vecka 44 böcker, böcker och lite annat…

Årets julklapp? Författarna i TV 1,s morgonsoffa

Årets julklapp? Författarna i TV 1,s morgonsoffa

Vadå årets julklapp. Jag vet inte om BUNKERBOKEN kommit som en räddning för många kvinnliga äkta hälfter, eller om Tim och Alex fullständigt charmade sönder den kvinnliga publiken i samband med deras framträdande i TV,s morgonprogram. För jag kan aldrig tänka mig att det skulle vara så att kvinnor nu plötslig fattat intresse för stål och betong. Andelen kvinnliga beställare är som du förstår ganska hög. Nej, jag är nog böjd att tro att BUNKERBOKEN förmodligen blir ÅRETS JULKLAPP i många hem. Man kan också konstatera att TV-framträdanden har en enorm påverkan på försäljning av böcker, åtminstone närdet gällerBUNKERBOKEN!
Jag skulle nog vilja råda alla som tänkt sig köpa böcker inför julhelgen, som present till sig själv, eller till någon annan, att göra det NU! Upplagan går åt i ganska snabb takt, och det vore väl snopet att stå utan!?
Annars har nu vädret slagit om lite. Det är inte fullt så dimmigt, men å andra sidan börjar det bli kallare. Med andra ord handskarp och vinterjackan har åkt fram. Någon som förmodligen inte bryr sig så mycket om detta är min ”kompis” i trädgården. Flitigt grävande, och förmodligen förberedande vintern

Åtminstone om man skall döma av högarna i gräsmattan. Bilden ovan visar några av de snart 100 små jordkullar som ”växer” i min trädgård. Efter otaliga försök att bli av denna ”grävmaskin” har jag nu gett upp. Han/hon får fortsätta att gräva!

I övrigt så innehöll veckan ett ”icke-besök” på, eller hos  Tingsrätten i Helsingborg. Det var de förberedande förhandlingarna mellan SFHM /Statens försvarshistoriska museer och Beredskapsmuseet. Ärendet gäller äganderätten till museets föremål, i denna omgång begränsat till kanoner och vapen. Men om allt som varit statens, alltid är statens, så lär det väl ite dröja länge förrän även gamla första förband, snuskburkar och tomhylsar skall krävas tillbaks. Själv har jag en 40 mm tomhylsa, en stridsförpackning förband och två bukrar leverpastej. Tänk jag kanske blir åtalad! Nåväl Johan Andrée och jag själv valde istället att ta en tur till Helsingör. Vi njöt en kopp kaffe och ett wienerbröd på överresan. Återvägen gjorde vi det obligatoriska inköpen i det som för kallades ”tax-free-shopen. Medan vi väntade på att förhandlingarna skulle avslutas passade vi också på att ta en liten promenad i centrala Helsingborg. Förhandlingarna ledde ingenstans, utan nu väntar fler förhnadlingar och förmodldigen också en rättegång, om inte tvisten löses innan.

Tillsammans med Max på Max!

Tillsammans med Max på Max!

Javisst ja jag glömde ju att rättegångförhandlingarna också gav mig ett tillfälle att besöka hamburgerkedjan Max och som ett offer för deras reklam beställa en TripelCheese, tror jag den kallades. Stor, kladdig och alldeles för mycket dressing! Så kan man väl beskriva besöket. Jag tror ändå jag håller mig till korv!

Njaa korv var det åtminstone inte...

Njaa korv var det åtminstone inte...Vilket onekligen leder oss in på ämnet korv! I samband med ett läkarbesök i Malmö under måndagen skulle jag också passa på att göra lite inköp på BilTema, vilket alltid brukar var en trevlig upplevelse. Och det var det denna gången också, ända tills jag upptäckte att det var lunchdags och det fanns en korvhörna precis utanför kassorna. Om det är Biltema som driver den, eller om den är utarrenderar spelar kanske ingen roll, men det var inget bra. Samma system som på hamburgerställena, alltså menyer. Jag valde en grillad ost/baconkorv utifrån den läckra ost och baconkorv jag brukar handla från Per i Viken http://periviken.se/s.asp Men tyvärr var denna korv lika långt från min "vanliga" delikatess som jag var från Viken! Rullgrillad, skinn och benfri och mycket kompakt. Ingen höjdare alls. Men kvinnan bakom disken var trevlig, så det var alltid något!Det var också dags för en föreläsning i veckan, denna gång hos Råå Segelskap. På onsdagskvällen samlades ett 30-tal nyfikna, och intresserade medlemmar för att lyssna på ett föredrag om det skånska kustförsvaret och Skånelinjen. Det blev mycket snack och frågor efteråt vid kaffet.Både torsdagen och fredagen fortsatte med bokpackning och datorarbete. Det är ju så att det skall komma ut ett nytt nummer av FORT & BUNKER inom kort, och detta skulle helst vara färdigt innan jag åker till Stockholm i nästa vecka.En liten föraning om hur den kommer att se ut, och lite om innehållet får du via bilden ovan. Omslaget har redan gått till tryck, så lite har jag hunnit med. Lördagen och söndagen tillbringades på Beredskapsmuseet med ett planeringsmöte under lördagseftermiddagen som fortsatte med en läcker middag på kvällen och som vanligt ett försent sänggående. Söndagen startade med lastning redskap, verktyg och material för en runda längs "våra" bunkrar. Nu skulle äntligen de robusta skylthållarna komma upp sina platser.Det flöt på i den tidiga morgonen.

 Med hjälp av en motordriven jordborr var det ingen konst att få stolparna i marken. Värn 740, 739, 735, 1843, 1840, 728, 729 och 733a, alla fick de sina skyltar. Johan agerade fotograf och arbetsledare medan Sven-Arne och undertecknad ”slet” med stolpar och annat. Jag hade nog trott att det skulle ta betydligt längre tid. Men redan vid pass 11-snåret började vi se att vi jobbat undan.

Arbetsledaren leder arbetet. Det är Sven-Arne som får slita!

Arbetsledaren leder arbetet. Det är Sven-Arne som får slita!

Inom kort skall skylthållarna få sina text och bildtavlor. Informationstavlor som berättar om värnet. Vad det är, och varför det ligger där det ligger. Bilder och teckningar hjälper också besökaren att förstå värnets funktion.

En riktigt läcker lunch hemma hos Persson!

En riktigt läcker lunch hemma hos Persson!

Vår belöning efter dagens ”hårda” arbete bestod i en härlig lunch hemma hos Sven-Arne och Birgitta som bjöd på nystekta köttbullar, potatis, gräddsås, lingon och pressgurka. Vad mer kan man begära? Redan klockan ½2 satt jag i bilen, på väg hem och fick ett par timmar framför datorn innan det var dags att hålla kväll. Nu väntar en välfylld vecka. FORT & BUNKER skall bli färdig. Bokföring och momsredovisning skall göra klart. Bilen skall lastas med böcker och annat inför Militariamässan, nu på lördag. Jag avslutar med ett optimistiskt tecken. Sommarens sista ros, i början av november. Eller är det kanske den kommande säsongens första ros? Det lär väl ligga lite väderlek mellan oss och den kommande sommaren. På onsdag är det dags att lägga vinterskorna på bilen, och kanske även leta fram mössan ur garderoben

Så med detta önskar jag en trevlig vecka. Vi kanske ses i Stockholm. Då kan du också passa på att köpa den nyligen utkomna succéboken BUNKERBOKEN!
Hälsningar

Leif H