Himmelriket, del 4 (Norge)

Vår trotjänare under resan första dagar i södra Nprge.

Vår trotjänare under resan första dagar i södra Nprge.

Resan femte dag, onsdagen 12 juni. Dagen började med den härliga frukostbuffén samt iordningställande av frukostpåse. Hotellet hade tydligen varit med förr, för det fann bruna papperspåsar till hands. Sedan var det dags att packa samman och checka ut för bilfärd till Kristiansand, en cirka 3 timmars bilresa. Vår bil hade fått en extra uppgift för dagen. Vi skulle nämligen hämta den ”försvunne” kollegan från England vars pass hade gått ut. Han hade nu får nytt pass och skulle under förmiddagen flyga in till Kristiansand flygplats. Denna låg ungefär på vägen och vi skulle svänga förbi och hämta honom innan vi fortsatte till dagens första besöksmål – ön Odderöya med sina befästningar. Ön ligger precis utanför staden Kristiansand och har en kort broförbindelse med fastlandet.

Vädret var givetvis inte det bästa och när vi väl nådde Odderöya och den avtalade parkeringen uppe vid tunga batteriet hade småregnet och dimman svept in hela ön.

Lunch i bilen på Odderöya parkering.

Lunch i bilen på Odderöya parkering.

Vid tiden för den tyska invasionen i april 1940 var fortet kanoner från tiden före första världskriget. Bemanningen var kraftigt reducerad med ca 25% av styrkan på plats, 49 befäl och 384 meniga. Fortets huvudbestyckning var 21 cm kanoner (St. Chamond L/46) med 10 000 meters skottvidd. Under morgontimmarnas strider avlossade batteriet 30 granater med 21 cm kanonerna, 60 granater med 12 och 15 cm pjäserna. Fortet och området besköt från de tyska fartygen och utsattes också för flyganfall. En bomb träffade ett ammunitionslager. Totalt dödades åtta soldater under striderna.
Tyskarna fortsatte att bygga ut fortet och övriga batterier i området. Redan 1940 flyttades en del pjäser från ön till andra batterier.
Kristiansans fästning fick beteckningen Kustartilleribrigad Syd från år 1947. Samma år tillfördes ett batteri om tre pjäser med 10,5 cm kanoner för utbildningsändamål. 1953 återtogs den gamla benämningen Kristiansand fästning. Skjutskolan för Kustartilleriet (SSKA) flyttades från Oslo till ön under 1953 och hade sitt säte här fram till 1997 då den flyttade till Bergen.
Fram till 1959 fanns det stående beredskapsstyrkor som alternerade mellan de olika forten i området. Efter omändring till så kallade mobiliseringsfort bemannades batterierna endast under repetionsövningarna.
1959 etablerade kustartilleriet en rekrytskola på Odderöya. Fyra gånger årligen anlände en rekrytomgång med 250 värnpliktiga. Efter utbildningen fördelades soldaterna över landets kustartilleribatterier. Skolan lades ner 1993. Först 1992 öppnades ön för allmänheten.

Kommandoplatsen för 21 cm,s batteriet högst upp bergknallen.

Fästningens, eller fortets signalstation högst upp bergknallen.

Området är imponerande och har många spår efter sin ”storhetstid” som huvudförsvarspunkt i Kristiansand. Här fanns inte mindre än sex batterier; haubitsbatteriet (4×24 cm), huvudbatteriet (2×21 cm), västra batteriet (2×15 cm), mellan batteriet (2×15 cm), östra batteriet (2×15 cm) och östra strandbatteriet (2×6,5 cm). Så trots småregnandet var det mycket att se och spännande att promenera runt bland de välbevarade resterna av pjäsplatserna.

En av många gamla pjäsplatser.

En av många gamla pjäsplatser.

Resans huvudsyfte var att besöka batteriplatser med kanoner och det fanns ett par kanoner på Odderöya. Det var den ”vanliga” tyska 10,5 cm SKC/32 som bevarats på sina platser. Pjäserna är dock ditsatta efter kriget.

Väl underhållen och plomberad 10,5 cm kanon.

Väl underhållen och plomberad 10,5 cm kanon. (bilden tagen vid ett tidigare besök)

Notera granaten som är fastsvetsad i mynningen på pjäsen. Också detta är speciellt för Norge och förekommer på flera platser där pjäser står uppställa i avvecklade anläggningar.

Framåt ftermiddagen var det dags att åka vidare till nästa besöksplats som var pjäsplatserna för ett tyskt 21 cm batteri Laksvika fort. Men det är också känt under den tyska beteckningen 3./502 Flekkeröy. Här placerade tyskarna de två 21 cm kanonerna (St. Charmond L/45) från Odderöya som vi besökte under förmiddagen.

Den lång och tröttsamma trappan upp till en av pjäsplatserna.

Den lång och tröttsamma trappan upp till en av pjäsplatserna.

De båda pjäsplatserna låg placerade högt upp på två bergknallar. Nere, och mellan dessa, låg skyddsrum och förrådsbunkrar av lite olika konstruktioner. De flesta helt öppna, något som tydligen är väldigt vanligt förekommande i Norge.

Exteriör och interiör från någon form av närförsvasbunker nedanför pjäsplatserna vid batteri MKB 3./502 Flekkeröya

Exteriör och interiör från någon form av närförsvarsbunker nedanför pjäsplatserna vid batteri MKB 3./502 Flekkeröya

Batteriets placering gjorde av huvudammunitionsbunker låg nere vid vattnet där granater och laddningar ankom med fartyg. Via en järnvägsräls drogs ammunitionen upp till respektive pjäsplats. Kvar av detta system finns en vändskiva nedanför de två pjäsplatserna. Ammunitionsbunkern nere vid vattnet är fortfarande i gott skick och användes idag tydligen av dykklubb i området.

Ammunitionsbunkern nedanför batteriet på Flekkeröya. Notera de påmålade fönstren. Bunkern hade tidigare ett "falskt" tak, därav de ovanligt höga skorstenarna.

Ammunitionsbunkern nedanför batteriet på Flekkeröya. Notera de påmålade fönstren. Bunkern hade tidigare ett "falskt" tak, därav de ovanligt höga skorstenarna.

Det var dags att styra färden mot Kristiansand och vårt ”nya” hotell för ett par dagar. Denna gång var det Scandic Kristiansand som skulle härbärga oss. Efter incheckning och en kall öl blev det en snabb uppackning innan det var dags att ge sig ut för att få lite kvällsmat.  Det blev restaurang Egon, som låg vägg i vägg med hotellet. En kedja som har ett litet ovanligt sätt att fungera. Man får sin matsedel bestämmer mat och dricka, och går därefter till kassan och beställer och betalar. Det som skall drickas får man vid kassan. Maten kommer sedan till bordet. Vet inte om det är speciellt effektivt eftersom kön vid kassan var ganska lång. Men maten var god och priserna som vanligt höga. Middag för åtta personer med tillsammans fyra öl kostade 2 580 kronor! Så det var inget man kunde göra varje kväll. Men gott var det. Jag valde grillad fläskkarré från grillen till det facila priset om 298 norska kronor så i morgon får det bli något enklare. Efter maten var det bara att gå in i hotellfoajen och njuta av en kopp gratis kvällskaffe innan sängen kallade. Imorgon är det dags för den första av de STORA! 39 cm kanonen i batteri VARA

MER OM DETTA I NÄSTA RAPPORT
Leif H