Vecka 9 Nu börjar säsongen!

 

"Alla lyssnade på radio" (foto: Benjamin Thorén-Sveriges Radio)

"Alla lyssnade på radio" (foto: Benjamin Thorén-Sveriges Radio)

FORT & BUNKER blev ”världsberömda i den gångna veckan. De båda komikerna Johan Wester och Anders Jansson kikade lite närmare på tidningen sitt radioprogram på P4. Inte kunde jag tro att ”alla” satt och lyssnade på daion. Plötsligt bara exploderade mail, telefoner och FaceBook kontot. Hur det lät i radion kan du höra själv i länken här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4245&artikel=4995439 
Betyget 3 av 5 får väl anses vara ganska bra i ett sådant här sammanhang. Men jag tyckte det viktigaste är att vår intresse lyfts fram och kanske når intresserade som inte vet vad som finns att få tag i. Och det kanske det gjorde, för det blev en liten tillströmning av intresserade som vill prova på tidningen. Så tack för inslaget.

Soldatens gourmetmat - alla kategorier!

Soldatens gourmetmat - alla kategorier!

Så var det då äntligen dags att börja fotograferingarna till projektet SNUSKBURKEN, och andra recept. Alltså den kommande boken om ”lumparminnen” sedda från matkön och skogsbacken. Först ut stod ärtsoppa. Och nog blev det ärtsoppa alltid. Redan klockan 7 på morgon började soppan puttra och strax därpå kunde jag börja ta de första bilderna. Det var ärtsoppa i snuskburk modell 1940, det var ärtsoppa i snuskburk modell 1898 och det var ärtsoppa på tallrik, med sked och utan sked osv. Det blev ett farligt springande för att diska allt möjligt mellan varven. Men det blev ganska så bra bilder. Nu väntar bara lite ”actionbilder” från fältmässigt kok, som skall fotograferas senare i vår, när vädret tillåter.

Ärtsoppan smakar lika gott hur den än serveras. Här i snuskburkslock.

Ärtsoppan smakar lika gott hur den än serveras. Här i snuskburkslock.

I förra veckan gick också senaste numret av FORT & BUNKER ut till sina abonnenter och jag hoppas att ni alla har fått tidningen vid det här laget. Om inte så hör av er till info@bunker.nu så vi kan kolla upp vad som hänt. I numret finns bl a en första artikel om de finska krigen som många svenskar var inblandade i som frivilliga. Här nämns också striderna på Hangö och det var en plats som jag besökte i höstas tillsammans med kollegorna Johan och Ola. Här fick vi bland annat träffa veteranen Stig Häggström som strax utan Hangö skapat ett militärhistoriskt museum, tillsammans med sonen Ralf. Per telefon berättade Ralf i går (måndag) att pappa Stig gått bort för någon vecka sedan. Jag är glad att jag fick träffa Stig och höra hans personliga berättelser om striderna i hans trakter. Låt oss hoppas att museet får leva kvar och hjälpa oss att minna Stig och hans kamrater.

Stig Häggström tillsammans med Ola Morin vid "frontlinjen"

Stig Häggström tillsammans med Ola Morin vid "frontlinjen"

Det är alltid lika svårt när de ”historiska” personerna försvinner. Oftast är dessa människor fulla avliv och med en otroligt erfarenhet och livslust. Kort möten brukar oftast etsa sig fast och man kommer ihåg dem. Deras ofta kärnfulla syn på soldatlivet och hjältemodet tar sig oftast, närmast tragikomiska uttryck, som  t ex ”man stupar inte för sitt fosterland, man dör för man kommer ivägen för en kula!” En sanning så god som någon annan.
I kommande nummer av FORT & BUNKER kommer vi att fortsätta att berätta om striderna i Finland och de svenska insatser här.

I veckan var det också dags för Beredskapsmuseet att börja säsongen. Inte så att museet har legat i ide på något sätt, tvärtom. Det händer mycket på ett museum när det är stängt. Just nu pågår ett stort projekt med att säkra museet elförsörjning. En helt ny elcentral installeras, och nya kablar grävs ner. Hitintills är det de gamla elkablarna från andra världskriget som svarat för strömmen. Detta har har lite roliga överraskningar som t ex att hela museet mörkläggs när någon startar varmluftsugnen. Säkert världigt spännande för besökarna i de underjordiska anläggningarna. Så nu slipper man konstiga överraskningar under besöket.

Fältmässigt planeringsmöte!

Fältmässigt planeringsmöte!

Det var ganska många som samlades i museets cafeteria i lördagsmorse för att delta i planeringen inför den kommande militärhistoriska dagen, den 17 maj. Det är mycket som skall stämma och det är många aktiviteter som skall fås att fungera. Utöver SMB,s stora boktält är det tänkt att besökarna skall få stifta bekantskap med beredskapstidens tältförläggning, koktrossens ärtsoppa, skånska karoliner. amerikanska soldater, stridsvagnar, plastmodeller och mycket, mycket annat. Uppslutningen av frivilliga är stor och det är givetvis omöjligt att genomföra ett arrangemang av detta slag utan alla frivilliga insatser. Är du intresserad av att hjälpa till, så hör av dig till, antingen undertecknad på info@bunker.nu eller direkt till museet på info@beredskapsmuseet.com

Så därmed vet du vad som hände i den gångna veckan. Nästa vecka skall det bli spännande med lite utflykter till sydskusten, bl a trakterna kring Trelleborg där nu Fortifikationsverkets entreprenörer är i full gång med att ”åtgärda” de gamla kustvärnen. Detta betyder plombering, och i vissa fall rasering. En fylligare rapport kommer i nästa vecka.

Tills nästa vecka önskar jag bra dagar och att våren skyndar på sitt intåg!
Leif H