Vecka 36 – 38 I väntans tider!

En ny generation tar över...

En ny generation tar över...

Häromdagen blev jag väldigt sugen på en mjukglass, i samband med att jag var inte på ”min” mack och tankade. Här säljer man nämligen mjukglass med en mängd olika smaktillsatser. Jag hade redan spetsat in mig på en gräddkola-smakande mjukglassbägare, något som blivit en mina favoriter. Nu skall det också tilläggas att detta var en av de varma sköna dagarna i början på september.

Sommargodis!

Sommargodis!

När jag gjorde min beställning fick jag beskedet: Nej! Säsongen är över vi säljer inte mjukglass länge. Maskinen är avstängd! Snacka om att man känner sig snopen. Jag hade ingen aning om att det fanns en gräddglassäsong. Julskinka, kräftor, gås, ål och surströmming har jag lärt mig – nu skall tydligen mjukglass också listas där!

Annars var det några skiftande veckor med allt från fortsatt getingbekämpning, målningsarbeten, fönsterkittning och så det trevligaste av allt Förberedelser inför Tjeckien/Polen-resan i slutet av månaden. Det blir bland annat besök i staden Nachod, i Tjeckien, med FORTEXPO 2013 i det gamla fortet Dubrosovs underjordiska delar.

30 meter under marken i fort Dobrosovs tunnelsystem. (foto:okänd)

30 meter under marken i fort Dobrosovs tunnelsystem. (foto:okänd)

Under FORTEXPO skall jag presentera förlaget verksamhet och bokutgivning, samt också visa lite bilder från den svenska bunkervärlden. Språket ställer givetvis till det en del, men vi får väl se om det gemensamma intresset bryter ner språkbarriärerna.
Efter FORTEXPO blir det hemfärd via Polen där jag bland annat skall göra nedslag för att kika på projekt Riese, ett av Hitlers många konstiga projekt. Ett kort besök i det stora koncentrationslägret Gross-Rosen står och på programmet i södra Polen. Två dagar tillbringas i mellersta Polen i området med Ostwallen. Ett nytt besök i PanzerWerk 7171 står på listan samt också en tur längst terrängvägen via alla de många forten i området. Ostwallen och området där linjen sträcker sig är ett både vackert och spännande område. Här finns militärhistoria i varje buske, främst i form av de många resterna (i bättre eller sämre skick) av de stora befästningsanläggningarna. Men här finns också många andra militärhistoriska saker att upptäcka. Kaserner, historiska platser, övningsfält och mycket annat. Jag kan tänka mig att man kommer att vara ganska fylld med intryck efter resan, men det kommer i nästa veckobrev.

Men det har också varit frukttider och som alla andra tänkte jag att jag skulle ta vara på främst trädgårdens plommon. Något som visade sig helt omöjligt!

Fallfrukt i mängder till getingarnas förtjusning

Fallfrukt i mängder till getingarnas förtjusning

Det blev en stor burk plommonchutney som faktiskt smakade ganska gott. Skall bli spännande att testa till något kötträtt framöver. Sedan blev det och tre burkar med plommonsylt som enligt mitt tycker mer ser ut som tjock saft med ”klumpar” i. Får som om den tjocknar, eller så får jag göra gelé av den. Men fortfarande sitter det väldigt mycket plommon kvar i trädgården, så de närmaste dagarna blir plommon till allt! Och det tar inte slut där nu är det äpple på gång också så jag hoppas de får sitta kvar tills jag kommer hem från Tjeckien/Polen så kanske det kan bli ett par äpplekakor för senare bruk!

Fortfarande lika fräsch som i maj 2008

Fortfarande lika fräsch som i maj 2008

Bland de mera märkliga resesouvenirer som trängs i mina hyllor, här i arbetsrummet, hör förmodligen snäckan på bilden ovan. Inköpt vid vägkanten i norra Polen på väg ut mot Hel tillsammans med glada kollegor. Vi upptäckte kak/brödbordet längs vägen och tänkte bjuda oss själv på lite godis under förmiddagens kafferast. En av de inköpta kakorna (den ovan) föll tydligen ur påsen och gömde sig i lastutrymmet. Först hemkommen upptäcktes den och har allt sedan dess förvarats i en liten plastpåse. Med tanke på dess tillstånd, den är givetvis hård som sten, undrar man vad som finns i den, varför möglade den inte. Vi får väl som den kan fortsätta att trivas.

Annars har det också varit veckor med mycket teknik, både när det gäller datorer och telefoni. En länge efterlängtad uppgradering av datorkraften blev verklig under förra veckan (v 38) då bland annat bättre säkerhetssystem och framförallt automatiska back-up-tagningar kom med i systemet. Samtidigt uppgraderades den grafiska programvaran och allt skall nu vara av det senaste skrivet. Nu återstår bara att lära sig allt, vilket inte bara är att köra på. Det har hänt en hel del på senaste tre åren 😆

Så nu arbetar jag för fullt på det nya numret av FORT & BUNKER som skall komma ut i din brevlåda omkring den andra veckan i november. Numret handlar bland annat om de stora befästningsanläggningarna, allts bunkervärldens giganter. Dessutom tittar vi lite på de riktigt stora kanonerna, som till exempel den berömda 40,6 cm kanonen som man kan beskåda i Harstad, i Norge.
Ett annat fenomen som också dykt upp under veckor är ”återupptäckten” av gamla befästningar. Här en artikel http://bohuslaningen.se/nyheter/tanum/1.2322699-upptackte-befastning-fran-beredskapstiden

Den splitterskyddade pansarvärnskanonställningen.

Den splitterskyddade pansarvärnskanonställningen.

Skjutöppningen utöver den gamla Europavägen.

Skjutöppningen utöver den gamla Europavägen.

Själv besökte jag denna skans för ett 10-tal åren sedan (bilderna ovan är från det besöket). Det är kul när våra militärhistoriska lämningar uppmärksammas. Dock blir man lite förvånad över sensationsstämplen. Anläggningar som den nu ”upptäckta” finns där ute i terrängen. Kartor och beskrivningar finns att få tag i. Så det är inte så att de är ”bortglömda” eller försvunna, det är väl snarare så att ingen har brytt sig!

Årets sista ärtsoppekokning är också inbokad och skall bli riktigt kul! Det är Beredskapsmuseet i Djuramossa som valt att lägga in en säsongsavslutning i form av en Militärhistorisk dag den 19 oktober. Givetvis är det ju ärtsoppan som är det stora dragplåstret!!! 😉 Och vem vill väl missa det mest militärhistoriska vi har här i landet. Dessutom kokt och serverat från riktiga militära spisar och kök.

Uppvärmning av spis inför det stora koket!

Uppvärmning av spis inför det stora koket!

Bilden ovan visar den specialutbildade ärtsoppekokaren under en tidigare militärhistorisk dag på museet. Den bekymrade minen beror förmodligen på att han oroar sig över om maten skall räcka till! Men för er som tycker det krävs mer än ärtsoppa, eller om det nu är någon som inte tycker om ärtsoppa (finns det sådan?) så har vi även ett specialkök där Korva-Bengt regerar och kommer att servera korv i ur och skur. Tyvärr han den egenskapen att han drar till sig regn och oväder, som du kanske ser på bilden

Korva-Bengt i sin rätta miljö!

Korva-Bengt i sin rätta miljö!

Men jag tror jag lugnt kan lova dig att oavsett väder så kommer du att bli både mätt och belåten under denna dag i Djuramossa. Förhoppningsvis blir det trång och hjärtligt bland alla vänner, bekanta och besökare som ju mer eller mindre också räknas som vänner inom samma intresseområde. Det kommer att finnas ett ombonat kaffe – som vanligt där doften av nybakade wienerbröd kan få den mest ståndaktige på fall. Kanon(!)priser i museishopen, fynda bland boklådorna eller glid bara runt i museet och njut! Titta lite på utställningar, det finns alltid något nytt att upptäcka.
Har du till exempel sett denna: (?)

Vad man kan finna på insidan av ett gammalt skåp!

Vad man kan finna på insidan av ett gammalt skåp!

Skåpluckan, som du finner nere i den underjordiska ledningscentralen, kommer ursprungligen från kustartilleribatteriet Ryssjön i Blekinge. Det var i samband med arbetet inför boken Blekinge det hemliga landskapet som jag upptäckte luckan/skåpet i den gamla vaktbaracken från andra världskriget. Givetvis fick luckan följa med bilen hem efter vederbörligt tillstånd. Idag är den en unik påminnelse om hur livet ”i fält” kunde ta sitt uttryck under den långa beredskapstiden. Men detta är bara ett av 1000-tals föremål du kan upptäcka när du strosar runt på ett av Sveriges bästa militärhistoriska museum (ja jag vet att jag är part i målet 😳 )
Så med en läcker bild på en av förra veckan snabbluncher ber jag att få önska fortsatt trevlig vecka och med förhoppningen att vi läses igen tecknar jag
Leif H

Smaklig måltid!

Smaklig måltid!