malware scanner Vecka 29 2018. SEMESTER! – Fort & Bunker

Vecka 29 2018. SEMESTER!

Lite väl trångt för min smak…. (foto från internet)

Det har dröjt ett tag sedan vi lästes och det skyller jag på värmen, bara för att nämna något. Men det är dessutom så att jag för första gången på många, många år håller semester under sommarmånaderna. Tidigare har jag alltid suttit framför datorn och arbetat med någon kommande bok. Så var det t ex med både Spår av ett försvar, Snuskburken och 100 år av försvar i väst, för att nämna några. Så nu tänkte jag att varför skall inte jag få hålla en ”riktig” semester. Så sagt och gjort -nu är det semester. Fick dock lite dåligt samvete av tystnaden och tänkte att ett litet semesterbrev kunde vara på sin plats.

Det ser inte så märkvärdigt ut, hålet i marken, men här döljer sig en unik ”skatt” Ett militärt underjordiskt sjukhus från kalla krigets dagar.

Men det har ju trots allt hänt en del i ”vår värld” sedan sist vi språkades vid. Säsongen för de flesta militärhistoriska museer och utställningar har startat och upplever nu sin högsäsong i semestertiderna. Vid Beredsskapsmuseet i Djuramossa (strax norr om Helsingborg) invigdes den 30 juni en helt ny ”attraktion” -en sjukhusbunker från kalla krigets dagar. Det var den gamla sjukhusbunkern från batteri Hälsingborgs dagar som fick nytt liv. Efter en tillvaro som kombinerad sjukstuga, sjukvårds- och ammunitionsförråd fick den nu fortsätta tillvaron som en unik utställning över den svenska krigssjukvården under det kalla krigets dagar. I bunkern kan besökaren vid guidade visningar uppleva sjukvårdsförråden, operations- och förläggningsavdelningen. Det finns t o m en rostfri urinoar (eller pisseränna som det hette förr).

Beredskapsmuseets Johan Andrée förrättade invigningen och avlossa därpå en salut -dubbel svensk lösen- två plus två skott med mausergevär.

Efter förrättad invigningen var det dags för de första besökarna att se vad som ”bjöds” i underjorden. Här några bilder från tillströmningen under dagen.Innan besökarna släpptes ner fick FORT & BUNKER tillfälle att fotografera den nya utställningen. Eftersom redaktören själv har ett förflutet som militär sjukvårdare var det med extra stor spänning och nyfiken som jag gick ner i den nya utställningen. Och jag behövde verkligen inte bli besviken. Här fanns de flesta av ”prylarna” från den gamla välbekanta förbandsplatsen och lite (mycket) till. Bilderna nedan ger dig en uppfattning om vad du kan se när du besöker museet och sjukhusbunker. För detta skall du inte missa!

Ammunitionsförrådet!

Pentryt med ärtsoppa och pytt-i-panna.

Behandlingsrummet, eller operationssalen om man så vill.

Vård- och förläggningsutrymme.

Men det finns många ställen, i vårt avlånga land, som du kan besöka som militärhistoriskt intresserad. Både över och under jord. Museer för saker som fanns på land, till sjöss och i luften. För att inte missa något skulle jag vilja rekommendera den alldeles utomordentliga boken HEMLIGA UTFLYKTER från FORT & BUNKERs förlag.

Just nu får du dessutom i ett alldeles speciellt erbjudande tillsammans med utflyktsboken FORTSÄTTNING där du finner resmål i Norge, Danmark och Finland. Denna får du gratis när du gör en beställning på HEMLIGA UTFLYKTER. Glöm dock inte att ange den speciella rabattkoden ”SOMMARERBJUDANDE”. Mer om erbjudandet kan du läsa på www.bunker.nu klicka på fliken böcker.

Och med detta skall jag nu fortsätta min semester och njuta av sol och värme, även om det just nu är mulet. Diverse trädgårdsprojekt och liknande låter mina hjärnceller vila inför en spännande höst. Hoppas du också njuter av denna soliga sommar.

Så tills vi läses igen tecknar jag
BUNKERHÄLSNINGAR
Leif H