Vecka 43 2019. Ett intensivt veckoslut….

 

Veckans färg är gult! Även om det är en lite oskarp gul!

Det började redan på fredagsförmiddagen med det återkommande besöket på Ortopedkliniken vid Universitetsjukhuset i Malmö. Dags för byte av gipspaketet runt mitt underben och fot. Gipspaket och gipspaket. De gamla hederliga gipspaketen är numera tydligen utbytta mot glasfiber(!) och det är detta som gör att man numera kan välja färg. Dagens och kommande veckas färg fick bli gul!

Men det nya glasfiberomslaget fick också inviga en spännande helg! Beredskapens Dag i Malmö och Modellbyggarhelgen C4 Open, också i Malmö. Så med kryckor blev det till att ta sig runt i Malmö under lördagen. Först ut var Kockums Fritid där den stora utställningen/tävlingen C 4 Open höll till.

Utställningshallen för tävlingsbidragen/modellerna.

Här var verkligen trångt, speciellt när man skall ta sig fram på två kryckor. Fotograferingen fick bli ”i all hast” med resultat därefter. Men det jag så med mina egna ögon var imponerande. Här fanns ”allt” i modellbyggarväg – Flygplan, fartyg, stridsvagnar, fordon, Sci-Fi och lite till. Här fanns både enskilda modeller och enormt arbetade dioramor. Kul att

Naturligtvis fastnade jag för några modeller som omfattades av mitt intresse befästningar och fortifikation. Den enkla modellen med ett Panthertorn monterat som värnkanon var riktigt bra i all sin enkelhet. Som nummer två kom skyttegravsmodellen från Västfronten. Bilden i mitten visar utställningen största diorama. En modell som lockade många betraktare. Ett dubbelsidigt gatudiorama med ett ett stort antal fordon och figurer. I hallarna fanns naturligtvis ett stort antal försäljare. Säkert många som gjorde fynd här!

En allsköns blandning kan man väl lugnt säga.

Från plastmodeller till betongvärn. Som en utveckling av det som började som Värnets Dag för två år sedan hålls nu istället Beredskapens Dag vid värn M 53 i Malmö. Placerat precis mellan Tekniska museet och Malmö museum är det en bra plats för ett sådant evenemang.

En av Malmös gamla luftvärnskanoner blev ett utmärkt blickfång för de förbipasserande. Kanonen är en 40 mm lvakan m/36. I bakgrunden skymtar stadsvärnet M 53.

Värn M 53 är ett ovanligt så kallat stadsvärn. Byggdes för att ha plats för två 37 pansarvärnskanoner, alternativt möjlighet att byta skjutriktning. Värnet ligger lite intryck i den gamla bastionen precis intill det som kallas Kommendanthuset.

Intresserade besökare i värn M 53.

Dagen till ära hade värnet utrustats med en 37 mm pansarvärnskanon och en kulspruta. Värnet hade under veckan före fått en anisktlyft både invändigt och utvändigt. Den var i vad man skulle kunna ”nyskick”. Och det var många som passade på att få titta i det gamla värnet. Utanför ingången fanns möjlighet för barn (och kanske vuxna) att prova en fältuniform m/39. Och det många bilderna tagna av glada mammor på barn i uniform.

Uniformsutprovning.

Så det var verkligen en intensiv helg i Malmö. Att det var lönehelg och återinvigning av Tekniska museet gjorde inte besöksantalet mindre – tvärtom. Efter en knapp timme linkade jag tillbaks till min bil och återvände till en ställning som var beordrad av folket i vita rockar.
Nu dröjer det inte länge förrän det nya numret av FORT & BUNKER landar i brevlådor runt om i landet. Utöver ett spännande innehåll som jag redan presenterat finns det glada julerbjudande till alla som abonnerar på tidningen. Jag kan avslöja av ett av erbjudandena har en rabatt som är nästan lika stor som abonnemangspriset för ett års utgivning. Så kanske kan det löna sig att snabbt teckna sig för ett abonnemang HÄR
Sedan finns det ytterligare ett erbjudande som jag hoppas skall kunna bli till många hårda paket. Kanske bekanta och vänner skall få uppleva ditt intresse också?

Du kanske skall börja nedräkningen redan? Den 18 november börjar rabatterna att gälla. Skall du ha böckerna som julklappar gäller det att börja planera redan nu!

Nu är det dags att hålla kväll. Vintertiden har ju ”drabbat” oss och mörkret har redan sänkt sig utanför arbetsrummets fönster.  Så med många hälsningar önskar jag en skön vecka, och vi läses snart igen!
Bunkerhälsningar
Leif H