11 november 2017! 99 år har gått sedan vapenstilleståndet 1918!

En vallmokrans vid det canadensiska minnesmonumentet vid Vimy Ridge i norra Frankrike.

En vallmokrans vid det canadensiska minnesmonumentet vid Vimy Ridge i norra Frankrike.

Idag är en minnenas dag över hela världen. Idag högtidlighålles Hågkomstens dag, eller som den heter på engelska Remembrance Day. Det är främst i länder anslutna till engelska samväldet, Frankrike, Belgien och USA som dagen är mycket speciell. Från början var det för att hedra offren för Första världskriget, men senare kom även de stupade från Andra världskriget att omfattas av minnesdagen. I Frankrike, där dagen kallas Jour de l’ Armistice är det idag helgdag. Även i USA är dagen en federal helgdag under namnet Veteranernas Dag.

Ord är väl ganska överflödiga.

Ord är väl ganska överflödiga.

Även i vårt laand har vi soldater som stupat under sin tjänsteutövning. Både här hemma och utomlands. Även de förtjänar en varm tanke idag, och deras anhöriga. Så skänk en liten stunds eftertanke åt det som vi kanske tar som självklart – det har inte alltid varit så!

“They shall grow not old, 
as we that are left grow old
Age shall not weary them, 
nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning,
We will remember them.”
Remembrance-Day-2016-300x300