vecka 38 – En praktiskt vecka

Mitt i Köpenhamn och dessutom öppet!

Mitt i Köpenhamn och dessutom öppet!

Om man tittar i bordsalmanackan så kan man läsa; Ystad/Bilen, Apoteket, Läkarstationen, Packning, Läkarstationen, Överskottsbolaget, Ystad och Köpenhamn. Där har du hela veckan i kort sammanfattning. Tänk om det vore så enkelt. Lite mer har det faktiskt hänt i veckan. Hela programmet för Finlandsresan är nu klart och dt kommer att bli riktigt spännande att få hälsa på borta i österled. Bara för att fresta dig så kommer här mitt veckoprogram för vecka 40;
Söndag: överfart till Helsingfors med Siljalinje
Måndag: Ankomst Helsiningfors kl 9.00. Möten. Besök på Krigsmuseet.
Tisdag: Besök på Stora Torrö (Kuivasaara) med 30,5 cm kanoner
Onsdag: Salpalinjen
Torsdag: Hangö
Fredag: Tavastehus och pansarmuseet
Lördag: åter mot Sverige med Siljaline
Söndag: hemkomst
Så enkelt låter det när man lista det det rakt upp och ner. Ett utförligare reportage kommer givetvis senare.

Annars har veckan  till stora delar bestått av arbete med dels bokprojektet Snuskburken och det kommande numret av FORT & BUNKER. Redan omkring den 15 november skall den nya tidningen finnas ute hos sina läsare. Utöver alla praktiska bestyr hann jag också med att besöka Köpenhamns befästningsdag. Ett årligen återkommande evenemang, sista söndagen i september. Folkfest, militärhistoria och massor av aktiviteter. I år kunde man t o m prova på helikopterflygning.

Huvudingången till Garderhöjfortet

Huvudingången till Garderhöjfortet

Jag hade stämt träff med kollegan Lars D och vi tog oss gemensamt över bron med sikte på dagens första besöksmål Garderhöjfortet. Detta är alltså en ring av fort som skulle skydda Köpenhamn mot anfall. Själv försvarslinjen bestod dels av artillerifort, dels en lång fästningsvall med bastioner, och dels översvämningsområden. Garderhöjfortet tillhör ett av de större forten och driv idag av en förening http://www.garderhoej.dk/ Första gången jag besökte fortet var 2003 och det var ganska risigt och förfallet. Det yttre förfallet var omfattande med bl a stora skador på taket. Nu hade det blivit betydligt bättre, utvändigt. Invändigt hade det väl inte hänt så mycket. Iden del av fortet som hade varit avsett för officerare hade man för dagen byggt en lite utställning med uniformer, bilder och vapen. Faktiskt ganska intressant. Dessutom blev Lars och jag väl omhändertagna av en tidsenligt klädd gentleman som i detalj beskrev allt som var utställt.

En lite småtrevlig och intressant utställning.

En lite småtrevlig och intressant utställning.

Efter en liten tur upp på fortets hjässa var det dags att ta sig vidare till nästa besöksmål som det gamla artillerimagasinet, som var en del av den stora Västvallen (Vestvolden) i Rödovre http://sv.wikipedia.org/wiki/Vestvolden. Här var det samlat samman till en riktig ordentlig familjedag med militärhistoriska förtecken. Redan ute på parkeringen stod musikkåren uppställd i väntan på inmarschen.  På promenaden in till själva vallen möte vi både soldater och poliser uppstärckta i sina autentiska uniformer från sekelskiftet.

Vaktparaden under eskort av konstaplar ur Köpenhamns polisväsende.

Vaktparaden under eskort av konstaplar ur Köpenhamns polisväsende.

Uppe på fästningsvallen hade Själlands Historiska Artillericorps bemannat kanonen och demonsterade eldgivning.

Eldgivning från fästningsvallen.

Eldgivning från fästningsvallen.

Men det fanns mycket att beskåda på det relativt stora området. Ett område som egentligen är ett kombinerat park och idrottområde. Längst bort kunde vi skymta en pågående fotbollsmatch, men vi föredrog det militärhistoriska livet. Lägerlivet fanns också till beskådande tillsammans med en tidsenlig förbandsstation.

Tältläger före maskeringskonstens införande.

Tältläger före maskeringskonstens införande.

Till och med barnen hade man tänkt med ett eget litet tältläger. Här lektes det givetvis krig och militär med trägevär och en alldeles egen miniatyrkanon. Man kan lugnt påstå att gänget ungar trivdes ordentligt.

Här får man leka krig!

Här får man leka krig!

Den stora kokvagnen, eller Gulaschkanonen, som valt att kalla den i programmet serverade någon väldoftande köttgryta med ris. Kön till utspisningen slingrade sig dock l ite väl lång för att vi skulle välja den. Vi titta runt lite till och beslöt oss sedan för att fortsätta mot dagens tredje mål som var Dragörfortet. Men först ett stopp vi någon ”pölsemand” för lite gott näringsintag.

Gulaschkanonen tillagade dagens lunch.

Gulaschkanonen tillagade dagens lunch.

Utflyktmålet Vestvolden varf så pass trevligt att jag lägger med en bild från ”grabbarna” i Själland Historiska Artillerikorps. Här kunde man bl a titta på utrustning och något så ovanligt som kommunikationsutrustning i form av brevduvor!

Tidsenliga soldater med utrustning.

Tidsenliga soldater med utrustning.

Men nu var det sen lunch som gällde, och det kom att xdröja ända till det idylliska samhället, eller byn Dragör, innan det blev någon mat. Vädret var fantastiskt och det var inte speciellt svårt att slå sig ner utanför korvkiosken och njuta av en röd pölse tillsammans med en svept pölse. Därtill senap, ketchup, rostad lök, bröd och en dansk citronvand! Ibland ler livet lite extra mycket mot oss!

Vad mer kan man önska sig, det skulle i så fall vara en kall öl!

Vad mer kan man önska sig, det skulle i så fall vara en kall öl!

Men tyvärr kunde vi inte sitta kvar och njuta i det fina vädret. Nästa besöksmål för dagen kallade och det var Dragörfortet. Placerat nästan precis intill det gamal färjeläget där förr i tiden (min egen tid) båtarna från Limhamn lade till. Detta var förr den stora resvägen till Sverige, alltså före bron. Här kunde köerna sommartid växa sig timslånga i väntan på färjeplats. Dragför var ockås en by som i stor grad levde på ditresande svenskar som skulle handla, främst sprit och öl, men även lite annat gott ur det danska köket.

Dragör fortets hjässa med de gamla pjäsplatserna.

Dragör fortets hjässa med de gamla pjäsplatserna.

Dragörfortet är idag hotell och restaurang http://www.dragorfort.dk Den var av någon märklig anledning inte öppen en dag som denna. Men det är klart säsongen för sommarutflykter och uteätande är kanske över. Vi titta runt och passade också på att ta en titt inne i entreen. På anslagstavlan fastnade min blick på en liten miniatyrmedalj som var uppnålad där.

Miniatyrjärnkors i ett dansk artillerifort.

Miniatyrjärnkors i ett dansk artillerifort.

Ett tyskt järnkors i miniatyr? Ett märkligt ställe för ett sådant, men man blir aldrig förvånad över hur mycket det finns att lära, och att se runt om oss. Det var dags att åka vidare till dagens sista besöksmål – fortet Kongelunden. Ett fort som fick en fortsättningen in i det moderna kriget. Här kom en radaranläggning att placeras som en av Köpenhamns luftförsvar med bl a ett Hawkbatteri söder om fortet. Vi tog en runda runt det ganska nedslitna fortet, som ser lite konstigt ut med sina strålkastarplattformar och höga radartorn.

Radartornet i Kongelundsfortet.

Radartornet i Kongelundsfortet.

Men det fanns också något annat som var mycket på tagligt vid fortet. BULLRET! Fortet ligger precis i en av flygplatsen Kastrups huvudbanor, och det startade ett plan i minuten. Plan som dånade fram precis över oss med motorerna på full gas. Jag lovar att aldig mer klaga över flygbullret hemma. På bilden oven kan du faktiskt skymta ett av de startande planen som en liten prick precis ovanför plattformen. Annars syns det bättre på bilden nedan.

Det låter rätt mycket på fortet!

Det låter rätt mycket på fortet!

Så där! Ytterligare en vecka att lägga bakom sig. Jag bifogar en bild osm berättar om kommande tider. I mina trakter betyder det snö och snöstorm. När jag såg denna bild genom fönstret fick man en påminnelse om vad som skall komma. Denna gången var det ingen snö som blåste förbi fönstret utan måsar som jag mask på de nyplöjda fälten.

Virvlande vitt, men ingen snö. Bara fiskmåsar.

Virvlande vitt, men ingen snö. Bara fiskmåsar.

Så nu ber jag att få ösnka en riktigt bra vecka. Njut av det utlovade vackra vädret. Nu skall jag kasta mig ut i veckans bestyr!

Hälsar
Leif H