malware scanner Vecka 49, 3 september 2018. Hur tänkte man här……..? – Fort & Bunker

Vecka 49, 3 september 2018. Hur tänkte man här……..?

”Två utländska medborgare tog sig in på Musköbasen mitt i natten. Skyddsvakten upptäckte personerna och avlossade varningsskott – något som sker ytterst sällan på militärt område. Inkräktarna anhölls senare av åklagare.”

Så kunde man läsa och höra nyheten igår, söndag 2 december. Snabbt kom ryktena igång via media och internet. Det gissades på allt från spioner, tjuvar och vilsna seglare till människor av alla tänkbara nationaliteter. Naturligt var majoriteten inne på linjen att de kom från öst.

Jag till hör en av de lyckliga som fått ”botanisera” i, och på, den stora örlogsbasen, söder om Stockholm. Under 2006-2007 tillbringade jag många veckor här genom mitt bokprojekt om Muskö. Resultatet blev en bok -Muskö En örlogsbas i berget. En bok som många höjde på ögonbrynen över. Jag minns ett besök på Krigsarkivet några månader efter att boken kommit ut. En av de anställda där frågade med stor förvåning; ”hur fick du skriva den här?”  Ja, inte vet jag. Men allt skedde med Försvarsmaktens godkännande. Allt material och alla bilder granskades noga av säkerhetsdetaljerna.

De båda jagartunnlarna från utsidan. Ursprungligen anpassade efter våra landskapsjagare, som ju var betydligt större än dagens korvetter.

Det ryktas nu under måndagen att det skulle röra sig om en engelsman och en belgare, med stort intresse i anläggningar av detta slag (?). Det är ju inte utan att man undrar vad det tänkte? Personer med stort intresse i militärhistoria, militaria och fortifikation brukar veta hur man skall bete sig, och olaga intrång hör inte till vanligheterna i denna grupp.

Mitt tips hade annars varit  -Köp Musköboken, där berättas allt och mängden bilder gör nästan ett besök överflödigt 🙂
Har du inte Musköboken i din samling är det kanske dags att införskaffa den. Här några smakprov ur boken:


Så ser lite av innehållet i boken om Muskö. Den före detta Örlogsbasen är fortfarande militärt område. Men vill du ”besöka” den mytomspunna anläggningen rekommenderar jag starkt att du beställer boken från www.bunker.nu
Här kan du också passa på att botanisera bland våra andra böcker om militärhistoria och fortifikation.
Så nu kan du själv läsa om vad det var som var så intressant så två ”upptäckare” tog risken att bli påkomna, och dessutom lyckades få vakten att skjutas varningsskott.

Bunkerhälsningar!
Leif H