Vecka 1-2, 2012 Nya veckor – Nytt År!

Snacka om att gå upp i rök!

Snacka om att gå upp i rök!

Det har redan hunnit gå två veckor in på det nya året, så det är hög tid att komma igång  med skrivandet av veckobreven!
Så börjar vi på ett nytt år och nya äventyr. 2011 är nu historia, och för min del en bra historia. Det var ett riktigt hektiskt år med mängder av intressanta och spännande upplevelser. Men nu skall vi se om 2012 kan bli minst lika bra!
Av mina två stora intressen, militärhistoria (med betong) och mat, var det maten som stod i centrum under de gångna helgerna. Jag tillhör de där konservativa typerna som gärna håller på traditionerna, och tycker att årets säsonger skall stämma och anpassas med maten. Jag saknar t ex kräftpremiären i augusti, men nu var det jul och nyårshelgen det gällde.
Julhelgen blev den sedvanliga med skinka, brunkål, köttbullar, prinskorvar, revbensspjäll och ris á la Malta. Före allt detta måste det bara avnjutas en läcker silltallrik med klassiska tillbehör som öl och snaps. Jag slog till med fyra sorters sill och sparade laxen till juldagen. TV med Kalle Anka och tittade glatt på de gamla invanda figurerna.

Sill, snaps och en kall öl på stående fot under julstöket!

Sill, snaps och en kall öl på stående fot under julstöket!

Annars har hela december månad mest handlat om att ta mot beställningar och skicka detsamma. Det är förstås förlagets böcker jag pratar. BUNKERBOKEN och MUSKÖ är de två böcker som varit julens stora dragplåster. Musköböcken är tyvärr försenad och jag hoppas den skall upp när inom den närmsta veckan. Men annars är det många ”grabbar” som fått BUNKERBOKEN bland julklappspaketen. Nu tror jag förstås att den aldrig hamnade bland julklappspaketen – den öppnades nog direkt vid ankomsten! Men jag hoppas alla som beställt böcker, har fått dessa, och är belåtna med sitt val.
Direkt efter helgen (alltså nyårshelgen) var det dags att börja sätta sig vid datorn igen. Denna gång var det en artikel till tidningen Soldat & Teknik som skulle författas. Det aktuella numret utkommer den 12 mars, så du får ge dig till tåls tills dess.

Men roligast av allt var när det dök upp två pallar med boken om Muskö. Det är SMB (Svenskt Militärhistoriskt bibliotek) som valde just min bok om Muskö till sin månadsbok i december 2011. ”Min” bok låter snyggt! Det handlar om en speciell upplaga som SMB själv tryckt upp för sina medlemmar, och som bara säljs inom SMB,s verksamhet. Men som tack och belöning har jag fått en mindre upplaga av ”min” bok och denna kan du givetvis beställa från förlaget FORT & BUNKERs hemsida till ett skapligt pris.

Ja, ”äventyret” med skrivandet av Musköboken var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Det var också ett ämne som många ville läsa om. Den förhållandevis stora upplagan sålde slut på mindre än ett år, när boken ut första gången 2007. Genom åren har det varit många som velat köpa boken, så jag hoppas att alla ni som saknat den, nu tar chansen att komma över ett exemplar.
Annars har det varit allt möjligt under de två veckor som redan gått av det nya året. Det bästa är att snön lyser med sin frånvaro, och jag hoppas att det för första gången på länge skall bli en grön vinter. Ställ skidorna längst in i garderoben och plocka fram vattenskidorna istället.

Informationsskylt vid Ksp-värn 735 i Domsten (foto: Johan Andrée)

Informationsskylt vid Ksp-värn 735 i Domsten (foto: Johan Andrée)

Min kära kollega, Johan Andrée, vid Beredskapsmuseet, har under hela förra året, men främst under hösten ”slitit” med underlaget till de informationstavlor som varit ett önskemål att få sätta upp vid Per-Albinlinje värn som ingår i bevarandeprojektet hos Beredskapsmuseet. Ritningar, teckningar, bilder och textunderlag var nu färdigt och Johan och undertecknad tillbringade några dagar med att ta fram skyltoriginalen. Hur det ser ett kan du se på bilden ovan. Johan körde ner till kulsprutevärnet 735 i Domsten och ”provskyltade”. Ser stiligt ut, om jag själv får säga det!

Annars har det nya året året startar på ett utomordentligt trevligt sätt. På genom lokalerna hos min lokala ICA-handlare passerar jag ett av de stora varutställen för ”tillfälliga” varor. Oxfile 99:-/kilo! Jag tänker inte så mycket på när en kvinnorna i delikatessdisken påpekar tillfället! OXFILÉ FÖR 99 KRONOR KILOT! Svensk! Färsk! Är det något fel på den är min första tanke. Och det var det på sätt och vis. Leverantören hade levererat ett antal kilo (ganska många) färska oxfiléer fel till butiken. Eftersom det var en färskvara och dessutom fredag, ville man inte ta tillbaka partiet. Jag förmodar att butiken fick ett mycket bra pris på köttbitarna och valde att göra en liten oxfiérea! Och det tog inte många minuter förrän partiet var slut. Själv lade jag beslag på 2 härliga filer, det skall kanske tilläggas att det var hela filéer. Resultat blev mycket ”godis” i frysen och en härlig måltid på kvällen.

En ½ oxfilé, uppbunden, brynes på alla sidor.

En ½ oxfilé, uppbunden, brynes på alla sidor.

Den brynta oxfilén inlindad i mördegstäcke. Innanför finns baconskivor och champinjon.

Den brynta oxfilén inlindad i mördegstäcke. Innanför finns baconskivor och champinjon.

Efter en stund i ugnen blir den precis så läcker som den skall vara - Varsågod! Biff Wellington a la Gordon Ramsey.

Efter en stund i ugnen blir den precis så läcker som den skall vara - Varsågod! Biff Wellington a la Gordon Ramsey.

 

Och så till sanningens ögonblick - serveringen!

Och så till sanningens ögonblick - serveringen!

 

En bild säger mer än 1 000 ord! Och gott var det också!

En bild säger mer än 1 000 ord! Och gott var det också!

Så ibland kan man har tur och i detta fallet var det en tur som håller i sig under några veckor, då jag kan njuta av oxfile både på tvären och raken. Det leder oss osökt över till projektet Snuskburken, och andra recept. Där är det mycket sällsynt med oxfile och betydlgt vanligare med konserver och frystorkade livsmedel. Från Ryssland har vi fått följande bilder som illustrerar de ryska soldaternas stridsportioner.

Rysk stridsportionssats. Konserver och folieförpacknngar.

Rysk stridsportionssats. Konserver och folieförpacknngar.

Maten skall ju tillagas också, och i våra dagar har de klassiska fälköken helt försvunnit. Nu är det soldaten själv som skall värma sin man, på något sätt. Det kan vara kokkärl och spritkök, någon form av engångsbrännare eller varmt vatten direkt ner i förpackningen. På bilden nedan kan du se en praktisk engångsbrännare för bränsletabletter.

Och därmed har vi kommit fram till slutet av den andra veckan på det nya året. Just nu är det arbete med det kommande numret av FORT & BUNKER som håller mig sysselsatt. Under gårdagen (lördag) beskåda jag ett execispass tillsammans med Skånes Caroliner under ett par timmar i härligt ”vinter”väder. Kallt, klar himmel och ingen snö! Mer om de skånska karolinerna kan du läsa här http://skanescaroliner.treminuter.se

Exercis under fladdrande fana. Skånes Caroliner exercerar.

Exercis under fladdrande fana. Skånes Caroliner exercerar.

Så med den sköna bilden ber jag att få önska en god fortsättning på dagen, veckan och året. Glöm nu inte kolla bokhyllan! Står boken om Muskö där? Om inte så skall du kanske ta och beställa den.
Hälsningar

Leif H