Lördagen den 30 juni öppnar Batteri Helsingborgs Sjukhusbunker för exklusiva guidade visningar. Skyddsrummet som sjukhusbunkern är inrättade i byggdes år 1940 i samband med anläggandet av Batteri Hälsingborg och var i drift fram till avvecklingen år 1990. Nere i Sjukhusbunkern förvarades främst sjukvårdsmateriel, men här fanns även ett fåtal vårdplatser med sängar för lättare skadade soldater.

Den ser inte mycket ut för världen – Sjukhusbunkern! Åtminstone från utsidan. Sveriges förmodligen enda friliggande militära sjukvårdsanläggning från andra världskriget.

Nere i Sjukhusbunkern beredskapsförvarades i fredstid även finkalibrig ammunition till eldhandvapen, samt granater till 8 cm granatkastare och  20 mm luftvärnsautomatkanoner. När besökarna går ner i Sjukhusbunkern är Beredskapsmuseets mål att man skall förflyttas bakåt i tiden till året 1983 under det kalla krigets tidevarv. I Sjukhusbunkern skall sjukvårdsmaterielen ligga i beredskap inför ordern om allmän mobilisering, om krigshotet mot Sverige skulle bli verklighet… Sjukvårdsförbandsplatsen skall vara beredd att ta emot de sårade soldaterna…

3D-skiss över skyddsrummet som användes för sjukvården vid batteri Helsingborg. (grafik: Lars Dahlbom)

Under invigningsdagen kommer det att ske guidade visningar under hela eftermiddagen. Se mer på på Beredskapsmuseets hemsida. Det kommer också framöver att finnas möjlighet att besöka Sjukhusbunkern i samband med en särskilda guidade visningar på Beredskapsmuseet.

Eftersom detta veckobrev blivit skrivit under två dagar får jag kanske idag (torsdag) ångra rader om sommaren och vädret. Det har nu återgått till ”normalt” sommarväder, d v s småsvalt och regnskurar. Visst behövs det regn, men det behöver väl inte komma till midsommar!
Så nu vill jag önska alla en riktigt Glad Midsommar med allt vad som tillhör! Vi läses inom kort på samma ställe.

Bunkerhälsningar
Leif H