Söndag 28 augusti 2022 – Tjuvar, skurkar och människor utan respekt för andras saker!

https://docplayer.se/7091290-I-detta-nummer-bl-a-bunkrar-i-danmark-forsta-varldskriget-landsort-nu-ar-det-slut-beredskapsminnen-nummer-4-25-argang-6-november-december2007.html

Det är inte utan man ordentlig uppretad, eller för att säga det i klarspråk -förbannad, när man blir varse ovanstående! Det det handlar om är ”fenomenet” DocPlayer, en plattform för publicering av precis vad du vill(!) Tydligen. Vem som helst kan lägga in text, kopior, pdf-filer, bilder eller vad man vill. Om det är ditt eget eller ”snott” spelar ingen roll, det finns ingen kontroll.

Det är precis den här bokens samlade innehåll och fraser och uttryck som jag skulle vilja uttrycka över det som kallas DocPlayer.

För min del är det nu tredje gången jag drabbas av detta fenomen. Första gången var det ett kapitel ur en av mina böcker och de två övriga kompletta nummer av tidningen FORT & BUNKER! Här behövs nästan ett ordförråd som kapten Haddocks, och lite till! Det värsta är att man tydligen är fullt medveten om detta hos ”företaget” bakom verksamheten. Just plattformen DocPlayer tillhör en av de mera besökta på nätet. Detta gör den naturligtvis mycket attraktiv för mindre nogräknade annonsörer. Det tjänas ju stora pengar på varje klick som görs på sidan.

På nätet fann jag följande ganska omfattande bloggsida kring Docplayer, med bland annat försök till lagföring, dock utan framgång. Sidan ger också en skrämmande bild hur omfattande detta sofistikerade bedrägeri är.
I förra numret av tidningen FORT & BUNKER fanns också en artikel om fenomenet. Vill du läsa mer om DocPlayer (sidan är på engelska) så har du länken här

Annars är det ganska lugnt på redaktionen just nu. Det senaste numret av tidningen skall förhoppningsvis ha hamnat i sina läsares brevlåda, även om jag själv inte fått mitt exemplar ännu. Men jag har fått en liten nöt att knäcka, som verkar var svårt att hitta ett svar på.

Flygplanskryssaren Gotland (foto. Digitalt museum)

Det handlar om flygplanskryssaren Gotlands kanoner. Sex 15,2 cm kanoner m/30 var bestyckningen, fyra i två dubbeltorn, förut och akterut) samt två pjäser i s k kasemattuppställning. Fartyget genomgick en modernisering 1953 då de två kasemattkanonerna togs bort. 1960 utrangerades fartyget för att slutligen skrotas i Ystad 1962. Men vad hände med pjäserna? Har du några idéer eller kunskaper får du gärna höra av dig till oss på vår mail här.

Så det var allt för idag, jag önskar en fortsatt bra söndag och kommande veckas då vi går in i hösten.
Bunkerhälsningar

Leif H

PS Här är svaret från DocPlayer:

”otillovlig användning av upprättshovsskyddat material
Hello, we’ve removed the document (länk till sidan bortagen) from our site. Wait the update of search results of Google, please.
Länk till meddelandehistoriandocplayer.se/support/userabuse/?ticket=11f066e2efd901208ba5f99df02098a1″