vecka 10-11, Nu är det nästan slut!

Det är nästan vacker, om nu ett gammalt observationsvärn från andra världskriget kan vara vackert. Just värnet på bilden ovan, observationsvärn 259 skall rivas inom kort. De ingår det stora antal värn som nu ”åtgärdas” av Fortifikationverket i Trelleborgs och Skurups kommuner. Totalt är det 20 värn och skyddsrum som skall raseras. Sammalagt är det 109 ”objekt” som nu skall ”åtgärdas”, dvs plomberas och raseras. Här finns kulsprutevärn, skyddsrum av olika slag och observationsvärn samt ett antal stadsvärn. Av det totala antalet är det 18 som överlämnas till markägarna i öppet skick. Arbetet på med avvecklingen i Trelleborg-Skurupsområdet är en av de sista i Skåne. Det finns helt enkelt inte så mycket kvar nu. Området i anslutning till Falsterbokanalen är förmodligen nästa område för avveckling.
Tillsammans med kollegan Lars D tog jag mig ut i området för att dokumentera de värn och skyddsrum som skulle rivas. Det blev, trots det lite tråkiga uppdraget, en trevlig tur med riktigt vacket väder.

Kulsprutevärn 265 B i väntan på rasering.

Kulsprutevärn 265 B i väntan på rasering.

Skyddsrummet 265 C, som ligger i anslutning till kulsprutevärnet skall också raseras.

Skyddsrummet 265 C, som ligger i anslutning till kulsprutevärnet skall också raseras.

Observationsvärnet 310 var redan raserat. Allt som återstår är högen med sk "kvaderstenar" (taktäckningen) som syns i bakgrunden.

Observationsvärnet 310 var redan raserat. Allt som återstår är högen med sk "kvaderstenar" (taktäckningen) som syns i bakgrunden.

Av värnen, eller objekten som skall raseras, är 10 av modell skyddsrum av typerna Sk 10 K och Sk 24. Skyddsrum av modellen Sk 10 K (kupol) byggdes i ofta i anslutning till de värn som byggdes om under Kalla Kriget för att utrustas med kanontorn. Dessa skyddsrum fick ofta samma nummer som ”huvudvärnet, men med ett bokstavstillägg efter sitt nummer (till exempel 259 A). Under den kommande vecka skall jag försöka hinna dokumentera dessa också, innan raseringen.

Inne i Trelleborg raseras ett stort antal av de stora stadsvärnen. Ett mindre antal plomberas och två (3) överlämnas i öppet skick till fastighetsägarna. I detta fallet Trelleborgs kommun. Värnen som raseras ser du här nedan:

Stadsvärnet T 3 längs gamla infartsgatan i Trelleborg.

Stadsvärnet T 3 längs gamla infartsgatan i Trelleborg.

Stadsvärnet T 8 i anslutning till ett gammal industriområde.

Stadsvärnet T 8 i anslutning till ett gammal industriområde.

Ett runt stadsvärn T 10. Här har man tillåtit byggnation omedelbart intill värnet.

Ett runt stadsvärn T 10. Här har man tillåtit byggnation omedelbart intill värnet.

Stadsvärn T 13 i centrala Trelleborg.

Stadsvärn T 13 i centrala Trelleborg.

Annars har de gångna veckorna bjudit på det ”vanliga”. Bokpackning, administrativt arbete och mycket brev- och mailskrivande. Torsdagseftermiddagen, eller kvällen, i veckan bjöd på en par trevliga timmar tillsammans med kollegan och vännen Anders B. Han var nere i Malmö och vi passade på att ta en provianteringstur till Köpenhamn. Om du bara visste hur mycket saker man ”fattas” hemma i skafferiet när man står i dansk livsmedelsbutik. Det blev ost, röda pölser, prickig korv, mer ost, marmelad, inlagda gurkor och lite, lite öl. Middagen på kvällen intogs ståndsmässigt på Green Lion Inn, i Malmös hamnområde. En Gastropub som var en glad, och läcker överraskning. Du kan prova själv om du har lust, den finns både i Stockholm, Vimmerby, Norrköping, Malmö och Linköping. Anders och jag njöt en läcker råbiff till förrätt och töjde ut magsäcken med en god grillad entrecote som varmrätt. Stället stoltserade med sitt sortiment av öl, något som vi tyvärr inte kunde njuta av (bilförare!) men maten var en riktig höjdare!

I veckan kom också inbjudan till en drömresa! Åtminstone för sådana som jag! 10 dagar runt Norge och besök vid alla de ”stora” batterierna. 40,6 cm, 38 cm, 28 cm och alla andra tänkbara kalibrar i den övre skalan.

40,6 cm! En imponerande kaliber, och världens enda intakta batteri med denna kaliber,

40,6 cm! En imponerande kaliber, och världens enda intakta batteri med denna kaliber,

Det är vännerna i Coast Defense Study Group, från USA, som under 2013 arrangerar denna fantastiska resa. Priset är visserligen högt men å andra sidan får jag besöka KA-anläggningar från Oslo i söder till Harstad i norr. Dessutom ingår ett besök vid den stora ubåtsbunkern i Trondheim. Vad mer kan man begära. Resan beskrivs som ”ett försök att besöka alla ”big guns” i Norge. Så nu har man något att se fram emot.

Annars är det närmast resan till Frankrike och Normandie som står för dörren. Den 20 april drar vi iväg med två minibussar för en veckas ”äventyr” längs Normandies kust. Militärhistoria, fransk mat och likasinnade, kan det bli mycket bättre?
Annars var det också dags för årets första stadsvärnsvandring under fredagen. Det var som vanligt ett gäng glada besökare som fick en okänd del av Helsingborgs historia under några timmar i det fina eftermiddagsvädret.

Så nu väntar närmast lite arbete med det kommande numret av FORT & BUNKER och lite utfykter med kollegan Lars D. Närmast är måndagens utflykt då vi skall utforska ett hitintills låst rörskyddsrum som vi med benäget tillstånd skall öpnna upp. Spännande!

Så till kommande vecka hoppas jag att du får det bra och att vi läses igen hälsar
Leif H