Vecka 51 2018. Det lackar mot…

Så nu kan nedräkningen börja! Nu kan man räkna dagarna som är kvar på fingrarna. Julafton står för dörren. Radion spelar julmusik i all oändlighet, tidningar och TV är fulla av julklappstips och i de flesta fönster glimrar julljus och ljusslingor. Inom militärhistorien har en händelse under första världskriget blivit känd och ihågkommen genom åren.

En romantiserad bild över mötet i ingenmansland 1914. (bild från internet)

”Julfreden 1914 var ingen fred, utan ett vapenstillestånd som ägde rum spontant, när de stridande inte längre ville fortsätta slåss i Belgien under första världskriget. Istället lät de fienden leva. Freden var mellan tyska trupper på ena sidan och franska och brittiska på andra sidan. Vapenvilan inträdde även 1915, om än i mindre grad. Inför julen 1914 hade många olika grupper gjort fredsinitiativ. Bland dessa fanns Emily Hobhouse som var suffragett och påven Benedictus XV. Även om det inte blev fred så tystnade vapnen hos de 100 000-tals stridande. Tyska förband började tända ljus och dekorera julgranar, varefter de olika ländernas soldater sjöng julpsalmer. Mindre grupper gav sig ut i ingenmansland och julgåvor byttes. De högre befälen blev bestörta och hotade straffa de missdådare som inte dödat fiendens soldater. Året efter beordrades bombardemang under julen för att säkerställa kriget(!)” från Wikipedia.

Men än idag finns det soldater och andra som tjänstgör i fredens tjänst för att säkerställa julen på de platser där de finns. Låt för en liten stund glömma oss själva, stressen och vardagsbekymren och istället skicka en tanke och en önskan om en God Jul till dem – Vem de än är, och var de än är!

Här nere hos undertecknad ser det ut som det skall bli en typisk skånsk vinter. Igår kom en liten lätt snöby, det mesta blev vitt – i knappt en halvtimma, sedan var det som vanligt igen 🙂
Men visst det finns en viss julkänsla även utan snö. Från mitt arbetsrum ser jag ut över stallbyggnaden tvärs över gårdsplan. Här har jag i år satt upp några ljusslingor tillsammans med en julstjärna och en elektrisk ljusstake. Jag måste erkänna att det glittrar ganska vackert både på morgonen och i sena kvällen.
Sedan var det ju det där med julklappar. Jag vet att en del för hårda paket i år bland klapparna. Ovanligt många kvinnonamn har dykt upp bland beställningarna nu december. Populärast just nu är naturligtvis boken om Muskö samt Snuskboken. Två intressanta böcker, var och en på sitt sätt. Visserligen kan det vara svårt att få dessa till julafton, om du beställer nu, men du kan ju alltid försöka. På vår hemsida www.bunker.nu finner du hela vårt boksortiment och anvisningar om hur du beställer.

Många frågar vilken som är bäst..omöjligt att svara på, allt beror på ditt intresse. Men en bok som jag gärna slår ett slag för, även om det inte är jag som har skrivit den är boken om Stockholms kustartilleri. Användbar som utflyktsbok och mycket läsvärd, men framför allt en mängd bilder, de flesta tidigare opublicerade. Men för oss landkrabbor vill jag naturligtvis framhålla boken om Skåne, eller som den heter; Spår av ett försvar. Mer om de olika böckerna kan läsa på hemsidan, där du naturligtvis också kan beställa!
Men annars kan jag varmt rekommendera en julklapp som varar ett helt år – Ett gåvoabonnemang på tidningen FORT & BUNKER. I snart 20 år har den kommit ut fyra gånger om året. Här finns artiklar och reportage om händelser inom fortifikation, militärhistoria och annat som ligger inom ramen för vårt intresse. Senaste numret 2018 innehöll bland annat en spännande artikel från det schweiziska befästningsförsvaret. Kan du hitta en bättre julklapp till någon som har intresse i militärhistoria. Så här gör du:

Skicka ett mail till oss på adressen info@bunker.nu och beställ en gåvoprenumeration till någon. Ange mottagarens namn, adress och postadress samt ditt eget (betalarens) namn, adress och postadress. Fakturan för ett år skickas då till dig och den senast utkomna tidningen levereras till mottagaren samt ytterligare fyra nummer. Enklare kan det inte bli.


Den här brukar vara populär när den dyker upp i brevlådan. Varför inte dela intresset med en kompis eller god vän som har samma intresse som du själv.
Så nog nu med jul och över lite betongarkeologi. Vid Beredskapsmuseet i Djuramossa har det under de senaste dagarna varit febril aktivitet med något så ovanligt som utgrävningar av batteri Helsingborgs betongvärn och bunkrar. Här en liten samling bilder från veckans utgrävningar. Fortsättning lär följa och FORT & BUNKER är med och dokumenterar.

Det ser inte mycket ut för världen, men snåret döljer en stor betongbunker med en 15,2 cm kustartillerikanon.

Växtligheten är undanröjd och pjäsvärnets ingång börjar bli åtkomlig.

Alle man till spadarna. Ivriga händer börjar omgående frilägga den gamla betongplomberingen.

Här anas kanten till pjäsvärnets embrassyr och pjäsbrunn.

Nu syns kanterna på pjäsvärnets framsida. Den gröna färgen håller fortfarande.

Men det tog inte slut här med de arkeologiska utgrävningarna i batteri Helsingborgs historia. Hela batteriområdet är unikt på så sätt att ALLT finns kvar, överväxt, eller under jordtäcke. Men de finns där! Mellan den gamla ledningscentralen, idag en del av museet, och den nu påbörjade utgrävningen av pjäsvärnet och kanonen Sonja, finns en luftvärnsställning för 40 mm lvakan.

En liten föraning om vad som döljer sig under jordmassorna. (foto: Johan Andrée)

Skicklig förare och tung traktorgrävare gör jobbet betydligt enklare, och snabbare. (foto: Johan Andrée)

Nu börjar man ana vad det är som dolt sig i alla år under jordhögar och växtlighet. (foto: Johan Andrée)

Och där är den! Den gamla luftvärnsställningen i all sin glans. Nu återstår bara finputsen – tvättning och rengöring. (foto: Johan Andrée)

Man kan säga att julklapparna kom tidigt till Beredskapsmuseet i år. Nu väntar spännande månader framöver och vi kommer naturligtvis att försöka vara med på äventyren.

Och därmed var veckobrevet klart och jag återgår till det nya bokprojektet, som fortsätter att vara hemligt ett tag till. Men jag kan säga så mycket att den 20 april skall det vara klar för tryckeriet (!)

Så nu önskar jag fortsatt trevlig 3.Advent.

Bunkerhälsningar
Leif H