två goda ostar. Hos slaktaren Holmgren blev det inhandlat. Deras korvsortiment går inte av för hackor, så jag fick tvunget prova en liten ring rökt korv också. Sedan var det bara att köra hem igen i det vackra vädret. Postlådan innehöll årets häftigaste överraskning – PRO-tidningen! Adresserad till mig, och komplett med ansökningsblankett för att gå med i PRO!! Jaha, nu har tiden hunnit ifatt mig. Men jag funderar allvarligt på om man skulle starta underavdelningen PRO(u) alltså ungdomsavdelningen. Här kunde man kanske under ett stort antal år förberedda sig för pensionsåldern, eller det slutgiltiga ställningstagande. Onsdagen och torsdagen flög iväg med allehanda administrativa uppgifter, samt att se till så allt var klart inför den stundande helgens militärhistoriska dag i Djuramossa!
Fick under torsdagen också uppleva det moderna samhället transportproblem då jag beställt varor från min kontorsleverantör. Transporten skulle ske med DHL och anlända under torsdagen. När klockan var 14 ringde jag till leverantören och efterlyste varorna och fick besked om att de var levererade, enligt DHL???? Några varor hade jag inte sett till så nu blir det att ägna måndagen åt att leta efter dem.

Fredag var det äntligen dags att bege sig till Djuramossa och förberedelserna iför den militärhistoriska dagen, eller SMB-dagen som den också kallas. Evenemanget har växt, sedan starten, och är nu fast etablerat och drar mycket publik OCH deltagare. Årets upplaga omfattade både karoliner, stridsvagn, pansarbil och militariaförsäljare, samt givetvis SMB med sin stora utförsäljning av böcker.

Staketbyggarna Max, Jörgen och Lars i hårt arbete.

Som vanligt kom fredagen att omfatta alla typer av arbete. Det började redan direkt vid framkomsten med hämtning av staket, för att kunna hägna in utställningsområdet. Därefter var det resning av det stora boktältet. Ett inte alltför enkelt arbete, med många ”kockar”.

Det stora tältet börjar ta form efter en del våld och övertalning.

Det stora tältet börjar ta form efter en del våld och övertalning.

Men allt fungerade med lite gott humör och lite våld. T o m att dra tunga bokpallar på grusgång fungerade hjälpligt. Under sena kvällen började de olika deltagarna anlända. Här kom fordon från Terrängbilens Vänner, karoliner från Skånes Caroliner och flera andra. Kvällsmaten slank ner i all hast, tillsammans med en god öl, och sedan var det bara att fortsätta verksamheten. Det var sent på natten när vi äntligen kunde krypa till kojs. Över allt på Muséeområdet kunde man höra tunga snarkningar från både barack och tält.

Något trötta funktionärer och deltagare tar sig en välbehövlig paus. Kapten Alf och Birgitta njuter av stillheten.

Något trötta funktionärer och deltagare tar sig en välbehövlig paus. Kapten Alf och Birgitta njuter av stillheten.

Det blev en tidig morgon på lördagen. Samlingen var utsatt till 800 och hela evenemanget skulle gå av stapeln prick kl 900. Så efter en snabb frukost var det bara att ge sig ut. De sista deltagarna anlände. Stridsvagnen kom ut ur sitt garage och Gösta anlände med den nyrenoverade KP-bilen. Redan strax efter 8 började de första förväntansfulla besökarna anlända. Tidigare om åren har insläppet varit lite problematiskt, men i år avlöpte det perfekt. Jag fungerade som fördelare vid kassan; medlem eller betala? Dagen avlöpte helt friktionsfritt med uppvisningar, försäljningar, korvservering, ärtsoppa och massor av bekanta som ville prata och hälsa. Ursäkta om jag var lite stressad och avvisande, men det är svårt att hinna prata med alla när man har fullt upp att göra!

Skånes karoliner gör klart för invigningssaluten.

Skånes karoliner gör klart för invigningssaluten.

Väntan på stormen. Olle och Leif i insläppet före öppnandet. (foto Bengt Rosander)

Väntan på stormen. Olle och Leif i insläppet före öppnandet. (foto Bengt Rosander)

Själv svarade jag för två ”föreläsningar” med namnet från Snuskburksmat från Ankarstock till plastpåse. Här fick bl. a de närvarande smaka på min egenhändigt bakade ankarstock enligt det gamla receptet. Eftermiddagen bjöd på lite regn och min sista föreläsning fick flytta inomhus. Trots all verksamhet var det ända ganska skönt när klockan närmade sig 18 och stängningsdags.

Dagens rätt - Ärtsoppa! Populärt bland besökarna. Jörgen och Birgitta fick det svettigt värre under några timmar vid serveringen.

Dagens rätt - Ärtsoppa! Populärt bland besökarna. Jörgen och Birgitta fick det svettigt värre under några timmar vid serveringen.

Årets nytillskott! Korva-Bengt som lyckades göra slut på alla inköpta wienerkorvarna!

Årets nytillskott! Korva-Bengt som lyckades göra slut på alla inköpta wienerkorvarna!

Äntligen skulle det bli kvällsmat. Runt 19-snåret var vi väl ett 60-tal personer som bänkade oss vid långborden i museets cafeteria och njöt av karolinernas förrätt; sillamad, kyddamat (köttmat) och fittamad (smörgås med flott) alltsammans nedsköljt med klar dryck av skånsk härkomst.

En riktig läckerhet för de hungriga deltagarna. Tre "små maddar" enligt karolinsk tradition (Traditionen började nu och här, och förutsätt fortsätta under många, många år)

En riktig läckerhet för de hungriga deltagarna. Tre "små maddar" enligt karolinsk tradition (Traditionen började nu och här, och förutsätt fortsätta under många, många år)

Kvällen fortsatte med mer mat, öl, skratt, sång och trevlig samvaro. När midnatt närmade sig hade de flesta gett sig av. Några skulle åka någon mil, andra skulle bara leta sig ut till sina tält.

Tidiga museibesökare i sina gamla bilar. De både lät och luktade fantastiskt.

Tidiga museibesökare i sina gamla bilar. De både lät och luktade fantastiskt.

Det var inte utan att det kändes ganska segt på söndagsmorgonen. Efter en snabb frukost var det bara att bege sig till cafeterian för att städa och ställa i ordning för dagens öppethållande. Den planerade bunkervisningen kl 10 fick inga deltagare däremot anlände ett 20-tal veteranbilar för ett morgonbesök och lite kaffe. Deras mål var veteranbilsträffen på Sofiero slott. Runt 12-snåret kände jag att jag gjort mitt och styrde bilen hemåt mot en skön avslagen eftermiddag och ett tidigt sänggående.

En bild som bara måste få komma med. Under dagen såldes lotter och priset var en tur i stridsvagnen m/42 runt uppvisningsfältet. Här de två lyckliga vinnarna tillsammans med skytten Henrik "Henke" Persson.

En bild som bara måste få komma med. Under dagen såldes lotter och priset var en tur i stridsvagnen m/42 runt uppvisningsfältet. Här de två lyckliga vinnarna tillsammans med skytten Henrik "Henke" Persson.

Så nu väntar kommande veckor med skrivande, fotografering, besök i Småland och lite annat smått och gott. Allt detta får du läsa om i kommande veckobrev.
Ha nu en skön vecka hälsar

Leif H

PS Ett stort tack till Mats, Mikke, Tobias och alla ni andra som lånat ut matransoner och annat ätbart! Mer om vad detta handlar om får ni läsa om i kommande veckobrev.