malware scanner Vecka 4 igen! Ibland vill det inte alls…. – Fort & Bunker

Vecka 4 igen! Ibland vill det inte alls….

Internet, WordPress och andra tekniska påfund är inte i gruppen som jag kallar mina bästa kompisar. Ibland unbdrar jag om de j-vlas bara för att de kan 🙂 Som i föregående veckobrev som inte ville alls, trots upprepade försök. Så nu gör vi ett nytt brev, enligt alla regler och konst.

Boken HEMLIGA UTFLYKTER som utkom våren 2018 har nominerats av Nättidningen Svensk Historia som en av böckerna till Årets Bok om svensk historia 2018.
Du kan hjälpa till att rösta fram ”din” bok, som förhoppningsvis är HEMLIGA UTFLYKTER till vinnare!
Här kan du lägga din röst: https://svenskhistoria.se/omrostning-arets-bok-om-svensk-historia-2018/ 
Omröstningen pågår fram till den 5 mars. De som röstar har chans att vinna en av de nominerade böckerna. Tre av böckerna har nominerats av Leif Grundberg, överintendent vid Statens maritima och transporthistoriska museum, Peter Kristensson, redaktör för Nättidningen Svensk historia, och Annika Törnquist, chef för Clio – den historiska bokklubben. Fem av böckerna har ”nominerats” av tidningens läsare. Det är de böcker som flest har läst om på boksidorna under året.
Så jag hoppas du att kastar dig över länken och avger din röst. Som lite onödigt vetande kan jag berätta att den första av förlaget ”utflyktsböcker” MILITÄR UTFLYKT nominerades som Årets bok 2006. Den gången slutade boken på en hedersam 2:a plats.

2019 blir ett år med många spännande nyheter från förlaget FORT & BUNKER. Först ur blir förlagets tidning med samma namn FORT & BUNKER som från och med nästa nummer, alltså nummer 2, övergår helt till att tryckas i fyrfärg. Dessutom med en helt ny layout.

Ovan ser du utkastet till det nya numret. Texterna skall du bortse från, de är hämtade från våra arkiv. Men jag kan lova att nummer 2 kommer att bli spännande ur många avseende. Men innan dess har du årets första nummer att se fram emot. Det skall hamna i din brevlåda inom cirka 1 – 1½ vecka, detta är ju förstås bara om du abonnerar på tidningen. Du blir abonnent väldigt enkelt genom att leta dig HIT

I tidningen finns bland annat en artikel som handlar om var förlagets böcker tar slut, och varför det inte trycks nya? Som en slump fick vi då beskedet om att den populära bok STOCKHOLMS KUSTARTILLERI 1914-2000 nu börjar bli slutsåld! Än finns det en liten upplaga kvar, men det börjar bli dags att funderar på om du skall ha denna ”klassiker” i din bokhylla? Är svaret ja, skall du nog beställa redan nu! Klicka här så kommer du till boksidan!
Men den stora nyheten för året måste nog ändå vara den kommande boken FORTET! En bok om Oscar II fort i Göteborg. Ett fort som väl närmast får beskrivas som fullständigt unikt! Byggt under åren 1899-1907. Lagt i malpåse 1926. Blev av med nästan alla sina kanoner inför, och under, andra världskriget. Stabsplats under kriget, och därefter åter ”bortglömt”. Först i slutet av 1990-talet ”upptäcktes” fortet på nytt. Statligt byggnadsminne 2018!

Sedan ett antal år tillbaka visas Oscar II fort vid ett begränsat antal gånger under året. Visningar som väcker stor intresse och lockar mycket folk. En av de största besöksdagar är Nationaldagen, den 6 juni. Nationaldagen på fortet är mycket speciell och populär. Kön av besökare brukar ringla lång med glada människor som vill fira en annorlunda Nationaldag på Oscar II fort och Västerberget.

Nationaldagen firas nämligen med dundrande saluter från fortet kanoner. Det skjuts ”Svensk Lösen”, en salut med två skott i tät följd. Denna salut har använts sedan 1635 och är en igenkänningssignal, under krigstid, både till lands och till sjöss. På fortet skjuts saluten med 15,2 cm kanonerna i pansartorn, på hjässan. Ofta deltar och de mindre 57 mm kanonerna också. Vid speciella tillfällen kan saluten skjutas från Götiska batteriet.

Så förhoppningsvis har vi nu väckt ditt intresse för det kommande ”Bunkeråret 2019”. För min egen del hoppas jag nu att tekniken och jag är överens om att denna sida nu skall fungera för uppladdning.
Så nu önskar jag en fortsatt trevlig lördag (en regnig sådan här) och en trevlig helg!
Bunkerhälsningar
Leif H