Vecka 47, tisdag 17 november 2020 Tidningen och en rolig tävling!

Imorgon går det nya numret av FORT & BUNKER i tryck och om allt stämmer skall du som är abonnent ha din tidning under kommande vecka. Innehållet är som vanligt blandat och här finner du lite nytagna bilder och skriverier om KSRR Gruvan i Blekinge, batteri Dalom på Hemsön och hel del annat ”matnyttigt”.

Här kommer också en rolig tävling för dig som gärna tar kameran med ut på dina bunkerutflykter. Det är en tävling som alla kan delta i!

VILL DU SE DIN BILD PÅ OMSLAGET?
Nu har du chansen att få se någon, eller några av dina bilder på omslaget till kommande utgåvor av tidningen FORT & BUNKER.
Skicka in din bild, eller bilder, till oss för bedömning. Vi söker bilder till 2021 års utgåvor, både fram och baksida, alltså totalt 8 bilder.
Läs villkoren och de tekniska specifikationerna. Naturligtvis går du inte lottlös!
Fotografen till den, eller de bilder som publiceras i varje nummer får ett abonnemang på tidningen under två år(!) VÄRDE 660 KRONOR!
Dessutom får du glädjen och äran att se din bild på tidningens framsida. Naturligtvis publicerar vi också fotografens namn i anslutning till bilden.
Så vad väntar du på? Bilden/bilderna behöver inte vara nytagna, men det måste vara DU som har tagit bilden/bilderna.

REGLER OCH TEKNIK!
För att kunna deltaga i tävlingen måste du följa dessa regler:
1. Bilden måste vara digital och hålla formatet 230 x 310 mm och ha en upplösning på 300 dpi.
2. Det måste vara en färgbild.
3. Bilden skall ha anknytning till tidningens område. Bilden får ej visa aktiva anläggningar eller skyddsobjekt.
4. Finns det personer med på bilden så måste dessa ha gett sitt tillstånd till publiceringen.
5. Genom att skicka in bilden/bilderna tillåter du FORT & BUNKER att använda din bild/bilder.
7. Bildmaterial kan skickas på en USB-sticka till tidningens adress eller överföras via något digitalt media, t ex Wetransfer.
6. Är det något du undrar över så hör av dig till oss på info@bunker.nu
8. Hör av dig till oss INNAN du skickar material, och välj ut dina bilder! Skicka inte 28 stycken. Max 2-3 bilder!
OBS! Skicka inte bildmaterial via mail!

Ovan ser du några av tidningens framsidor genom åren. Oftast är framsidan kopplad till en artikel, eller ett ämne inuti tidningen, men det kan också bara vara en ”häftig” bild. Så ut och fotografera eller gräv i bildarkivet, det behöver ju inte vara nytagna bilder!

Observationsvärnet #20 vid Örnahusen, i närheten av Skillinge, på den skånska sydkusten.

Ibland lyckas man klämma in små utflykter i samband med något nödvändigt ärende. Ett sådant var ett tandläkarbesök som var snabbt avklarat. På vägen passade jag på att stanna till vid den lilla orten Örnahusen för att besöka observationsvärnet 20. Detta var ett av de första observationsvärn som bygges i linjen. Idag ligger det ensamt och övergivet vid stranden. Sanden har krupit upp längs värnet och observationsöppningarna och dörren är nästan helt begravda på detta plomberade värn. Strax intill står en stor flygplanspropeller som kommer från en amerikanska B-17 som störtade i havet utanför 1944.

Propeller från det störtade amerikanska bombplanet utanför Örnahusen. Bild: Wikipedia

I dessa tider kan man ju inte göra allt man vill så därför var det skönt när ett värn i närheten av min bostad behövde kontrolleras. I Skånelinjen byggde man efter anslagen, ju mer pengar ju fler värn. För att för så gott skydd som möjligt, i början, ”tänjde” man ut linjen till maximalt avstånd mellan värnen. Senare när mer anslag tilldelades byggprojektet ”tätade” man i mellanrummen. Man använde då bokstäver som tillägg till värnnumret. Och det var ett sådan värn jag skulle kontrollera. Värn 214 a i Abbekås. Det fanns lite motstridiga uppgifter om var det skulle ligga. Men det låg på rätt plats!

Värn 214 a i Abbekås.

I förra brevet frågade jag vad det var för ett föremål på bilden. Och det var tydligen svårt om man ser till antalet svar som har kommit in(!) Bilden föreställde en så kallad värnskruv. Den användes för att säkra en 57 mm pv-kanon m/43 i täckta värn. Skruven ”låste” pjäsen på plats. Så här ser den ut.

Nästa gång skall jag välja ett ”lättare” föremål

Nu börjar tiden bli knapp om du vill förhandsbeställa den kommande boken TAGGTRÅDSKUST. Den 30 november klockan 23.59 (2020-11-30 23.59) går tiden ut för erbjudandet. Men än är det tid. Boken kostar nu 295 kronor (plus porto) och tillsammans med boken får du även ett litet utflyktshäfte med ”pärlorna” i Skånelinjen, värt 100 kronor. Så du har chansen att göra ett riktigt klipp just nu.
Från den 1 december kan naturligtvis boken fortfarande beställas, men nu till ordinarie pris 445 kronor. Är du abonnent på tidningen FORT & BUNKER betalar du 395 kronor, porto tillkommer i båda fallen.

Vill veta mer om boken så kan du besöka www.bunker.nu där kan du också göra din beställning!

Vår vän Birger har redan gjort sig klar, och väntar med spänning på den kommande boken. Fältutrustningen har åkt på och han har t o m satt lite taggtråd runt hjälmen. Samtidigt som du besöker www.bunker.nu kan du också läsa lite om tidningen FORT & BUNKER. Kanske kan det löna sig att bli abonnent om du tänker köpa lite böcker.
Nu önskar jag en fortsatt bra vecka! Håll avståndet, tvätta händerna och var rädda om varandra!

Bunkerhälsningar
Leif H