vecka 23, sommaren fortsätter med dunder och brak!

Uppvaknandet på Nationaldagen blev abrupt. Kvällen före hade kollegan Anders, från Kalmar, messat att vi borde stiga upp klockan 0600 för att högtidlighålla invasionsdagen, alltså dagen D. För att understryka detta messade han också kl 0555 på morgonen för att berätta just att klockan fem i sex! Så nog kom man tidigt igång.

Annars har veckan gått i betong, växter, vatten och åskväder. Under flera år har ett antal av våra större inomhusväxter varit förbi bäst-före-datum, och det fanns kanske en viss press att nu måste det inhandlas lite nytt. Så tisdagen blev det till att besöka Plantagen, växternas IKEA, för inhandling av blommor, växter och jord.

Blomsterprakt som aldrig förr...

Blomsterprakt som aldrig förr...

Utöver de nödvändiga(?) inomhusväxterna blev det även köpt lite färgglada pelargonior, som skulle skulle förgylla utsikten. Väl hemma var eftermiddagen ”räddad”. Krukor skulle letas upp, tvättar, blommor planteras, växter planteras och sedan skulle alltsamman vattnas. Och det var någonstans som veckans I-landsproblem började.

Vattenpumpen som började problemen...

Vattenpumpen som började problemen...

En liten pumpautomat, eller hydrofor, har under flera år gett oss vatten från den gamla gårdsbrunnen. Inför den gångna vintern hade jag ställt in pumpen, och tömt den på vatten. Trodde jag! Väl inkopplad, och efter alla konsten regler laddad – tryckte jag på kontakten och kunde konstatera att det inte kom något vatten i slangen. Däremot rann det stora mängder vatten från pumphuset. Mycket riktigt – det var spräckt mitt itu. Så det var bara att sätta sig i bilen och fara till Ystad på onsdagsförmiddagen. Jag chansade på att ÖB skulle ha något billigt i sortimentet. Och det hade dom. Powerpump till 995:- blev inhandlat och iväg hem igen. Inkoppling enligt alla konstens regler, slå till startknappen och det kom en liten skvätt vatten då och då pytsandes ur slangen! Den orkade helt enkelt dra upp vattnet, trots att det stod att den skulle klara sju meter. Så ner med pumpen i kartongen för att byta den senare i veckan.

Vi belönades också med ett ”härligt” åskväder, ett formidabelt bombardemang av blixtar och knallar. Först på kvällen var mullret och blixtrande bort över Malmö och Öresundsområdet, och var ganska så trevligt att sitta och beundra. Vanan trogen kollade när blixten väste fram med den klassiska 1, 2, 3……Jag hann ganska långt under förkvällen. Men vid ett tillfälle, och nu hade det blivit mörkt, lystes hela omgivningen upp av en blixt, det var nästan som om någon löst ut ett gigantiskt blixaggregat. Rent automatiskt började jag tyst räkna 1…..Då kom knallen! En ordentlig knall som riktig både small och mullrade, om du förstår ur jag menar. Men ovädret drog förbi och det blev trots allt en lugn natt.

Torsdagen var det dags för en arbetsdag på Beredskapmuseet, tillsammans med Johan A och Lars D. En arbetsdag som började redan kl 0830 och varade till sena eftermiddagen. Men då hann jag med att servera ärtsoppa, sälja böcker, laga kaffe (upprepade gånger) och berätta om museet till nyfikna besökare.

Ubåtsbunkern Valentin mellan Bremen och Bremerhafen.

Ubåtsbunkern Valentin mellan Bremen och Bremerhafen.

Under den gångna veckan lekte jag med en ide till det kommande numret av FORT & BUNKER – nämligen störst vs minst. Och nog blev jag förvånad när jag noterade storleken på den gigantiska tyska ubåtsbunkern Valentin. Längd 426 meter, höjd 25 meter och bredd mellan 67 – 97 meter. Bunkern täcker en yta av 50 000 kvadratmeter. Här kan man snacka om ordentlig storlek! Bunkern var planerad att användas som ett ubåtsvarv för ubåtar av typen XXI. Totalt fanns det plats för 17 ubåtar samtidigt i den stora bunkern. Men det kom aldrig att byggas några ubåtar här, de allierade bombningarna och krigsslutet såg till detta. Men allt detta kan du läsa mer om i kommande nummer av tidningen där du också kan läsa om vad jag mer fann på min resa mellan Bremen och Bremerhafen.

En annan trevlig ska med våren/sommaren är det rika fågellivet som nu plötsligt har dykt upp hemma. Här finns både säderärlor, skator, talgoxar, pilfinkar och duvor. Samtliga har boställe någonstan i träd eller byggnad här. Duvorna har försökt i många år, men byggt så dåliga bon så ungarna ramlat ur till vildkatternas förtjusning.

Två skygga duvungar.

Två skygga duvungar.

I år har de lyckats att få boet lite stadigare, och två ungar växer nu rasande takt. Här en bild som var lite besvärlig att ta, man vill ju inte precis skrämma livet av de små fågelungarna. Vi får väl se när de blir flygfärdiga. Under tiden kan man ”njuta” av duvornas koncert i gryningen, något som är speciellt uppskattat nu när fönstret i sovrummet står öppet dygnet runt.

Men jag måste säga att just är nog den bästa tiden på sommaren. Allting är fräscht och grönt. Ljuset kommer tidigt på morgonen, och det är härliga kvällar, oftast vindstilla. Trädgården är full av lomsterprakt, en del odlat en del med eller mindre vildvuxet, men trots det med en viss charm. Så har vi t ex förmånen att ha en helt fantastiskt jasminbuske, eller numera kanske det skall kallas träd. När kvällen kommer sprider den rikliga blomningen den mest fantastiska väldoft. Släppar man sig ut i tidig morgonstund kan också njuta av dess väldoft.

Väcker minnen från Nordafrika

Väcker minnen från Nordafrika

Det är märkligt med dofter, de har en sällsam förmåga att väcka minnesbilder till liv. I fallet med blomdoften från jasminbusken är det minnesbilder från Tunisien som dyker upp. På kvällarna, på väg till restaurang och uteliv, dök det alltid upp barn som sålde just små knippen med väldoftande jasminblommor. Trots att det är många, många år sedan kommer kristallklara minnesbilder från gränderna i Sousse och blomdoften.

Ja, veckan led mot slut, men fredagen blev en intensiv dag. Först ner till Ystad för att lämna tillbaks den sk Powerpumpen, och få pengarna tillbaks (vilket inte var något problem). Därefter in till Jula i Malmö för att inhandla en kraftfullare pump, och tillbaks hem igen. Eftermiddagen gick åt att installera och ”bråka” med den nya pumpen, som tyvärr inte var mycket bättre. Så jag skall tydligen leva med en trilskande bevattningspump.

Nåväl, det blev under fredagen också planterat tomater, av två sorter, som jag hoppas skall ge en riklig skörd. Dessutom har jag satt lite potatis i fyra plastspannar. Jag tror väl inte de hinner bli färdiga till midsommar, men det smakar gott att kunna plocka upp en näve egna nypotatis.

Kommande njutningar.

Kommande njutningar.

Väntande läckerhet i färgglada spannar.

Väntande läckerhet i färgglada spannar.

 

Men nu stundar tuffare tider framöver. Närmast på arbetsschemat står en stadsvandring i Helsingborg, på måndagkväll. Därefter är det en ”Bunkerstädningsdag” med kollegorna och vännerna på museet, och därefter i kommande vecka löper den första Skånelinjevandringen av stapeln. Mitt i semestermånaden (juli) skall jag hinna med en blixtvisit i Duxford (England) på världens största militärfordonsevenemang, den sk War and Peaceshowen. Man räknar med över 1 000 000 besökare. Inte illa. Tyvärr är det bara tid med en snabb visit eftersom arbete och visningar härhemma också skall fungera. På ledinga stunder försöker jag också snickra lite på 2012 års resa till Normandie. En resa som nu är fullbokad, åtminstone med människor som säger sig vilja resa. Vi får väl se hur det ser ut när det bli dags för den bindande anmälan i september.

Arbetet med den nya hemsidan pågår för fullt och de flitigt arbetande datamänniskorna mumlande något om att kanske på tisdag skulle det komma något nytt – vi får väl se. Tills nästa veckas skrivande önskar jag härliga dagar

Hälsar
Leif H