malware scanner Vecka 35, 2018. Sista ”riktiga” sommardagen! – Fort & Bunker

Vecka 35, 2018. Sista ”riktiga” sommardagen!

Inte alltid så lätt att upptäcka.

31 augusti, sista ”riktiga” sommardagen. I morgon är det september, som jag upplever som den första höstmånaden. För oss militärhistoriskt intresserade är det också sista månaden för många av de mindre museerna. Men det är också den perioden då bunkerspotingen börjar komma igång. Buskage och löv börjar försvinna och det blir lättare att både upptäcka och fotografera våra objekt.
Men det händer fortfarande en hel del i ”vår” värld. Närmast i tiden ligger ”mitt” spännande äventyr i Stockholms södra skärgård. Ett äventyr som jag tyvärr fick avstå ifrån. Det är i morgon (lördag) som allt skulle startat från Gålö. Två dagar med likasinnade, stridsbåt 90E och gamla kustartillerianläggningar. ”Reseledare” är Alexander Wahlund, författare till den efterfrågade boken ”Stockholms kustartilleriförsvar 1914-2000. En ypperlig bok för dig som kanske, precis som jag, inte har möjlighet att följa med. Boken kan du naturligtvis beställa från FORT & BUNKER här

Ett mycket ståndsmässigt sätt att upptäcka skärgårdens militära ”hemligheter”. Från våren utflykt, som fanns att läsa om i FORT & BUNKER nr 2/2018.

Dock är det kanske i senaste laget för att hinna följa med.Även morgondagens bunkervisning från Beredskapsmuseet i Djuramossa kan vara svårt att hinna med. Men det kan vara bra att veta att det finns ”bunkervandringar”. I morgon är det en grupp bunker och fortifikationsintresserade från Fortifikation Väst som jag har nöjet att visa några av Skånelinjen bunkrar längs Öresunds kust. Trots att de gamla betongvärnen legat här i snart 80 år är det okända ting för många av oss. Men det går alltså att råda bot på. Kolla Beredskapsmuseet hemsida så kan du se när det finns möjligheter att följa med på visningar (även om säsongen nu är slut)

En unik upplevelse blir ett besök i ett ombyggt kulsprutevärn, ombyggt till pjäsvärn med 7,5 cm kanon i stridsvagnstorn.

Men helt ”kört” är det inte. Den 22 september är det VÄRNETS DAG i Malmö. Ett arrangemang av Malmö stad, där bl a FORT & BUNKER medverkar. Här har du möjlighet att besöka ett av de s k stadsvärnen, nämligen Li 9 i Limhamn. På plats finns undertecknad och förre stadsantikvarien Anders Reisnert som kan svara på dina frågor. Dagen till är är värnet fullt utrustat med både pv-kanon och kulspruta.

Ett uppskattat arrangemang. Här en bild från Värnets Dag 2017.

Men det finns mycket annat att upptäcka i vårt landskap runt om i landet. Ett senkommet museibesök. Många av vår mindre militärhistoriska museer har ett ”utdraget” säsongsavslut, och har i många fall öppet på helgerna, långt in i oktober. Eller kanske en liten egen utflykt. Varför inte en liten promenad i något av kustområde.

Ett värn som inte finns kvar längre. Men det finns gott om andra!

Är du osäkert på vart du skall styra kosan kan jag rekommendera boken HEMLIGA UTFLYKTER! Den kompletta militärhistoriska utflyktsguiden. Sprängfylld med utflyktsmål, vägbeskrivningar och GPS-positioner. Dessutom ett stort antal intressanta artiklar inom ämnet. Just nu kan du beställa boken i ett förmånligt erbjudande. När du beställer boken HEMLIGA UTFLYKTER! får du nämligen boken FORTSÄTTNINGEN, som är en uppföljare till HEMLIGA UTFLYKTER! I boken FORTSÄTTNINGEN! finner du intressanta resmål i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. Gå in på www.bunker.nu och läs mer om erbjudandet.

Så då var sommarens sista veckobrev klart. Nästa veckobrev skall inte dröja fullt så länge. Den härliga semestern är över och nu väntar ett nytt spännande bokprojekt! I nästa nummer av tidningen FORT & BUNKER får du veta mer om projektet. Du har väl ett abonnemang på tidningen? Det senaste numret har precis kommit ut. ÄR du abonnent skall du ha din tidning i brevlådan under början på nästa vecka. Är du inte abonnent är det kanske dags att fundera på att bli det! Det senaste numret ser ut så här.

Så nu önskar jag fortsatt trevlig fredag och ett härligt veckoslut. Kan inte låt bli utan att bjuda på en vit avslutningsbild! 🙂

Tills vi läses igen
Bunkerhälsningar

Leif H