malware scanner Vecka 47 2019. Äntligen kommer den… – Fort & Bunker

Vecka 47 2019. Äntligen kommer den…

Nu skall den börja ”dimpa” ner i din brevlåda – det nya numret av tidningen FORT & BUNKER. Årets sista nummer, och dessutom det som kan kallas julnummer. Utöver ett spännande innehåll finner du även ett antal bra bokerbjudande till otroligt förmånliga priser!

Vad sägs om två böcker om försvaret på västkusten. Böckerna 100 år av försvar i väst och FORTET en bok om Oscar II fort för endast  460 kronor. Förtjänsten när du beställer dessa är nästan lika stor som kostnaden för ett årsabonnemang på tidningen FORT & BUNKER. Men det finns mer! Vad sägs om boken SPÅR AV ETT FÖRSVAR, boken som skildrar det skånska försvaret under två världskriget och ett kallt krig. Du betalar endast 99 kronor för denna när du beställer i samband med något annat bokköp!

Det är inte ofta det kommer böcker som behandlar vårt försvar av den västra sidan av Sverige. Göteborg med sina stora hamnanläggningar har alltid varit viktig för vår import och som en plats för vår flottas fartyg på västkusten. Alla först ut i ”modern tid” var Oscar II fort på Västerberget, allra längst ut vid Göta älvs utlopp i havet. 1907 invigdes, det då hypermoderna fortet. Den kraftiga beväpningen bestod av bland annat två 24 cm kanoner och två 15,2 cm kanoner, de senare i pansartorn. Själva fortet var insprängt i berget och skyddades av en djup stormningsgrav. I fortkärnan fanns förläggningar, kök, verkstäder och ammunitionsförråd. De flesta pjäserna kunde bara via tunnlar inne i fortet. Fortet fick ingen lång tjänstgöringstid. Under mellankrigstiden försjönk det i glömska. Vid andra världskrigets utbrott kom delar av fortet att användas som stabs- och förrådsplats. Efter kriget blev fortet nästan ”bortglömt” ända fram till 1997 då det ”upptäcktes” igen. Idag är Oscar II fort Statligt byggnadsminne och en spännande besöksmål.

Den andra boken – 100 år av försvar i väst är precis vad titeln säger. En skildring över försvaret av västkusten med Göteborg. Från Halland i söder, till Bohuslän invid norska gränsen skildra försvaret i ord och bild. Landstormen, första världskriget, mellankrigstiden och naturligtvis andra världskriget. Armén med de regementen som fanns i området. Det nyblivna flygvapnet och tiden fram till avvecklingen i väst. Flottan, eller Marinen som det senare kallades med örlogsbaserna. Sist men inte minst Kustartilleriet och dess anläggningar i skärgården. Men boken skildrar också det civila skyddet med skyddsrum och civilförsvarsanläggningar. Sammanlagt över 800 sidor med 1 000-tals bilder och ritningar ger dig många timmars spännande och uppseendeväckande läsning!
Kanske en julklapp till dig själv eller någon som du vet delar ditt intresse.

SPÅR AV ETT FÖRSVAR var, och är, en unik bok när den kom ut 2010. Första gången skildrar ett försvar av en landsända, eller landskap, i detalj. Hur skulle det fungera? Vad skulle finnas? Hur skulle allt förflyttas..osv.
I boken skildras alla försvarsgrenarna och civilförsvaret, men också verksamheter som hemvärn och verksskyddet.

Unikt, tidigare hemligstämplat kartmaterial, ger läsaren en inblick hur allt skulle samverka. Hur skulle framryckande truppförband förflyttas samtidigt som stora evakueringar rörde sig på motsatt håll? Hur skulle våra städer försvaras?

Mer om de olika böckerna kan du läsa på www.bunker.nu Under fliken bokhandel finner du alla våra böcker, och en kort berättelse om innehållet.

Notera att i vissa fall ser du inte rabatterna direkt utan först när paketet levereras framgår dina rabatter. Är du abonnent på tidningen FORT & BUNKER har du som vanligt dina 20% medlemsrabatter (dessa gäller naturligtvis inte på redan julerbjudandena) MEN! Du får dessutom ytterligare 10% procent på dina inköp under perioden 18/11 – 31/12. Men dessa 10 % gäller endast när du beställer enstaka böcker som inte ingår i något annat erbjudande. Till alla priser tillkommer som vanligt porto/frakt med 99 kronor per leverans.

En julklapp som vara länge, länge, är sviten med utflyktsböckerna i MILITÄR UTFLYKT-sviten. Här finner du MILITÄR UTFLYKT, FORTSÄTTNINGEN och HEMLIGA UTFLYKTER. Tre böcker som ger dig i stort sett varenda militärhistoriskt utflyktsmål i Skandinavien. Den senaste HEMLIGA UTFLYKTER innehåller tips om över 1 000 platser med en militärhistorisk bakgrund. Nu behöver du ALDRIG missa något när du planerar resor och utflykter.
Du väljer själv om du vill resa ”på riktigt” eller om du hellre vill åka i alla bekvämlighet från fåtöljen hemifrån. Böckerna duger lika bra oavsett vad du väljer!

 

En som fick en tidig julklapp i år av museichefen Johan Andrée, vid Beredskapsmuseet i Djuramossa utanför Helsingborg. Ett granatgevär av de klassiska modellen Carl-Gustav, eller m/48 som den också kallas. Granatgeväret ingår nu i den unika vapenutställningen vid museet, utan tvekan Skandinaviens finaste, och kanske mest omfattande.

Museichefen Johan Andrée med den tidiga ”julklappen”. Bilden tagen i den unika vapenutställningen. (foto: Beredskapsmuseet)

FORT & BUNKER gratulerar och kan verkligen rekommendera ett besök på museet. Museet är dock stängt för säsongen men missa inte att kolla deras hemsida www.beredskapsmuseet.com för aktuell information.

Så nu fortsätter vi veckan, och jag hoppas det blir en bra sådan.
Bunkerhälsningar
Leif H
Birger har letat fram den reglementsvidriga Julmössa, fält, röd M/19 hälsar också!