malware scanner vecka 45-46, och tiden bara rusar…. – Fort & Bunker

vecka 45-46, och tiden bara rusar….

Vilket öde! Till och med whiskey har blivit kronofogdens intäkter. Förhoppningsvis var det en ganska dyr whiskeyflaska.

Vilket öde! Till och med whiskey har blivit kronofogdens intäkter. Förhoppningsvis var det en ganska dyr whiskeyflaska.

I måndags, den 21, skulle jag besöka min doktor, men man ringde från läkarstationen och meddelade att han blivit sjuk!? Se på f-n jag trodde inte doktorer kunde bli sjuka ;-)) Nåväl bortsett från det så är det de gångna två veckorna vi skall avhandla. Tiden har varit ansträng och det har inte blvit itid över för skrivandet förrän nu. Vi tar det från början, eller rättare sagt 14 dagar sen!
Veckan kom att handla mycket om Stockholmsresan. Det var ju dags för Militariamässan på lördagen, och jag tänkte hinna med ett par timmar på Krigsarkivet under fredagen. Så på onsdagen var det dags att sätta på vinterdäcken, för säkerhets skull. Det blev stor uppståndelse i gummiverkstaden när däcken märkta ”Högberg” inte passade på bilen! Det visade sig att vi var två ”Högberg” på samma verkstad, och däcken var bara märkta med namnet. Men det löste sig. Efter däcksbytet var det dags att ”fylla” bilen med böcker, mest Bunkerboken, men också av det övriga sortimentet, inför Stockholmsresan på torsdagsmorgonen.

Kålpudding med tillbehör. En riktigt härlig lunch i Gränna!

Kålpudding med tillbehör. En riktigt härlig lunch i Gränna!

Uppresan gick bra och det blev som vanligt tank- och matstopp i Gränna. Dagens rätt -Kålpudding, potatis, lingon och gräddsås, var riktigt njutbart. Framme i Stockholm lagom till rusningstrafiken, som vanligt. Incheckning, uppackning, lite datorarbete, kvallmat i den som vanligt tomma restaurangen och därefter till sängs. Nästa morgon var det så det vanliga köret; frukost, bilfärd och bilköer in till Banérgatan (Krigsarkivet) och sedan tillbringade jag hela dagen där. Lunchavbrottet på den lokala pizzerian blev en trevlig överraskning då det dök upp en bekant som jobbar inne hos ”grannen” FMV. Dagens pizzarast gick jättensnabbt förbi, under trevlig samtal. Efter arbetsdagen på KrA blev det en stunds handlande i Fältöversten. Lite god plockmat till kvällen (för att slippa den tråkiga restaurangen) och dessutom en god bok. Det blev Clive Cusslers senaste. En aktionförfattare som jag är sjukligt förtjust i. Kan verkligen rekommenderas. Teknotriller/action i slit med Tom Clany och Ian Fleming med den annorlunda ”hjälten” Dirk Pitt. Nåväl tillbaks till hotellet via diverse omvägar där GPS inte riktigt hade samma karta som verkligheten. Eller är det så att man bygger snabbare än vad GPS-kartorna hinner uppdatera.

Det blir lite trångt på baksidan av utställningshallen.

Det blir lite trångt på baksidan av utställningshallen.

Nästa morgon blev det rivstart, efter en kort ”försovning”. Slängfrukost och iväg till Solna. Det gäller att vara ute i god tid så man lyckas få bilen någorlunda i närheten av lastportarna. Böcker är ju tungt. Så sedan blev det kartongbärande och ”dukning” på mina två bord. Klockan 10 slogs portarna upp och snart vimlade hallen av folk. Denna gång verkade som om mässan mest bestod av tysk militaria och blankvapen, alltså svärd och knivar. Men det är ju en vapen- och militariamässa så det skall väl vara så. Och givetvis såldes det lite böcker också. Båda författarna till BUNKERBOKEN dök upp och signerade sin bok som sålde riktigt bra. Som vanligt tog mässan plötsligt slut.

Min plats på mässan. FORT & BUNKERs bokbord.

Min plats på mässan. FORT & BUNKERs bokbord.

Vid pass 2-3-tiden försvann de flesta besökarna, och det var istället utställarna som drog omkring för lite bytesaffärer och diskussioner. Nedpackning och lastning gick snabbt och det var bara att styra till hotellet för en sista natt. Jag hade bestämt mig för att stanna kvar över natten, i motsats till tidigare mässor, då jag kört ner till Skåne efter mässan. Men 7-8 timmars bilkörning i kvälls- och nattmörker är inte precis lockande. Dessutom känns det som att påföljande dag är fullständigt förstörd när man inte har kommit i säng i vettig tid. Så det fick bli en natt till i Stockholm. Har nu också bestämt mig för att byta hotell tills nästa gång. New World Hotell är visserligen ett bra hotell med mycket bra priser, men läget är katastrofalt. Granne med grönsakshallar och järnväg, och långt till allting. Det får bli något mer centralt nästa gång.

Tomt och öde. E 4 en tidig söndagsmorgon

Tomt och öde. E 4 en tidig söndagsmorgon

Nedfärden startade tidigt och det var en upplevelse att köra på en E 4 som var i stort sett fri från bilar. Började nästa bli lite nervös att jag var den ende som var kvar! Som vanligt blev det stopp i Gränna och en tidigt lunch. På samma ställe som bjöd på en läcker kålpudding fick jag nu någon märklig tallrik grekisk färsrätt med tzasiki. Tyvärr med en vederv ärdig smak och givetvis inte tilräckligt varmt. Det är nog dags att byta matställe också!

Grekisk köttfärs, som kunde varit bättre, och varmare!

Grekisk köttfärs, som kunde varit bättre, och varmare!

Väl hemma väntade sedan ett tandläkarebesök på måndagen p g a en sönderbiten kindtand, precis innan Stockholmsresan. Och inte nog med det! Dagen efter var det dags för det planerade besöket hos tandhygienisten på samma ställe. Så det blev att köra till Simrishamn två dagar i rad. Annars kom veckan att handla om FORT & BUNKER. Inlagan, som jag arbetat med under Stockhomsbesöket ”slängdes” in till mitt tryckeri redan på måndagsmorgon för att den skulle bli klar tills fredagen. Nu tog den dock en dag extra men det spelade ingen roll eftersom det var helgen som skulle användas för packningen.

Dethär hade blivit "grejor" på nyårsafton. Raketerna till en lysraketpjäs monteras av för vinterförvaring.

Dethär hade blivit "grejor" på nyårsafton. Raketerna till en lysraketpjäs monteras av för vinterförvaring.

Det blev också tid över för en arbetsdag vid Beredskapsmuseet där det var dags för säsongsstängning. Detta innebär bl a att det mesta av utomhusföremålen packas in i stora presenningar inför vinterperioden. Själv sprang jag runt och agerade fotograf och svarade för tillagningen av dagens lunch som bestod av en läcker gulaschsoppa med vitlöksbröd. Värme gott i den råa höstkylan. Dagen rann snabbt iväg och det en tidig eftermiddag som gjorde att jag kom hem i vettig tid. Söndagen blev till att klista etiketter, stoppa ner tidningar och klistra kuvert. Årets sista utgåva av FORT & BUNKER skulle ju vara klar tills måndagmorgonen – och det var den också!

Alla lätt sig väl smaka i den lite ruggiga höstdagen. En värmande soppa sitter alltid rätt.

Alla lätt sig väl smaka i den lite ruggiga höstdagen. En värmande soppa sitter alltid rätt.

Då var vi framme vid innevarande vecka och det blev också en vecka fylld av fotografering, bokpackning, tidningar, kylskåp och allt möjligt i en salig blandning. Så blev det en ny ”arbetsdag” vid Beredskapsmuseet. Denna gång som fotograf av observationsvärn och civilförsvarsförråd. Det var på tisdagen som tömningen av ett civilförsvarsförråd skulle dokumenteras.

Några av de 93 000 skyddsmaskerna som skall vidare till förbränningsugnarna.

Några av de 93 000 skyddsmaskerna som skall vidare till förbränningsugnarna.

Det gällde ett förråd med bl a över 93 000 skyddsmasker som nu tömdes och transporterades till fröbränningsanläggningen. Man får väl se det som ett fredligt tecken, och inte tänka på de enorma resurser som nu kastas. På eftermiddagen var det dags att försöka fotografera inne i ett observationsvärn, komplett med sin spaningsutrustning, dvs kikaren och den speciella mätanordning som gav bäringen för observationen.

Ibland blir det lite trångt!

Ibland blir det lite trångt!

Så här kan det se ut när man stod på Obs-post i ett av de gamla observationsvärnen i Skånelinjen.

Så här kan det se ut när man stod på Obs-post i ett av de gamla observationsvärnen i Skånelinjen.

 Annars har nu arbetet med det stora projektet Snuskburken och andra recept kommit igång på allvar. Just nu försöker jag bestämma mig för vilka recept som skall vara med, och hur dessa skall fotograferas. Ett arbete som inte minst gör att man blir ganska hungrig! Så därmed var vi framme vid dagen som är idag, lördagen den 26 november 2011. Imorgon påstås det att det är första advent och skyltsöndag dvs julen närmar sig. Själv sitter jag mest och retar mig på att jag inte kan följa med befästningsgruppen och Anders Lövegaard hos Täby Hembygdsförening när han visar runt bland korvfort och ställningar i Norra Fronten. Men du som bor i Stockholm eller dess närhet har chansen. Sök på nätet  och titta efter Täby Hembygdsförening. Nu önskar en fortsatt trevlig helg och en underbar första advent.
Leif H

PS Fortfarande är boken BUNKERBOKEN en rykande het present. Den köps i stor omfattning som present verkar det som, så jag hoppas att det blir många glada miner vid julgranen, om nu mottagaren kan vänta!