vecka 35 MUCK! Avslutning på det militära året!

Flaggceremoni vid Beredskapsmuseet i Djuramossa den 4 sept 2011. foto Lars Dahlbom

Flaggceremoni vid Beredskapsmuseet i Djuramossa den 4 sept 2011. foto Lars Dahlbom

Detta var en vecka som kom att bli en avslutning på sommarsäsongens guideplikter. Det var också en vecka med rensning hemma, både i trädgård och uthus. Och veckan avslutades med den stora MILITÄRDAGEN på Djuramossa. Men vi tar det väl som vanligt från början. Måndagmorgon dök ”vår” trädgårdsmästare upp för att försöka skapa ordning i den stora djungeln. Kanske också kombinerat med ointresse har vår trädgård fått växa sig bortom alla rim och reson. Nu var det dags att göra något åt det! Jag tyckte det verkade som om jag kunde gömt ett helt trosskompani i alla buskar och snär som fått växa hur som helst.

Vem kunde tro att det såg ut så under allt det gröna....

Vem kunde tro att det såg ut så under allt det gröna....

Här kommer det att brinna länge...

Här kommer det att brinna länge...

 På tisdagen var det dags att rensa lite i uthusen för att samla samman lite prylar till helgens loppmarknad. Det är ett par goda vänner som ser till att det blir sålt av lite av förrådet med ”bra-att-ha”. Får väl höra sen om de lyckades sälja någonting av ”skroten”. Beställde också en container som skall komma nästa vecka. Det är meningen att den skall fyllas med allt det som varit ”bra-att-ha” i närmare 20 år, och som aldrig kom till användning. Det lär förmodligen också bli en och annan annons på Tradera också, för allt är ju inte ”skrot”.

Under veckan blev det också till att provlaga och testa den lilla ”frestelse” som jag skall bjuda på under MILITÄRDAGEN på lördag. Som ett led i det pågående projektet med militär mat och matlagning skall jag hålla ett kort föredrag om ”en trerätters i fält”. Då tänkte jag passa på att bjuda något gott ur 1909 års kokinstruktion, nämligen Kexgröt! Egentligen ett väldigt enkelt recept. Krossa mariekex, blanda med hallonsaft, koka minst en timma och späd med vatten. Socker tillsättes efter smak. Så långt receptet, men det krävde lite bearbetning. Men det fick anstå tills fredagen.

Undrar om det är den berömda Kexgröten han avsmakar? (foto Krigsarkivet)

Undrar om det är den berömda Kexgröten han avsmakar? (foto Krigsarkivet)

Så var det då dags att återigen bege sig till Beredskapsmuseet och Djuramossa. Denna gång för årets sista, större evenemang – MILITÄRDAGEN! Tillsammans med Beredskapsmuseets uppvisningstrupp, 7.motorbrigaden och Hemvärnet skulle vi genomföra en stor publikdag med militärhistoriska förtecken.

Delar av 7.motorbrigaden ställer upp. (foto EliSophie)

Delar av 7.motorbrigaden ställer upp. (foto EliSophie)

 Det blev full fart redan från början. Trots alla förberedelser höll museet öppet som vanligt och det var en hel del besökare som njöt av det fina höstvädret. Material skulle plockas fram, maskiner provköras osv. Efter lunch dök så Hemvärnet upp med sin kokkärra och lite senare kom också deras förläggnings- och utrustningsmaterial. Hemvärnet skulle svara för ärtsoppekoket samt genomföra uppvisningar med sina olika enheter bl a sjukvård och hundpatrull. Dagen rann iväg och vid pas ½7 bjöd Hemvärnet in till kvällsmat med grillat kött och potatissallad – något som satt perfekt och vi slapp själva laga maten. För ovanlighetens skull kom vi ganska tidigt i säng, kanske också beroende på att vi skulle upp redan kl 0600.

Lördagmorgon! Det blev en snabb kopp kaffe, sedan var det bara ut och börja med mottagning och organisering av dagens medverkande. Redan kl 9 öppnades museet och begivenheten. Först ut på dagen stod flaggceremonin med alla deltagararna uppställda kring flaggstången. Du ser stunden överst i detta brev. Johan öppnade dagen med ett par valda ord och allt kunde köra igång. Trots en trilskande inledning blev dagen till en verklig succé. Det var kanske inte direkt publikrekord, men tillräckligt med besökare för att ge tillställningen en bra inramning.

Dagen var fylld av konstraster, som här till exempel!

Dagen var fylld av konstraster, som här till exempel! US Army möter karolin, konstrasterna blir många under dagen.(foto EliSophie)

Dagen löpte på och både varm korv och ärtsoppa fick strykande åtgång. De som var intresserade kunde t o m köpa på sig både militär utrustning och byggmodeller. På plats fanns också det allt mer populära nöjet reenactment i form av Big Red One med amerikanska soldater och fordon. Men man kunde också möta Kalla krigets svenska soldater i m/59 med kulsprutepistol och allt!

Det fanns t o m en autentisk pressbevakning

Det fanns t o m en autentisk pressbevakning. (foto Lars Dahlbom)

Tyvärr gjorde min trilskande fötter och ben att jag fick lämna dagen i förtid. Men ”husfotografen” Sofie fanns överallt och bjuder på massvis av bilder som du kan finna via länken nedan:

http://www.facebook.com/pages/Fotograf-EliSophie/207832082601621

Söndagen (som nuär eftermiddag, när detta skrives) blev en slö dag, eller man kanske skall kalla det för efterverkningarnas dag. Vaknade ganska utvilad vid 7-snåret och körde in till byn efter morgontidning, nybakat bröd och blommor till sambon! Sedan blev det en lång, lång frukost. Ett par timmar arbete med bokbeställningar och tidningar innan jag kastade mig i TV-fåtöjen och somnade. Tre timmars eftermiddagssömn, och missad lunch, hör verkligen inte till vanligheterna. För att vakna till liv och få lite frisk luft gick jag en sväng i den nyröjda trädgården. Passade också på att plocka en skål med plommor. I år är tydligen ett riktigt fruktår. Plommonträdets grenor håller att knäckas av tyngden från alla frukter. Fåv väl se om vi kan få tag i någon som kan ”palla” lite i veckan.

Härligt gott! Både som dom är, eller som sylt och saft.

Härligt gott! Både som dom är, eller som sylt och saft.

Nu är det måndag och jag skall försöka få kontakt  med en läkare för att diskutera mitt fotproblem. Via telefonen fick jag besked att du har nummer 14 i kön, så jag valde att bli uppringd istället. Så i väntan på detta blev veckobrevet färdigt och jag skall nu kasta mig över det roliga jobbet med Snuskburken, mlitärmat och annat gott!
Tills vi läses önskar jag en tevlig vecka
Leif H

PS Jag slutar med kollegan Lars D bild på föreläsaren och Kexgrötsbjudaren!

Betong och mat, mina två stora intressen som här förenas!

Betong och mat, mina två stora intressen som här förenas!