Vecka 45, 2019 Så tog den då slut – tyvärr!

Så tog den då slut boken om Muskö, en av Sveriges mest mytomspunna platser. Boken som ursprungligen kom ut 2007 blev den första i sitt slag genom att presentera den stora örlogsbasen och berganläggningen.
I boken kunde man följa utvecklingen, från de första sprängskotten, till nedläggningen 2004.

Med mängder av bilder, både gamla och nya samt skisser kunde man bege sig ut ”på en tur” i berget. Boken kom också ut i en nytryckning som månadsbok hos Svenskt Militärhistorisk bibliotek, omkring 2010.
Själv upplevde jag arbetet med boken Muskö som något av det bästa jag gjort. Spännande miljöer, härliga människor och fritt fram att utforska allt (nästan). Det fanns lite hemligheter kvar. Så som en hyllning till den tiden och till Muskö bjuder här på ett litet bildgalleri från platsen. Det är bilder inne från berget, såväl som från utsidan. Håll till godo:

Bilderna sitter i lite allmän oordning och är tagna under 2006. Samtliga bilder är godkända av dåvarande säkerhetsenhet vid Marinen. Bilderna borde också vara ganska självförklarande.

Så på bilden ovan ser du min egen bokhylla, där naturligtvis ett exemplar av Muskö har sin plats (tyvärr är det också det enda exemplaret som finns kvar). Glädjande nog (men ibland med lite saknad) har fler av mina böcker sålts slut genom åren. Har man tur kan man finna dessa hos Bokbörsen eller ibland på Tradera.

Sen är ju det nya numret av FORT & BUNKER på gång. Allt är klart och tryckunderlaget skall i veckan skickas upp till tryckeriet. Denna gång håller vi lite i adressunderlagen för att så många som möjligt skall hinna få tidningen. Ett abonnemang kostar 330 kronor och ger dig fyra nummer under året. Och det är inte bara en tidning som ger dig ett stort antal intressanta artiklar. Du får dessutom 20% förlagets egna böcker (dock ej på specialerbjudande eller redan rabatterade böcker). Så din medlemsrabatt betalar ganska snabbt din tidning.

Just nu skall jag berätta att i det kommande numret finns ett par MYCKET bra julerbjudande. Mer kan jag inte avslöja förrän tidningen har kommit ut till alla sina läsare. I veckobrevet i vecka 46 avslöjar jag erbjudandena, men då gäller det att vara abonnent. Men du kan naturligtvis bli abonnent och beställa samtidigt 🙂

På tal om hårda paket i julklappssäcken finns det ju inte så mycket att välja på för oss fortifikationsintresserade. Men det kom faktiskt en bok för ett tag sedan som skulle passa i säcken. Det är kollegan Johan Antus som gett ut en bok med sina bilder från resor runt om i världen. Naturligtvis rör han sig i ”vår miljö”. Det är bilder från underjorden, bunkrar, byggnader och alla andra platser som förknippas med vårt intresse. Boken heter ABONDONED COLD WAR BUNKERS (alltså övergivna kalla kriget bunkrar).
I boken finner ett stort antal bilder från bland annat före detta Sovjetstater, USA, Afghanistan och Sverige. De flesta av platserna som Johan fotograferat är mycket svåra att få tillstånd att fotografera, och dessutom i flera omöjliga att sig till.
Boken kostar 299 kronor och säljs via Befästningsbyrån, som du när via deras mail befastningsbyran@gmail.com

Här i arbetsrummet pågår annars operation upprensning. Som alltid när ett bokprojekt är avslutat är alla ytor fyllda med material som har använts i arbetet. Kartor, listor, rapporter, ritningar, gamla böcker och allt möjligt. Detta skall nu arkiveras i lämpliga lådor, uppmärkta så att det går att hitta materialet. Det kan ju tänkas att det behövs igen.

Det känns som det redan är evigheter sedan den omtumlande Nationaldagen på Oscar II fort i Göteborg, med det är ”bara” sex månader sedan. På vår Nationaldag släpptes då min senaste bok FORTET en bok om Oscar II fort. En bok producerad på ett helt nytt sätt. Bakom boken layout ligger grafikern och formgivaren Mia H Johnson. I samband med den nya boken höll hon helt i formgivningen, bildarbetet och montaget. Dessutom ligger hon bakom de flesta av de nytagna bilderna. Resultatet blev en vacker bok om ett unikt svenskt fort. Vill man uttrycka sig slarvigt kan man beskriva Oscar II fort som Bodens fästning, fast oförändrat. Det gamla fortet blev endast ”moderniserat” i mycket lite utsträckning, och handlade i huvudsak om uppvärmningen. Så Oscar II fort är ett stycke unikt fortifikationshistoria som dessutom nu är Statligt Byggnadsminne.

Hade det inte varit för att jag själv skrivit boken, skulle jag gärna vilja haft den bland mina julklappar! Största nu inte iväg och beställ boken på direkten(!) Det kommer ett fantastiskt erbjudande i nästa vecka så håll dig lugn tills dess! Dessutom så kommer också det nya numret av FORT & BUNKER i nästa vecka – så håll ut! Det lönar sig

Bunkerhälsningar
Leif H