Vecka 20 Smålandsbesök och trädfällning

Mats Nässert, initiativtagare till museet invigningstalar

Mats Nässert, initiativtagare till museet invigningstalar

Egentligen en vecka då inget speciellt hände. Veckan förflöt med regnväder och blåst för att avslutas med solsken och en resa till ”mörkaste” Småland för invigningen av Smålands Militärhistoriska Center i Delary.

Småland var tidigare begåvat med ett flertal militärmuseum, som nu av olika skäl, ligger i vila, eller i väntan på något (?). Det var därför välkommet när SMHC nu skulle slå upp portarna i den första av tre invigningsetapper. Placerat i en fd hemlig förrådsanläggning har nu de gamla garagen fyllt med hjulfordon av allehanda slag. I den stora tvåvånings förrådsbyggnadens andra våning har ett litet museum börjat växa fram.

Den gamla förrådsbyggnaden i Delary

Den gamla förrådsbyggnaden i Delary

Jag kom lite tidigare på dagen för att kunna fotografera i lugn och ro, men också för att hinna prata med deltagare och besökare. Första påträffandet var Mats Bergvall som hade tagit sig till invigningen i sin terrängbil av modell Volvo. Mats B är annars något man gärna förknippar med US Army och amerikanska militärfordon.

Uppställda på den stora platta, framför garagebyggnaderna fanns museets bilpark uppställd, en ganska imponerande syn av det mesta som svenska försvaret kunde prestera i hjulfordonväg.

Fordonsparken på linjeuppställning

Fordonsparken på linjeuppställning

Vid plattan fanns också en kokvagn, från vilken de ljuvligaste dofter spred sig. Här skulle nämligen serveras pytt-i-panna, tillagad enligt alla konstens regler på kokvagnens stekbord. Till detta kom naturligtvis rödbetor. Tyvärr var det lite tidigt för lunch, men nog var det frestande.

Jag fick istället leta mig runt och besökte de olika platserna, främst då museibyggnaden. Här var givetvis utställningarna koncentrerade på den småländska militära närvaron i landskapet. Här kunde man lära sig var armén höll till, var flyget hade sina baser, var kustartilleriet fanns osv.

En utställningsvägg i det nya museet som visar "soldat Svensson" och Öst och Väst

En utställningsvägg i det nya museet som visar "soldat Svensson" och Öst och Väst

Klockan 14 var det så dags för den högtidligliga invigningen som sig bör förrättades av initiativtagaren Mats Nässert och kommunens ordförande. Själva invigningen skedde genom att kommunordföranden helt symboliskt klippte av en ”blind” pentylstubin. Knallen uteblev (som sig bör men museet var officellt invigt.
Som avslutning på dagens begivenheter, eller kanske man skall kalla det ”grädde på moset” dök ett dubbeldäckat gult flygplan upp på låg höjd över området.