Lördag 13 augusti 2022 Vilken vecka….

Redaktören framför 1.pjäs i batteri Helsingborg, ”Sonja”. En del av Beredskapsmuseet. (foto: Johan Andrée)

Det är varmt, riktigt varmt! Hela veckan som gick har slagit rekord i många avseende, inte minst värmen och elpriset. Själv njöt jag i fulla drag under ”min” dag på Beredskapsmuseet i onsdags. Förmiddagsfika med vännerna Johan och Lars. Lunch med köttbullemacka med rödbetssallad. Eftermiddagskaffe med hallongrotta och en kulglass som avslutning! Så hungrig var det ingen risk att man blev.

Men bortsett från fika och mat var det roligt att återse museet och vännerna. Tyvärr går det alldeles för långt tid mellan varven numera. Sjukdom och pandemi sätter käppar i hjulet. Men det var roligt att se hur mycket som hänt sedan sist jag besökte Djuramossa. Framför allt var det kanonen Sonja som fått ett verkligt ansiktslyft. 2018/2019 påbörjades arbetet med att först frilägga den fullständigt överväxta pjäsbunkern. Under våren 2019 bröts plomberingen framför kanonen och den gamla 15,2 cm kustkanonen såg åter dagens ljus.

Plomberingen framför pjäsen bortplockad. Men än återstår mycket arbete.

Museets arbetsgrupp och frivilliga har lagt ner många, många arbetstimmar och dagar på att återföra den gamla pjäsen till det skick hon hade under det kalla kriget. Det är det skicket du ser på den översta bilden. Alla utrymmen i pjäsbunkern var noga avstädade och själva pjäs var i perfekt skick. Visning av pjäsen kommer att börja under nästa säsong, alltså 2023. Så du som inte besökt museet ännu har nu verkligen något att se fram emot! Och har du varit här förr så har du nu fått ytterligare en ny attraktion!

Annars har arbetet i sommar mest pendlat mellan trädgårdsarbete och arbetet med den kommande utgåvan av FORT & BUNKER.

Ett nummer fyllt av förhoppningsvis spännande innehåll. Här kan du bland läsa mer om kanonen Sonja, Västra Hästholmens fort, Rikets fästningar och mycket annat smått och gott. Här finns också en spännande reseskildring från kollegan Lars A Hansson som mitt i sommaren ledde en grupp bunkerintresserade, från USA och England genom ”hela” Sverige och fortifikationens värld. Besöksmålen på resan omfattade ”allt” av intresse och lite till. Läs och njut!

Lars A Hansson kommer också ut med en ny bok inom kort som behandlar Nordkalottens kanoner. Enligt vad jag hört är det en riktig koloss till bok!


Av naturliga skäl finns inget färdigt exemplar av boken ännu, den levereras först i slutet av september. Vill du läsa mer om boken kan jag rekommendera ett besök på förlaget Bunkertours hemsida HÄR! 

Vill du ha mer att läsa kan jag bara ge dig rådet att invänta utgivningen av tidningen, som kommer omkring 25 augusti. Här finns ett väldigt bra bokerbjudande, vare sig du är abonnent eller ej. Här nedan ser du vilka böcker som är aktuella. Är du inte abonnent så kan detta vara ett bra tillfälle att bli det! Din rabatt som abonnent är under detta erbjudande är nästan 50%!!!

Mer om böcker kan kan du läsa på FORT & BUNKERs hemsida HÄR!

Så nu har värmet i arbetsrummet nått dedn vanliga tropiska nivån och det är dags att finna en skuggig plats med lite vind. Njut av värmen och sommarens soliga så läses vi inom kort

Bunkerhälsningar
Leif H