malware scanner Vecka 43 2019. Alltid är något… – Fort & Bunker

Vecka 43 2019. Alltid är något…

KÖP INTE NU! Det är väl inte ofta man hör en sådan uppmaning! Men dessa båda böcker ingår i ett julpaket som presenteras i den kommande numret av FORT & BUNKER. Så hade du planer på att utöka ditt bibliotek, eller letade efter lämpliga julklappar till din militärhistoriskt intresserade vänner och bekanta, kan det vara all idé att vänta. Till dig som inte ännu har börjat abonnera kan jag berätta att rabatten på dessa båda böcker nästan täcker kostnaden för ett abonnemang. Och glöm inte att du abonnent dessutom har 20% på förlagets egna böcker!

Låt mig berätta; jag har haft problem med vänster fot, enkelt uttryckt nedsjunkna fotvalv. Nu hade blivit något mer och detta upptäcktes den 1 september. Den 7 september röntgas foten och ett besök bokas vid Endokrinologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Malmö. Ja..tänkte jag det var ju snabbt. På måndagsmorgon kommer jag in i ett ganska stort mottagningsrum med höj- och sänkbar stol med fotstöd. Varsågod och sitt, doktorn kommer strax. Doktorn kommer, klämmer, känner och pratar tyst om ortopedtekniker, gips, kan ta långt tid. Det börjar sakta sjunka in när sköterskan kommer med en rullstol, samtidigt som en ortopedtekniker börjar du upp för att ta ett gipsavtryck av mitt under (?!)  När det är klart förstår jag att det är dags att gipsas på ”riktigt”. Jag får inte gå på foten i onödan – därav rullstolen. Så det blir min första rullstolsfärd till ortopedens gipsavdelning, eller vad det kallas.

Så det var inte utan att jag var lätt chockad över upplevelsen. Något som jag trodde var ett vanligt läkarbesök visade sig bli till något helt annat! Men jag får åtminstone välja färg på gipset. Om jag minst rätt fanns det 7 eller 8 färger att välja på. Dock ingen betonggrå eller kamouflagefärg.

Men nu går vi över till lite roligare saker. Det nya numret av tidningen FORT & BUNKER! Beräknas finns i din brevlåda omkring den 20 november, det vill säga om du abonnerar. Beställer du ditt abonnemang IDAG hinner du med att få tidningen i tid.

Innehållet är som vanligt blandat, men det som jag tror kan vara extra intressant är artikeln om den svenska 30,5 kusthaubitsen M/16. Den kom till användning vid tre batterier i Sverige. Egentligen är det bara två för pjäserna på Värmdö (Torsberg) flyttades 1940 till Blekinge. Ytterligare fyra pjäser såldes till Norge. Två av dessa bildade ett batteri vid inloppet till Oslofjorden, de två andra förrådsställdes. Under den tyska ockupationen 1940-45 bildade de fyra haubitsarna tyskt Marinkustbatteri (MKB 3/516) Tyvärr är samtliga pjäser skrotade.

En unik bild på en av de fyra Boforshaubitsar i det tyska batteriet i Norge. (okänd fotograf)

Men det finns mycket annat att läsa också, här du det mesta av det nya numrets innehåll:

  • 30,5 cm kusthaubits M/16 och dess batterier i Sverige och Norge.
  • Varning för gas, berättar om förgiftningsrisken i de nybyggda värnen 1939/1940.
  • Försvaret av Skåne. En artikel i tidskriften MILITÄR TIDSKRIFT framförde ett förslag om en kraftfull förstärkning av det skånska kustförsvaret. De befintliga KA-batterierna skulle utökas med inte mindre än 18 batterier(!) i kalibrarna 15 till 28 cm!
  • Första resan! FORT & BUNKERs redaktörs första utlandsresa 1966. Färden gick till Munchen via Östtyska Berlin.
  • Panzarmuseum East! Ett annorlunda och spännande pansarmuseum i Danmark. Värt en resa!
  • Tirpitz, ett 150 miljoners museum tillsammans med en gammal pjäsbunker från 1942.
  • Käringberget, fortfarande ett frågetecken.
  • och lite till…


De tre utflyktsböcker upptäcks av allt fler. Naturligtvis är det den senaste HEMLIGA UTFLYKTER som är mest aktuell, den kom ut 2018. Med sina över 1 000 utflyktsmål är den utan tvekan en av de populäraste utflyktsböckerna i landet. Mer om böckerna kan du läsa under fliken Bokhandel på FORT & BUNKER. Fortfarande är ju vädret så att det är fullt möjligt att ge sig ut i terrängen och besöka både bunkrar, spärrlinjer och kanske ett och annat ”vinteröppet” museum.
Idag kom också senaste numret av den digitala tidningen Pennan & Svärdet på mailen. I ögonvrån uppfattade jag att resor till Normandie fortfarande är populära. Normandie med sina invasionsstränder verkar att vara alla militärhistoriskt intresseras drömmål. Och jag måste nog hålla med. Efter flera resor till Normandie, både som reseledare och privat blir jag aldrig trött på området. Det dyker upp nya saker hela tiden. Och det behöver inte vara de stora museerna. Själv grips av de många krigskyrkogårdarna i området, som berättar om den sorgliga sidan av vårt intresse. Men jag förvånar mig också över olikheterna mellan länderna när det gäller krigskyrkogårdarna.

Bilderna ovan visar två av de stora krigskyrkogårdarna i Normandie. Till vänster syns den tyska kyrkogården i La Cambe, och till höger den amerikanska ovanför Omaha Beach, Colleville-sur-Mer. Båda platserna har sin egen, lite egendomliga framtoning.

Så nu är det bara att vänta brevbäraren som skall dyka upp med ditt eget exemplar av FORT & BUNKER. För du måste notera att alla rabatter och erbjudande i FORT & BUNKER endast gäller för abonnenterna på tidningen!

Bunkerhälsningar                         
Leif H