Vecka 48, lördag 29 november 2020. Två dagar kvar!!!

Två dagar kvar ett det mycket förmånliga förhandserbjudandet på den kommande boken TAGGTRÅDSKUST! Till och med måndagkväll 2020-11-30 klockan 23.59 kan du beställa boken till det speciella priset 295 kronor (plus porto) Boken ordinarie pris är 445 kronor (plus porto). Så utan att anstränga dig sparar du 150 kronor!!!  Allt du behöver göra är att klicka dig in på vår hemsida och göra din beställning! Klicka HÄR så kommer du dit! Men glöm inte INNAN midnatt på måndag 23.59

Boken är nu ”i princip” färdig. Sista kompletteringarna och ändringarna är gjorda. Så finns där nu några fel kvar så är det mitt fel och ingen annans. Min största oro är att jag skall ha glömt markera om något värn är raserat längs Skånes och Blekinges kust. Av ganska naturliga skäl har jag inte kunnat besöka alla värn de senaste åren. Det har blivit nedslag här och där för att kontrollera. Här några exempel hur det kunde se ut, och hur det såg ut vid nyligen gjorda besök.

En snabbtur till Kåseberga bekräftade att det gamla kulsprutevärnet 114 nu hade försvunnit till förmån för en stor uteservering där turisterna kunde av sina ”sillamackor” och en öl, eller något annat gott. Att det är en intensiv och välbesökt plats med mycket ätande gäster märktes också vid nästa värn, kulsprutevärnet 115. Det ligger något 100 meter längre västerut, efter fiskaffären. Skåneleden går rakt över värnet och det gör väl inte så mycket, men det som störde var containrarna som stod uppställda här!

Värn 115, containerstation. Rakt ovanför den blå containern kan man skymta observationsvärnet 116. Där upp ligger också Ale stenar, en bidragande anledning till platsens popularitet. Eller är det kanske värnen? Om inte annat så är utsikten från observationsvärnet magnifik!

Ett annat ställe vid kusten som bjöd på överraskningar var vid Gislöv och Simremarken. Några kilometer öster om Trelleborg. Här fanns värn som lång mycket tät för några år sedan, nu var det annorlunda.

Bakom ryggen på fotografen låg värn 265 A, grannvärnet som nu också är raserat. På gräsfältet mellan värnen fanns ett skyddsrum, Sk 6, ett kupolskyddsrum som också är borta.

Men ett värn som fanns kvar, och som jag trodde var försvunnit var Pv-värnet 753 i Höganäs. Kollegan Lars D upptäckte att jag markerat detta som raserat och skicka över nedanstående bild på ett värn som verkligen finns kvar.

Värn 753 strax norr om Höganäs hamn. Den märkliga anläggningen i bakgrunden är en krackeranläggning för järnsvampugnarna vid AB Höganäs.
(foto: Lars Dahlbom)

Stor hjälp i detektivarbetet har Peter Wemmerts arbete Karta över Skånelinjen. Här kan du leta upp ”dina” värn och få reda på vad det är för ett värn och dessutom om det är raserat. En fantastisk hjälpreda om du skall ut i terrängen och leta efter bunkrar. Den är inte 100% komplett men det finns tillräckligt för att hålla dig sysselsatt i många timmar. Varför inte ta en digital promenad på kartan, för att sedan omsätta den i verkligheten.

Det nya numret av FORT & BUNKER är nu ute hos sina läsare. Är du abonnent på tidningen skall du ha fått det i din brevlåda vid de här laget. Det var årets sista nummer, och som sig bör fanns det några bra erbjudande om julklappsböcker till vänner och bekanta som du verkligen inte får missa! Men erbjudandena gäller bara tidningens abonnenter, så varför inte bli abonnent? Du gör det enkelt här! När du blivit registrerad abonnent kan du till exempel beställa boken FORTET, en bok om Oscar II fort i Göteborg. En perfekt julklapp! Julklappspriset? 99 kronor, ja just det nionio kronor (plus porto). Men det är så klart lite bråttom om du skall hinna få både tidning och julklappserbjudandena innan julhelgen. Dock är ett litet tips att köpa böckerna till sig själv om man inte har dessa innan. Det finns flera böcker till julerbjudande. Men det kräver ju att man blir abonnent på tidningen!

Redan nu laddar redaktionen för fullt med spännande och intressant artiklar. Du har väl inte missat den stora bildtävlingen som jag skrev om i förra veckobrevet?

VILL DU SE DIN BILD PÅ OMSLAGET?
Nu har du chansen att få se någon, eller några av dina bilder på omslaget till kommande utgåvor av tidningen FORT & BUNKER.
Skicka in din bild, eller bilder, till oss för bedömning. Vi söker bilder till 2021 års utgåvor, både fram och baksida, alltså totalt 8 bilder.
Läs villkoren och de tekniska specifikationerna. Naturligtvis går du inte lottlös!
Fotografen till den, eller de bilder som publiceras i varje nummer får ett abonnemang på tidningen under två år(!) VÄRDE 660 KRONOR!
Dessutom får du glädjen och äran att se din bild på tidningens framsida. Naturligtvis publicerar vi också fotografens namn i anslutning till bilden.
Så vad väntar du på? Bilden/bilderna behöver inte vara nytagna, men det måste vara DU som har tagit bilden/bilderna.

REGLER OCH TEKNIK!
För att kunna deltaga i tävlingen måste du följa dessa regler:
1. Bilden måste vara digital och hålla formatet 230 x 310 mm och ha en upplösning på 300 dpi.
2. Det måste vara en färgbild.
3. Bilden skall ha anknytning till tidningens område. Bilden får ej visa aktiva anläggningar eller skyddsobjekt.
4. Finns det personer med på bilden så måste dessa ha gett sitt tillstånd till publiceringen.
5. Genom att skicka in bilden/bilderna tillåter du FORT & BUNKER att använda din bild/bilder.
7. Bildmaterial kan skickas på en USB-sticka till tidningens adress eller överföras via något digitalt media, t ex Wetransfer.
6. Är det något du undrar över så hör av dig till oss på info@bunker.nu
8. Hör av dig till oss INNAN du skickar material, och välj ut dina bilder! Är du osäker kan du skicka lågupplösta (ett par stycken) till oss via vår mail. Skicka inte 28 stycken. Max 2-3 bilder!
OBS! Skicka inte det riktiga bildmaterial via mail!

Pv-värnet 832 vid Ravlunda skjutfält i vinterskrud. Värnet är numera raserat.

Ett tips nu inför vintern är just vinterbilder. Skånelinjens värn njuter ofta av det milda vintervädret och det är därför ganska sällsynt med vinterbilder. Så varför inte passa på att njuta av lite betong och snö. Speciellt ni som bor norrut i vårt avlånga land. Och du behöver inte vara abonnent för att skicka in dina bilder. Du blir ju abonnent om dina bilder publiceras.

Så nu är det dags att hålla kväll, god mat skall förberedas och njutas. Jag hoppas er kväll blir lika trevlig och önskar en bra vecka tills vi läses igen!
BUNKERHÄLSNINGAR
Leif H