vecka 27 Nu blev det mycket….

Grillad (stekt) korv med potatismos, bostongurka och lingon samt ett korvbröd. Vad mer kan man begära?

Grillad (stekt) korv med potatismos, bostongurka och lingon samt ett korvbröd. Vad mer kan man begära?

Måndag: Till Ljungbergs Tryckeri för att diskutera den kommande utgivningen. Dessutom var det materialdags för en trycksak om tidningen FORT & BUNKER. Efter lite snack och kaffe körde jag till Beredskapsmuseet där jag uppfattat det som att det var ett möte vid lunchtid. Det var det förvisso, men inte förrän nästa måndag -Ridå! Nåväl det var ju stadsvärnsvisning kl 18, så jag skulle ju ändå vara på museet. När klockan närmade sig ½6 drog vi oss in till Helsingborg, och Margaretaplatsen. Vi, det var Max, Jonathan(Max bror), Johan och jag själv. Vad man skulle kunna kalla en förstärkt guidegrupp. Det måste erkännas att vi blev något snopna när det inte dök upp en enda besökare. Men det är sådant som händer när det är öppna visningar, utan krav på förhandsbokning. Vi avrundade den tidiga kvällen med en ”lätt” kvällsmat på vårt favoritkorvstånd vid Berga.

Efter "hårt" kvällsarbete sitter maten alldeles rätt! På bilden Jonathan, Johan och Max njutandes av en riktig gourmetkorv.

Efter "hårt" kvällsarbete sitter maten alldeles rätt! På bilden Jonathan, Johan och Max njutandes av en riktig gourmetkorv.

Tisdag; Dagen med den stora överraskningen – Passet! Så är det med researrangören som ser till alla har allt, inklusive sitt pass. Vid kontroll av mitt eget visade det sig att detta ”gick ut” 2009. Kändes väldigt konstigt att veta jag under mer än 2 års tid stoppat på mig ett icke giltligt pass, på mina resor till Polen, Frankrike och Tyskland. Men jag ser väl så oskyldig ut så att ingen passkontrollant skulle komma på idén att stoppa mig. Annat är det nu! Det nya passfotot är taget utan glasögon, vilket göra man ser lite halvskum ut. Dessutom är fotot taget rakt framifrån, och man får inte le eller visa tänderna!  Så nu om inte förr kommer man att kollas mot det stora skurkregistret!

Onsdag: En  dag framför datorn med redigeringsarbete inför det kommande numret av FORT & BUNKER. Beställningar som skulle åtgärdas och en hel del telefonsamtal. Nytt i veckan var också att ett avtal mellan mitt förlag och två militärhistoriskt intresserade bekanta blev klart. Det gäller alltså utgivningen av boken BUNKERBOKEN. En bok, som precis som namnet säger, handlar om bunkrar. Med inriktning på ”tyngre” bunkrar, dvs kustartillereriets anläggningar från norr till söder. Båda författarna är duktiga fotografer och boken är egentligen en fotografisk resa genom våra svenska försvarsanläggningar. Än återstår mycket arbete, men jag räknar med att boken skall komma i tryck under slutet av september. Mitt på dagen kom också ett trevlig telefonsamtal från Finland. Det var vännen Jan Molin som hörde av sig inför den förestående Finlandsresan i oktober. Programmet låter jättespännande och det är verkligen så att man önskar att det snart var dags för resan. Men vi får lugna oss med att ..den som väntar på något gott..

Torsdag: Ett första utkast till den kommande bokens omslag, alltså BUNKERBOKEN blev klart i veckan och skall presenteras för författarna vid ett möte i början på nästa vecka. Hur det ser ut kan du se här eftersom detta publiceras förrän efter mötet i kommande vecka (detta skrivs på ett hotellrum i Kalmar) På hem igen körde jag inom banken för att lösa ut en återbetalning som min sambo fått. Den var utställd av Swedbank och på ca 200 kronor. Givetvis kunde jag inte lösa dessa pengar på vår sparbank i Skurup.Jag till och med föreslog att de skulle riva checken, men se det kan man inte föreslå på en bank. Så småningom löste det sig genom att via min affärsbank, SEB, lyckas sätta in pengar på min sambos konto. Tur man inte tar betalt för tiden som gick åt för dessa tvåhundra kronor, eftersom det vida översteg beloppet. Kvällen bjöd på fantastiska kvälldimmor ute på ängarna och jag kunde inte motstå frestelsen, utan hämtade kameran och tog några bilder i den ljusa förnatten.

Älvorna dansar på ängen....

Älvorna dansar på ängen....

Fredagen Ett kort SMS berättade att mitt nya pass var klart och kunde hämtas på polisen i Ystad. Så det blev en snabb tur ner till sommarorten Ystad, eftersom den vid denna tid på året förmodligen finns fler turister i stan än ”urinnevånare”. Annars blev fredagen ytterligare en dag framför datorn, dock med avbrott för turer ut i friska luften, och solen. Fram till ungefär klockan 14 är det OK att sitta och jobba i arbetsrummer under sommaren. Efter detta klockslag har normalt temperaturen klättrat upp över 30 gradersstecket och det är väldigt svårt att koncentrera sig på skrivandet. Det vackra vädret utanför arbetsrummets fönster motiverar ju heller inte precis arbetsmoralen.

Kall ljuvlig dryck i samband med hårt arbete vid grillen!

Kall ljuvlig dryck i samband med hårt arbete vid grillen!

Fredagskvällen bjöd också på tid till lite god mat från grillen. Ofta krånglar vi till det alldeles i onödan. Enkelt och bekvämt var det med ett par grillade grishalsskivor, eller karrékotletter som det skall kallas på fint språk. Till detta kokta nypotatis som efter koket fått en omgång på en hett stekpanna tillsammans med lite vitlök och färska timjankvistar! Gudomligt!

Kokt, stekt nypotatis och grishalskotletter! Bättre blir det inte!

Kokt, stekt nypotatis och grishalskotletter! Bättre blir det inte!

Lördagen var dags för det sedvanliga adminstrativa arbetet med bokföring, registrering och momsrapport. När detta var klart tog jag faktiskt en paus under eftermiddagen och ägnade mig åt lite utomhusarbete, typ klippa grenar, dricka kaffe och njuta av dagen. På söndagen var det dags för en ny färd till Beredskapsmuseet i Djuramossa och veckans vandring i Skånelinjen. Vädret kanske inte var det allra bästa, vilket kanske bidrog till att det endast var två deltagare. Men dessa fick å andra sidan en ordentlig visning av linjens värn och kanoner under fem timmar. Jag måste erkänna att kaffet på museet smakade extra gott efter turen. Dagens ”arbete” avslutades tillsamman med vännerna och lite god grillad (eller kanske rostad) mat och ett glas vin.

Där har vi veckan som gått! Nu väntar en ny intersiv vecka med möte, möte och en tur till Kalmar, samt arbete med de kommande bokprojekten och tidningen. Vi läses igen om en vecka!
hälsar
Leif H

 Fredag: