Vecka 3-4, 2012 Nu börjar allt bli som vanligt…

Sakta börjar livet återvända i de normala fotspåren. Alla helgerna ligger bakom oss och vardagen flyter på som vanligt. Det är datorarbete, tandläkarbesök, handla, hämta böcker, packa böcker och mängder av allt annat praktiskt som nu fyller dagarna, och ibland även kvällarna. Glädjande nog har det blivit en liten aning ljusare, både mornar och kvällar. Och! Snön lyser med sin frånvaro, något som jag är väldigt glad för. Vid denna tiden förra året hade snön legat i stora driva under mer än 2 månader. I samband med en av de återkommande stormarna lyckades Landskronavarvets 6 000 ton tunga torrdocka slita sina förtöjningar och driva iväg. Det bar sig inte bättre än att den drev på den mest långrunda delen av Lundåkrabukten, precis söder om Landskrona. Vattenståndet var ovanligt högt och den hårda blåsten drev den gigantiska torrdockan långt upp på de lågt liggande ängarna. Själv hade jag bara läst om händelsen, men när jag passerade kunde jag inte låta bli utan att förbluffas och naturens krafter. Nu skall man försöka ta loss den genom att gräva en kanal och en damm och därefter bogsera tillbaks ”rymlingen”.

Årskiftet 2910/2012

Årskiftet 2910/2012

Bilden ovan fann jag bland vinterbilderna. Visserligen ser det väldigt vackert ut med den vita snön och klar, blå himmel. Men det var den dagen. Normalt var det snålblåst och snöyra den mesta tiden. Nej tacka vet jag den ”riktiga” skånska vintern som råder nu,

Tidningen FORT & BUNKERs första nummer för året växer fram så sakta. I slutet av februari skall du kunna ha det i din brevlåda (under förutsättning att du abonnerar). Innehållet denna gång är väldigt blandat; Värntorn, alltså stridsvagnstorn i bunkrar, Reenactment som denna gång tittar lite närmare på Skånes Caroliner. Att utforska bunkervärlden och militärhistorien via datorn och Google samt en hel massa annat. Jag tänkte jag skulle ta dig med på en liten virituell militärhistorisk utflykt till det forna Östtyskland.

Det forna DDR med markerade militärhistoriska sevärdheter.

Det forna DDR med markerade militärhistoriska sevärdheter.

Ända sedan besöket i Tyskland för två år sedan tillsammans med kollegorna, har jag förvånats över mängden sevärdvärdheter, och spännande platser, för oss militärhistoriskt intresserade. Tyskland ligger ju ganska nära, åtminstone för oss härnere i Skåne. Här är två färjelinjer och en broförbindelse så det behöver inte ta mer än 3-4 timmar förrän man är nere i norra Tyskland. Som vanligt var det först efter hemkomsten som jag började alla sevärdheter som vi passerat. Dels beroend epå att jag köpt lite speciella guideböcker, dels genom att jag börja finkamma internet efter sådan som man borde titta på. Det en ledde till det andra och jag började markera mina ”fynd” på den utmärkta gratistjänsten Google Earth (gratis nedladdningsbar) Hitintills har jag gått igen det mesta som finns att upptäcka i det forna DDR när det gäller militärhistoria sevärdheter och lämningar. Jag har markerat kasernområde, övningsfält, bunkrar, museum, minnesmärken och så vidare. Allt dethär kommer man ju givetvis aldrig att hinna med att se, men nu vet jag åtminstone var det finns. Tiden är också en faktor som spelar in när det gäller det tidigare Östtyskland. Den stora mängden övergivna kasern- och militärområden kommer förr eller senare att försvinna, dels genom att naturen tar över, men också att det mesta rivs eller plockas bort. Så bjud dig själv på en liten militärhistorisk resa. Välj ”ditt” land att utforska. Välj en tidsepok och ett begränsat geografiskt område, t ex Frankrike och första världskrigets slagfält. Sedan är det bara att flyga fram över landskapen och leta efter spännande utflyktmål. Du har stor hjälp om du någon bok i det aktuella ämnet där du kan få lite ortnamn och platsangivelser. Trevlig resa!

Ett ammunitions, - eller robotförråd någonstans

Ett ammunitions, - eller robotförråd någonstans

Här ovan ser ett exempel på vad man kan hitta under utflykterna. Bilden visar ett stort ammunitionsförråd, eller kanske f d robotförråd, någonstans i det forna DDR.

Annars är det arbetet med bokprojektet Snuskburken som är det jag helst vill lägga min tid på. Just nu håller jag att försöka sammanställa de maträtter som har funnits längst inom den militära ”matkonsten”. För det var ju så att vi åt ju inte bara ärtsoppa i det militära. Det var många rätter som man fick njuta av under dagarna i fält. En del blev kvar som ett bestående matminne, medan andra förträngts. Så jag tänkte du kanske kan hjälpa att leta fram ”guldkornen” när det gäller maten i det militära. Vad smakade bäst ute fält? Har du inga bra minnen från fältövningar får du gärna komma något som smaka extra gott ”hemma” i matsalen. Skicka ett mail till mig på info@bunker.nu så skall jag försöka skapa en sorts 10-i-topp-lista över resultatet. Vem vet det kanske är precis din favoriträtt som kommer med i boken?

I våra dagar finns ju inte längre den gamla hedliga trossen och mycket av det som lagas idag i de militära köken skiljer sig inte nämnvärt från vilken ”dagens” som helst. Ovan ser du en fransk stridsportion där huvudrätten är Volaille aux légumes printanier som det heter på franska, det låter lite enklare på svenska; kycklingkött med grönsaker. I övrigt finns där ett sortiment av kex, buljong, efterrätt och annat som gör fältlivet trevligt. Maträtten kan ätas kall eller värmas i sin förpackning.

Den svenska fältransonen, ovan i form av frukost, ser inte lika imponerande ut. Här är det solgryn med hallon och diverse ”läckra” tillbehör som Hallontoddy(?), energidryck, choklad och pulverkaffe. Men man kan ändå inte ungå att bli imponerad över de olika ländernas satsningar på maten i soldaterna fältportioner. Utbudet är stort och variationsrikedomen likaså. Numera är konserver sällsynta och har idag t o m hamnat på museum.

Nu har den militära burkmaten blivit museiföremål.

Nu har den militära burkmaten blivit museiföremål.

På bilden ovan kan du se en del av den amerikanska försvarsmakten konserver och matprodukter. Notera att det på den tiden också ingick ett litet paket cigaretter i fältransonerna. Till och med här hemma fanns det cigaretter i fältransonerna under 1950-talet. Mest berömd i det sammanhanget är kanske den s k tegelstenen som just var benämningen på en fält/stridsranson. Den innehöll konserver, kex och dryck.
Något som också har börjar röra på sig är alla evenemang och aktiviteter framöver. Det dyker upp än det en, och än det andra. Just nu har jag fått följande att notera i min kalender:
14 april – Stockholm Vapen och Militariamässa
17 maj – SMB-dag och Militärhistoriskt dag på Beredskapsmuseet i Djuramossa
19 maj – Militärmuseet i Delaryd. Invigning Etapp 2
30 juni – Beredskapsmuseet 30-års jubileum
Vill du har information om de olika begivenheterna rekommenderar jag att du söker på deras resp hemsidor. Där finner finner du program och tider mm mm. Vet du med kommande arangemang får du gärna skriva en rad/mail till mig så kan jag uppdatera ”Kalender” efterhand.


Boken Muskö en örlogsbas i berget finns nu åter i lager. Priset är 250 kronor och du beställer den enklast på FORT & BUNKERs hemsida. Boken kan inte köpas i bokhandeln (kan vara bra att veta)

Så med detta ber jag att få önska en trevlig vecka och kan bara konstatera att vi har kommit lite nämre sommaren

Hälsningar

Leif H