malware scanner Vecka 8-10 2014 Ett nytt spännande militärhistoriskt år har börjat! – Fort & Bunker

Vecka 8-10 2014 Ett nytt spännande militärhistoriskt år har börjat!

Det har gått några veckor sedan sist upptäckte jag. En kort vinter har dragit förbi här hos oss i Skåne. Själv fick vi snö och naturligtvis blåst i cirka en vecka. Men det räckte för att det blev till att köra terrängkörning över åkern och be grannen öppna vägen. Sedan kom töväder och nu idag (söndag) har det varit strålande sol. I trädgården lyste vintergäcken gult och i gräsmattan stod vita snödroppar på parad. Så det kanske blir en tidig vår i år.

Mer snö blev det inte, eller?

Mer snö blev det inte, eller?

Årets första nummer av FORT & BUNKER är klart för inlämning till posten imorgon. Du som är abonnent kan se fram emot en tidning på onsdag eller torsdag. Det är ett nummer som innehåller lite smått och gott. Bland annat ett intressant reportage från Krutfabriken i Tyfors. Omslagsbilden kommer därifrån och är tagen av Benkar. Mer av hans fantastiska bilder kan du se på hans egen hemsida www.benkar.se

Gatustrider i Stockholm under en övning 1944 (foto:Krigsarkivet)

Gatustrider i Stockholm under en övning 1944 (foto:Krigsarkivet)

Själv arbetar jag med den kommande boken om Stockholms försvar som förhoppningsvis kanske blir färdig lagom till julen. Vi får väl se om det räcker med 2½ års arbete. Det jag vill försöka åstadkomma är en mix av boken ”Spår av ett försvar” och ”Militär Utflykt!”, men också en bok fylld av aha-upplevelser och minnesbilder blandat med dagens Stockholm. Hur se det ut rent militärhistoriskt vad finns det kvar, och var hittar man det. Detta hoppas jag kunna ge svar på. Men det är lång väg kvar märker jag. Det strömmar hela tiden in nya vinklingar och Stockholm har ju inte bara varit rikets huvudstad, det är också den militär huvudstaden, eller rättare sagt var, med stort antal regementen och militära verksamheter

Stockholm på den tiden.

Stockholm på den tiden.

Sedan kommer ju den eviga från från upp! Vad skall vara med? Vad och var är Stockholm? Det är väldigt svårt att dra gränserna när det gäller den militära verksamheten under en 100-års period. Jag vill ju ha med allt. Försvarsområde 44 säger själ och täcker en bra bit av det jag vill behandla. Men sedan har vi ju Flygvapnet och Marinen, med Kustartilleriet. Var skall man dra gränserna där. Regementen flyttade ut från centrala Stockholm till exempel Lv 3 till Norrtälje. Skall detta regemente då vara med? Det var ju förbandet som svarade för Stockholms luftförsvar. Kluriga men roliga problem som kommer att lösa sig.
Sedan är det ju frågan om vad som finns kvar, och hur mycket skall man ta med i boken. Extra spännande är det ju förstås när det finns lite försvarsanläggningar kvar som till exempel den på bilden under.

Väl gömd på Skepssholmen, om den nu finns kvar?

Väl gömd på Skeppsholmen, om den nu finns kvar?

Kulsprutevärnet ovan fann jag för ett antal år sedan, en vinterdag, längst ut på Skeppsholmen. Är väl i och för sig ganska naturligt att man har fasta försvarspunkter vid en örlogsbas, men det är trevligt när sådana här saker får överleva.

Så det lär bli några Stockholmsresor framöver och en och annat promenad i terrängen och staden. Krigsarkivets samlingar står givetvis också högt på listan över besöksmål.

Men det dyker upp spännande saker i spåren på Snuskburken, boken om den militära mathushållningen som rönt stor uppmärksamhet. Den verkar också har varit en populär julklapp till far, morfar, farfar och pojkvänner. Från Finland har jag precis fått tips om ”Krigsfångekorven”, Svensksoppa och Russenbrot” (Ryssbröd). Skall bli roligt att se vad jag kan vaska fram om detta.

Upptäckte att det redan gått ytterligare två veckor sedan jag började skriva på årets första veckobrev. Men jag har skällt ut ansvarig skribent (jag själv) och hotat med löneavdrag och minskad TV-tid om inte saker och ting görs färdiga. Så nu sitter jag här och skriver.
Det har varit några händelserika dagar. Utanför arbetsrummets fönster känns det nästan som vår i luften, och djurlivet runt om gården har verkligen vaknat till liv igen. Här några bilder av djuren jag kunnat beundra:

 

 

 

 

 

 

Men det har varit spännande också att följa våra gamla stridsvagnar, alltså Strv 121 (Leopard) som nu har börjat återlämnas, eller hämtas. De skall tillbaks till Tyskland eftersom vi bara hade leasat dessa vagnar. I Tyskland skall de renoveras och moderniseras för att förhoppningsvis sedan fina nu köpare och användare.

Man känner sig rätt liten!

Man känner sig rätt liten!

Efter mycket strul och diverse åtgärder kom de första vagnarna iväg, efter nästan en veckas försening. De flesta av de ”gamla” vagnar kommer att lämna Sverige under våren.

Mina första datorer.

Mina första datorer.

Äntligen har jag också blivit färdig till att ”slakta” mina gamla datorer. De första fyra chassierna, med hårddiskar, körde jag iväg till ”min” datakille. Meningen är att försöka kopiera ut, främst bildmaterialet, men även annat underlag. Genom åren har förhållandevis många bilder ”försvunnit” från datorarkiven. Förmodligen har en del kopierats bort när man gjort sammanslagningar och liknande. Andra trilskas och vill inte låta sig öppna. Vi får väl se när arbetet blir färdigt om det dyker lite bra bilder. Man kan ju alltid hoppas. Ytterligare fyra datorer väntar på att lämnas in. De som nu gått iväg är sedan 1993 och några år framåt, så det är datorhistoria, om än kort.

Biblioteksarbete i det fördolda.

Biblioteksarbete i det fördolda.

Jag har också haft förmånen att få hjälpa till i ett gammalt regementsbibliotek. Ett arbete som bestått i att försöka sortera upp och rensa ut alla dubbletter. De flesta böckerna hade en aktningsvärd ålder på nacken och hade tillhört regementets manskapsbibliotek. Det blev en intressant arbetsdag som förmodligen följs av flera.
Ja mycket mer har väl inte hänt, men det ligger spännande äventyr framöver. Berlinresa i slutet av april tillsammans med en god väns företag. I början på maj väntar FORT & BUNKERs resan till Oder-Wartelinjen i Polen, en resa som nu är fulltecknad. På reslistan står också Krigsarkivet i Stockholm och givetvis arbete med att finna underlag till den kommande boken.

Och naturligtvis har det nya året också startat med en god grillad korv som jag tvunget måste föreviga.

Grillad korv i bröd, en riktig klassiker, när den är god!

Grillad korv i bröd, en riktig klassiker, när den är god!

Och avslutningsvis en liten ”glad” episod, som inte var så lustig när den började. En av kommunen bilar läckte olja på min gårdsplan, läckte och läckte, den hade spräckt oljetråget och 5 liter olja rann ut på gårdsplanen. Det var lite oroväckande eftersom det finns en brunn bara 10 meter från utsläppet. Kontakter med min kommun satte igång ett riktigt pådrag. Redan dagen efter på morgonen var kommunen miljöinspektör på plats och nästa dag på morgonen fanns grävmaskin och personal på plats för att gräva bort jorden. Ett par timmar senare var marken, och gårdsplanen, återställd. Snyggt jobbat Skurups kommun!

Oljesanering i den mindre skalan.

Oljesanering i den mindre skalan.

Som ett litet extra plus i sammanhanget så hade den ena av kommunens killar lekt på gården under 1950-talet. Och en av de andra hade haft sällskap med den äldsta dottern på gården, några år senare. Vad är det man säger -världen är liten!

Så nu var årets första veckobrev på plats och vi skall nu se till så att redaktören (alltså jag) håller lite ordentlig regelbundenhet i fortsättningen

Vi hörs om en vecka och tills dess önskar jag trevliga dagar!
Leif H