Torsdag 22 december 2022 Dan före dan, före dan…..


Nu börjar det verkligen dra ihop sig IGEN! Alltså det blir julafton, precis som alla andra år jag upplevt. Från de första som man inte minns, till de då man själv var förälder, tills våra dagar då lite av glansen och stojet kring helgen lagt sig. Men visst är det fortfarande så att man uppskattar de levande ljusen, julmusiken, julhälsningar och telefonsamtalen från vänner och kompisar.
Lite godsaker på tallriken och Kalle Anka och hans vänner på TV är väl något som, åtminstone jag, man inte vill missa. Lite senare på vällen är de så dags för julmaten och allt som där hör till. Så visst njuter jag min och vår jul på mitt sätt. Enda smolken i bägaren är hälsan som spökat under året. Men det tar vi en annan dag.

Arbetet med tidningen FORT & BUNKER har varit ovanligt intressant och inspirerande, med många kontakter till kollegor runt i världen. Frankrike, USA, England och Tyskland för att nämna några. Även från Ryssland har jag fått material om fortifikationerna i Vladivostok. En samling material och bilder som dök upp strax före det ryska angreppet på Ukraina. Jag bestämde mig för att ställa över materialet.
Både året 2021 och 2022 blev ett ”boklöst” år! Det vill säga jag gav inte några nya böcker.  Men det finns fortfarande ett antal av de tidigare utgivna i lager, även om det nu är lite sent påtänkt med julklappar.


En boksvit som varit väldigt rolig och tillfredställande att arbeta med är sviten MILITÄR UTFLYKT! En svit om tre militärhistoriska guideböcker. HEMLIGA UTFLYKTER (2006), FORTSÄTTNINGEN (2008) och HEMLIGA UTFLYKTER (2018). Den sista i ordningen är nu i det närmaste helt slut på vårt lager, enligt aktuell uppgift finns endast 17 böcker kvar (!) Så vill du komplettera är det hög tid.
Även den mellersta FORTSÄTTNINGEN finns kvar. Den omfattar ganska många intressanta förslag till militärhistoriska utflykter i våra grannländer Norge, Finland och Danmark, samt en lite del om Sverige. Utgiven 2008 så skall man vara noga med att kontrollera bokens uppgifter, det har ju hänt en del under tiden. Något jag lärde mig när jag offererade boken till Arsenalen, i höstas. Naturligtvis var just Arsenalen (tidigare Pansarmuseet i Axvall) det enda som hade förändrats(!) Men allvarligt nog – det blev ingen affär 🙂

Så nu släcker vi arbetslampan, tänder juleljusen och firar helgerna, så hörs och läses vi förhoppningsvis på det nya året 2023 !

Nu återstår bara att önska
EN RIKTIGT GOD JUL och
ETT GOTT NYTT ÅR!

Leif H