vecka 43 Militärhistoria, militärhistoria och ärtsoppa

Skånsk höst i all sin prakt?

Skånsk höst i all sin prakt?

Rubriken ger en bra bild om vad veckan handlat om. Skrivande, skrivande och åter skrivande för att avslutas med ärtsoppekokning och servering av densamma. En mycket trevlig kombination! Så långt allt väl men idag när detta skrives har det vår tid gått ur led, eller rättare sagt gått över till ”annan” tid, eller det som kallas vintertid. En fråga man onekligen ställer sig är varför det kallas ”sommartid”, inte har det väl varit bättre sommar för att det varit sommartid??;-)

Nåväl klockan visar säkert rätt tid min, men min kropp har inte riktigt hunnit ”in tillsammans med sommarmöblerna”. Nu kommer det att bli ett par extremt tidiga mornar innan allt har anpassat sig. Men å andra sidan kan det passa rätt bra eftersom det nu kommer en månad med ovanligt mycket inbokade aktiviteter. Bland annat skall det nya numret av FORT & BUNKER ligger klart, och ute, i slutet av månaden.

Så egentligen har jag mest suttit framför dator och arbetat med tidningen som bl a innehåller en reseberättelse från Finland, besök i Tyskland, lite om värkanoner, korvfort i Stockholm och en hel del annat smått och gott. En trevlig läsning är den arbetsdagbok som berättar om byggande av batteri Dalom, på Hemsö, under början på 1900-talet.

Nu är det jul, nu är det igen, och julen varar...

Nu är det jul, nu är det igen, och julen varar...

I veckan var det också exakt två månader, eller åtta veckor till självaste julafton. Tanken på detta gjorde mig sugen på julmat! Javisst skinka, brunkål, köttbullar och lite annat. Sagt och gjort iväg för att inhandla en liten plastkorv med brunkål, färdiga Mamma Scan-köttbullar och lite skinka. Brunkålen lyste med sin frånvaro i två affären!? Jaha! Nu skulle jag bara ha julmat, så det så! Vitkålshuvud – laga själv. Och när jag ända skall laga brunkål kan jag lika gärna göra egna köttbullar och köpa en hel skinka! Så det som skulle bli ett enkelt plock med färdigmat blev istället en matlagningseftermiddagg med en god julmatskväll som avslutning. Om du inte det så kan jag berätta att ett normalstort vitkålshuvud ger ca 3 liter brunkål, eller 6 plastburkar med årets behov av brunkål!

Dimmig morgon på E 6,an

Dimmig morgon på E 6,an

Annars var det lördagen som stod för det mesta av rörliga (och rörande) aktiviteter under den gångna veckan. Beredskapsmuseet skulle stå som arrangör för ett företags kunder och visa upp fordon, utställningar och bjuda på lite god och värmande ärtsoppa. Så som ansvarig för ärtsoppekoket var det bara att stiga upp tidigt och sätta sig bakom ratten för att inställa sig på ”arbetsplatsen” kl 0900. Här var det redan full aktivitet med varmkörning av stridsvagn, fordon och annat som hör till en normal lördagsmorgon, eller?

Lite grundfakta om batteri Helsingborg

Lite grundfakta om batteri Helsingborg

Bilden ovan visar utsikten mot besökarna från min arbetsplats i köket. Här är det Johan Andrée som berättar om museet och batteri Helsingborg. Besökarna, alltså de inbjudna gästerna fick en trevlig dag som verkade att vara mycket uppskattad. Kanske ett tips till dig som letar efter en något annorlunda aktivitet för dina kunder eller personal. Den envisa dimman låg kvar över omgivningar men det hindrade inte museets pansarfordon från att visa upp sig.

 Så mycket mer har inte hänt i veckan, jo men visst det kom ut en ny bok i veckan inom det område som intresserar oss. Bernt Törnell och Alf Kling kom ut
med boken Kalla krigets luftförsvar. Jag har själv bara hunnit bläddra igenom den. Verkar vara en välmatad och innehållsrik bok kring ett ämne som varit kringgärdat av sekretess. Jag har inte hunnit fördjupa mig i den utan överlämnade den till kollegan Lars Dahlbom som lovat att ge oss en recension i kommande nummer av FORT & BUNKER.

Så utöver BUNKERBOKEN och Spår av ett försvar har du nu ytterligare en bok att skriva in på din lista över julklappsböcker.

Så nu väntar FORT & BUNKER på sin redaktör som hoppas hinna med några sidors innehåll i dag. Kommande vecka innehåller bara en enda dag som inte upp bokad. Bl a blir det besök hos Tingsrätten i Helsingborg (tisdag) där de förberedande förhandlingarna mellan Beredskapsmuseets och Statens Försvarshistoriska museer skall börja. På onsdag är det en föreläsning i Helsingborg om Skånelinjen och helgen är vikt till planeringsmöte på Beredskapsmuseet. Dessutom skall jag hinna med läkarbesök och lite annat smått och gott också!

Så nu önskar jag en trevlig vecka och vi läses igen!
Hälsar
Leif H

Den romerske politikern Cato d.ä., brukade avsluta många av sina anföranden i senaten med ”Ceterum censeo Carthaginem esse delendam” (för övrigt anser jag att Karthago bör förstöras). Jag har tagit mig friheten att ändra detta till; För övrigt anser jag att BUNKERBOKEN skall finnas i varje bokhylla! Det är snart jul och då kan man kanske önska sig böcker i julklapp!