vecka 30, en inte fullt så trevlig vecka….

Ibland kan ord vara överflödiga

Ibland kan ord vara överflödiga

Det är ofta ett par händelser i en liv som riktigt etsar sig fast. Ofta är det de stora världshändelserna som kommit att bilda bestående avtryck i människors minnesbankar, så också hos mig. Eftersom jag är så ”gammal” så minns jag händelser som Norrmalmstorgsdramat, kung Gustaf VI Adolfs död, Olof Palme mördas, 11 september i New York, och många andra liknande. Men det är just dessa händelser som etsat sig fast. Dessutom så pass att man kan t o m berätta vad man gjorde när nyheten om händelsen nådde en.  Till detta måste vi nu lägga händelserna i Norge i fredags. En riktigt svart dag i Norden. Det är är ytterligare en dag då man långt efter vet exakt vad man gjorde när nyheten blev känd. Gärningsmannen är gripen och det kommer förmodligen att bli en lång process innan vårt grannland kan gå vidare. Tyvärr är det alltför många som har fått sina liv förstörda, och jag hoppas att den gamla frasen tiden läker alla sår (vilket inte är riktigt sant, men tiden lindrar åtminstone) kan få hjälpa till. Åtminstone kring mina områen börjar nu trots det inträffade åter vardagen börja ge sig tillkänna!

Max i sitt esse, här uppflugen på talarstenen!

Max i sitt esse, här uppflugen på talarstenen!

Så nu över till vad som hände i övrigt. Måndagen avslutades som vanligt med en stadsvärnsvandring i Helsingborg. Denna gång fick min kollega Max hålla den alldeles på egen hand. Ja, jag fanns ju med bland publiken, om det skulle behövas någon hjälp, men han klarade det galant. Ett litet vätande småregn följde oss hela vägen, men bidrog inte till mer än att allting blev väldigt blött.
Veckans dagar fortsatte sedan med arbete vid datorn där främst det kommande numret av F&B nu börjar få sin slutliga form. Ca en veckas arbete återstår så är den klar för tryckeriet. I det kommande numret presenteras också den nya boken BUNKERBOKEN av Tim Eriksson och Alexander Olsson. Jag har haft nöjet att ”leva” med boken, eller rättare sagt ett utprintat exemplar av originalmaterialet och det är en bok som jag gärna återvänder till. Kanske inte för att ”lusläsa” men för att kika på bilder och läsa de, ibland, väldigt omfattande bildtexterna. Tyvärr är min utskrift i svar/vitt, så vill jag kika på bilderna ”på riktigt” får jag snällt gå till datorn och öppna upp pdf-filerna. Hur boken ser ut får du dock vänta på ett tag till. Men du kan redan nu beställa/reservera ett exemplar via ett mail till info@bunker.nu skriv BUNKERBOKEN på meddelanderaden och ange ditt namn och adress. Du kan beställa max två exemplar på detta sätt till introduktionspriset 298 kronor (porto tillkommer med 72:-)

Kommande numret av FORT & BUNKER - snart!

Kommande numret av FORT & BUNKER - snart!

 I det kommande numret av FORT & BUNKER presenteras den n ya boken och de båda författarna. Här finns givetvis också möjlighet att beställa boken på ”normalt” sätt dvs via kupong och post. Men mail fungerar lika bra, och snart kommer den också att finnas på hemsidan

Åtta gröna och en vit. Variation i försvarets bilpark.

Åtta gröna och en vit. Variation i försvarets bilpark.

Torsdagen blev det ett avbrott för en stadsvärnsvandring i Helsingborg tillsammans med våra ”nya” yrkessoldater från regementet i Revingehed. Redan när jag svängde in på parkering till museet kunde jag se att det blir en annorlunda visning. Snygg uppradade stod deras militärbilar på ett led linje! Och det var inte svårt att upptäcka besökarna från Revingehed. I sina kamouflageuniformer drog de blickarna till sig från övriga besökare. Först på deras program stod en grundlig visning av museet och först efter lunch var det min tur.

Äta bör man, annars.... Men ibland smakar det inte riktig bra, trots att det är korv!

Äta bör man, annars.... Men ibland smakar det inte riktig bra, trots att det är korv!

Under tiden blev det en snabbtur till CityGross i Höganäs för lite nödvändiga inköp till cafeteringen som sålt slut på bl a soppor. Jag passade på att ”njuta” av en korv med mos vid det lokala korvståndet. Ingen höjdare precis med ätbart!

Värn H 1 vid Margaretaparken med de "rätta" besökarna. Foto:Johan Andrée

Värn H 1 vid Margaretaparken med de "rätta" besökarna. Foto:Johan Andrée

I Hälsobacken, vid värn H 58 uppsatod muntra tillrop när vi kunde konstatera att ett värn från andra världskriget faktiskt rymmer nästan en hel pluton moderna soldater! Vandringen avslutades som vanligt vid Kärnan och blev väl en av de mera minnesvärda. Visserligen har vi guidat militär personal förr, men det är inte ofta de uppträder i uniform, och detta var också första gången med de ”nya” soldaterna. Eftermiddagens visning med  ett stort antal soldater blev till en riktig trevlig upplevelse. Dessutom är det första gången som en visningsgrupp, som sådan, blivit förmål för turisternas kameror. Vet inte om det berodde på guiden, eller mängden grönklädda soldater? 😉

Så här många soldater ryms i ett värn från andra världskriget. Foto Johan Andrée.

Så här många soldater ryms i ett värn från andra världskriget. Foto Johan Andrée.

Fredagen blev till en nya dag framför datorn med beställningar, skrivande och lite annat ”roligt”. Dessutom var det dags att förberedda föreläsning vid Havets Dag i Ljunghusen. Här var det kulturföreningen Callunda som bjudit in mig för att berätta lite om Skånelinjen och befästningarna längs Falsterbokanalen. Det var mycket trafik ner mot Näset. Jag var tidigt ute och passade på att titta lite på det ganska orörda området längs kanalen med ett stort anta stridsvagnshinder, fördelat på två spärrområde, samt ett antal kulsprutevärn jämt fördelade över området.

Kulsprutevärn X (N.r 10) är fortfarande inte plomberat, men....

Kulsprutevärn X (N.r 10) är fortfarande inte plomberat, men....

Tyvärr är nu området föremål för diskussioner om avvecklingsåtgärder, som betyder att de delar av stridsvagnshindren som ligger utanför nationalparksområdet skall avlägsnas. Värnen inom detta område skall rivas, medan resternade plomberas. Ett mycket tråkigt besked då detta är det områdesom klassades högst på den bevarandelista som upprättades på Länsstyrelsens initiativ under 2003-2004. Nu är det Vellinge kommun som trycker på och vill ”frigöra” mark för eventuell utbyggnad med bostäder längs kanalen. Därmed förstör man ett historisk minnesmärke som är unikt i sitt slag. Det är bara i Värmland (och några enstak fall i Dalarna) som man kan finna intakta spärrområden. Vid Falsterbokanalen är de dessutom unika eftersom de finns i lättförklarat sammanhang med själva kanalen.

Stridsvagnshinder, eller sk draktänder i "oändliga" rader. (Bilden "stulen" från en kollega)

Stridsvagnshinder, eller sk draktänder i "oändliga" rader. (Bilden "stulen" från en kollega)

Så tog veckan slut och man kunde lägga ytterligare en arbetsvecka bakom sig. Tempot ökar nu betydligt och den kommande veckan innebär mycket körande och en hel del möten. Dessutom måste jag börja fundera på hur man skall kunna agera lite i frågan om Falsterbokanalen. Men jag avslutar med en ”läcker” bild från en av veckans frukostar. Den satt perfekt med kaffe, morgontidning och allt gott du ser på bilden!

En RIKTIG frukost, med allt vad där hör till!

En RIKTIG frukost, med allt vad där hör till!

Jag önskar en fortsatt trevlig vecka, så läses igen om ett tag
Leif