Vecka 21 2018. Så var sommaren plötsligt här…

Vad skall man säga? Den ena vecka snöstorm  och strax därpå 20 grader varmt! Men härligt är det med höga dagstemperaturer och härliga kvällar som inbjuder till grillning och umgänge. Det är däremot svårare med bunkerspoting. Växtligheten börjar gömma allt sevärt och det blir svårare och svårare att få bra bilder. Men det finns ju mycket annat man kan syssla med. Ett bra tips är att resa ”utomlands”! Inte så långt bara över bron till Köpenhamn och besöka den Militärhistoriska festivalen 2018. Här finns precis ALLT för oss nördar, MÖP,ar och intresserade, dessutom med danskt gemyt! Det finns t o m en stor bunker på området som tidigare innehöll ledningen och övervakningen av luftrummet över Köpenhamnsområdet (värd ett besök)

Men det finns mycket som händer nu när ”säsongen” drar igång. Många utställningar och museer öppnar för säsongen som T ex Smålands Militärhistoriska center i Delaryd som hade premiär igor (26/6), bara för att nämna ett i mängden. Så här i början handlar det ofta om ett begränsat öppethållande som undan för undan utökas. Ofta är det under den stora semestermånaden som nästan ”allt” har öppet varje dag. Men glöm för allt i världen inte att kontroll platsens öppettider innan du ger dig av till utflyktsmålet!

Annars är det väl den 6 juni, Nationaldagen som ligger närmast i tiden. Då har du chansen att, inte bara fira vår Nationaldag på ett annorlunda sätt, du har också möjlighet att besöka ett av landets, för att inte säga Europas, märkligaste befästningar, Oscar II fort i Göteborg. Här firas sedan några år Flaggdagen, alltså Nationaldagen som tills för några år sedan kallades just Svenska Flaggans dag! Här du gå på upptäcktsfärd i fortets vindlande gångar eller beundra utsikten över Göta älvs utlopp. Du får också chansen att höra de kraftfulla 15 cm tornpjäserna avge salut. Naturligtvis finns FORT & BUNKER på plats med ett litet bokbord. Ett tillfälle du inte skall missa.

Har du aldrig varit inne i ett värn? Då har du chansen nu! Skissen ovan visar ett av de många värn vi får tillfälle att besöka, både invändigt och utvändigt. Pansarvärnskanonvärn, typ 2. (grafik: Lars Dahlbom)

Här får deltagarna en lektion i hur man spärrar en gatukorsning med både värn och hinder. (foto: Johan Andrée)

Har du varit på en ”riktig” bunkerguidning? Alltså en heldag med betong och strandnära försvar. Det har du chansen till den 11 augusti tillsammans med undertecknad och Beredskapsmuseets chef Johan Andrée. Under hela dagen förflyttar vi oss i området Domsten, Viken, Laröd och Djuramossa för att titta på andra världskriget, och Kalla krigets försvarsanläggningar. Det bli besök både utvändigt och invändigt. Som grädde på moset besöker den fortfarande fungerande radaranläggningen i Laröd och om vi har tur kan vi se vad som rör sig i Öresund (!) En visning som du bara måste uppleva om du är intresserad av militärhistoria och fortifikation. Mer om denna unika upplevelse kan du läsa om på Beredskapsmuseets hemsida här

Nu lockar solskenet utanför arbetsrummets fönster och det har blivit dags att njuta det sköna sommarvädret. Hoppas din söndag och den kommande veckan blir fylld av värme och sköna kvällar! Tills vi läses igen tecknar jag
med

Bunkerhälsningar
Leif H