Vecka 23, 2018 Nationaldagen och Europeiska Bunkerdagen!


Den 6 juni. Vår Nationaldag, eller Svenska Flaggans dag som den kallades ”förr i tiden”. Men det är också ett datum som är ”ett måste” för alla med intresse i militärhistoria. Dagen då de allierade invaderade det tyska ”riket” genom landstigningen i Normandie. Knappast någon kan väl ha undgått att höra talas om detta. Området i Normandie tillhör idag ett gigantiskt turistområde med miljoner besökare årligen. Oräkneliga museum har växt upp och det har skapats något som man ibland skulle kunna kalla ”sommarland” av en händelse som ändrade vår historia. Ibland får man känslan av att man glömmer bort alla de 1 000-tals soldater som stupade här under invasionsdagarna. Men det har skett en viss förändring i beteendet och inriktningen på turismen, som tur är.

Ett enkelt minnesmärke vid den amerikanska kyrkogården på Omaha Beach. Det är väl knappast någon som är oberörd här!

Minnet av invasionsdagen, Dagen D, firas på många platser i Normandie. Speciellt invasionsveckan är den stora besöksveckan och det brukar var helt omöjligt att finna rum till rimliga priser i området.

Även Göteborg dit jag själv skall bege mig imorgon verkar vara välbesökt, att finna ett hotellrum här var lika besvärligt. Så jag väljer istället att lägga mig tidigt ikväll och starta i den vackra morgongryning mot Göteborg. Här är det Nationaldagsfirande på Oscar II fort som skall fylla dagen. Med mitt bokbord och det nyinköpta tältet hoppas jag på många besök och naturligtvis att de många besökarna tar chansen köpa några böcker till bra priser.

En bok som du inte skall missa, om du nu tar dig till Oscar II fort på Västerberget i Göteborg, är den nyutkomna guideboken HEMLIG UTFLYKTER. Under Nationaldagen gäller ett speciellt Nationaldagspris! Kom och se vilket! Mer om programmet på fortet kan du läsa här.

En stunds avkoppling på den gamla observationsbunkern, men fin utsikt över Malmö,s badstränder är inte fel.

Men det har tillkommit en aktivitet på denna dag, den 6 juni! Det är Bunkerns Dag! Runt om i Europa ”firas” Bunkerns dag. Vid Hanstholm, på norra Jylland görs vandringar bland bunkrar.  I Nederländerna slår man på stort och håller ett stort antal bunkrar öppna för besökare med visningar, reenactment, teater och till och med en poet.
I Sverige har vi ännu inte fått något liknande, men det kommer säkert.

Själv skall jag nu lasta bilen inför morgondagen. Och naturligt finns även boken om Västkusten med i lasten. Även denna kan du köpa till ett bra pris i morgon på Oscar II fort.

Så med hopp om ett bra väder, med ett och annat moln 🙂 önskar jag en trevlig Nationaldag. Och är du i Göteborgsområdet hoppas jag du tar dig ut till Oscar II fort. Kom gärna fram och säg hej!

Bunkerhälsningar
Leif H