malware scanner Vecka 38/39 2019. Det går mot bistrare tider, eller…… – Fort & Bunker

Vecka 38/39 2019. Det går mot bistrare tider, eller……

På Facebook finns ett förhållandevis stort antal grupper som sysslar med militärhistoria, och då gärna militära anläggningar av alla de slag. Betong, kustartilleri, flygfält, radarstationer mm mm. Naturligtvis skall det inte diskuteras det som så populärt kallas aktiva anläggningar, alltså anläggningar som är i bruk. Dessa är ofta benämnda Skyddsobjekt, enligt bildens skylt, här ovan. Skulle en sådan dyka upp med bild så kommer direkt tillsägelserna och kommentarerna, med all rätt. Men ibland kan det bli lite för mycket och den kanske från början så intressanta tråden försvinner ut i meningslösa diskussioner om ditten och datten.
Sedan undrar jag lite över alla oss som är intresserade av dessa ting. Vi borde väl ha lärt oss och skilja på vad som är rätt eller fel i dessa sammanhang. Ofta säger magkänslan vad som är riktigt. Min egen grundregel är att om det inte känns rätt så är det heller inte rätt!
Aktuellt under året har ju också de uppmärksammade ”spionfallen” eller fallen med de ”militärt överintresserade personerna” (MÖP) varit. Det började redan vid jultid 2018 med intrånget på Muskö örlogsanläggning, och vakten som sköt varningskott. Stora rubriker och sedan väldigt tyst. Det fortsatte under sensommaren med mannen som ”kartlagt” ett flertal militär anläggningar. Efter en mängd skriverier blev det tyst, väldigt tyst! Man kan undra vad som händer, eller är det locket på som gäller.

Här är väl text överflödig. En av pjäserna vid batteri Ryssjön (RS)

Hos FORT & BUNKER innebär hösten också att vi tar tag i projekt som legat och ”grott”. Arbetet med den kommande utgåvan av FORT & BUNKER nummer 75 har börjat. Det nya numret kommer att bjuda på spännande läsning. Vad sägs om en artikel om vår största artilleripjäs ( i ”modern” tid) 30,5 cm kustkanon M/16. Fanns i två batterier i Sverige, och ett i Norge. Tyvärr är pjäserna borta, men det finns lämningar av alla tre batterier, bland annat på Aspö i Blekinge intill rörliga kustartillerimuseet. Men du finner också artiklar om ett tänkt försvar av Skåne. Inte mindre än 18 batterier med pjäser i kalibrarna 15 – 28 cm skulle förstärka det skånska försvaret! Vi har också besökt ett mycket ”trevligt” och välordnat pansarmuseum i Danmark. Detta är lite ur innehållet men naturligtvis finns det mycket mer att läsa.

Även det danska civilförsvaret hade sin plats hos Panzermuseum East. Här en motorcykeldragen, bensindriven siren. Vid fara för flyganfall körde man helt enkelt runt i byarna och larmade.

Hösten innebär också för många att man ”kryper inomhus”. Tänder i den öppna spisen och njuter med en god bok. Hösten är också den tid då naturens egen skafferi verkligen bjuder på många ”godbitar”. Svamp, frukt, vilt och mycket annat gott. Kort sagt en tid då receptböckerna dammas av. FORT & BUNKERs egen receptbok SNUSKBURKEN och andra recept är perfekt läsning nu på hösten. Inte bara finns här goda recept, det är också en minnenas bok för alla som gjort lumpen! Minns kön till koket, med snuskburken i hand!

Övning i Borensberg 1955, men så här har det sett ut i alla tider. Kön till koket ringlade alltid lång. (foto: Försvarsstaben)

Boken SNUSKBURKEN och andra recept, är en betraktelse över livet i det militära – med mat och mathållning i centrum. Här finner du den militär matlagningens historia, snuskburkar, matsalar, utspisning i fält, militära matrecept och allt annat som hörde till det förmodligen populäraste ämnet i det militära – MATEN! Minns du ärtsoppan, det gör de flesta. Men minns du också Pölsan? Den där gråa sörjan som serverades och påminde om grå havregrynsgröt. Allt finnes du i boken som du verkligen borde ha i din bokhylla. Du får inte bara minnesbilderna, du får också en mängd recept.Här några av sidorna i boken som behandlar det ”kära” ämnet konservburkar; Grönburk eller Guldburk, beror lite på tidsperioden, men alla var det konserver som man som soldat älskade eller hatade. Vem minns inte Död man fingrar eller Präriegryta. Men det fanns många varianter. Mest berömd och omtyckt var nog den lilla burken med Leverpastej! Den kunde till och med värmas över spritköket, eller öppen eld!

Leverpastejsburk. Här i en ”modern” variant med plastlock.

Så vill du minnas tillbaks till den ”ljuva” militärtjänstgöringen, eller bara uppleva hur det var att göra militärtjänstgöring ”förr i tiden” då är detta boken för dig. Enklast beställer du den via vår hemsida www.bunker.nu, men du kan också beställa den via din lokala bokhandlare. Den kanske till och med finns på ditt bibliotek, om inte så fråga efter den.

Så nu fortsätter denna onsdag, tyvärr lite grå och med ett lätt regn hängandes i luften. Själv skall jag i eftermiddag delta i ett danskt TV-reportage om Skånelinjen.

Bunkerhälsningar
Leif H