malware scanner Vecka 19 Det var segt…… – Fort & Bunker

Vecka 19 Det var segt……

Måndagmorgon efter en natt i sin egen säng. Fortfarande känns den långa hemresan i kroppen. 10 – 12 timmars bilresa är inget man normalt rekommenderar, men vad gör man inte för att få uppleva historiska platser. Måndagen var dessutom Valborgsmässoafton så det var ganska lugnt på alla fronter. Dagen gick åt till att packa upp, tvätta lite och påbörja sorterande av bilder samt förberedda veckobrevet om Frankrike.

Men i veckan skulle också nya numret av FORT & BUNKER bli klart, för att kunna lämnas till tryckeriet senast kommande måndagmorgon. Sen har vecka också handlat mycket om den kommande Militärhistoriska dagen på Beredskapsmuseet i Djuramossa, eller SMB-dagen som också brukar kallas. En gång om året bjuder SMB (Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek) in sin medlemmar i södra Sverige till en en medlemsdag på Beredskapmuseet. Här kan man träffa bekanta, fika, fynda billiga böcker ur SMB,s sortiment och beskåda allehanda militärhistoriska uppvisningar.

Populäraste stället under Militärhistoriska dagen - Koket!

Populäraste stället under Militärhistoriska dagen - Koket!

I år är det den 17 maj (Norges nationaldag och samtidigt Kristi Himmelsfärdsdag) som evenemanget går av stapeln. Själv skall jag försöka hinna med att laga Kronans ärtsoppa enligt 1941 års Kokinstruktion. Givetvis tillagad i en äkta kokvagn modell/äldre. Meningen är att detta skall ge lite bilder till det pågående bokprojektet Snuskburken och andra recept.

En "äkta" tallrik av Kronans ärtsoppa i tidsenlig tallrik från 7 Kompaniet I 6.

En "äkta" tallrik av Kronans ärtsoppa i tidsenlig tallrik från 7 Kompaniet I 6.

Veckan som gått innebar också en hel mängd sysslor inom favoritavdelningen ”Administration”. Det begreppet omfattar ”trevliga” saker som bokföring, fakturor och arkivering. Ibland undrar man om inte världen varit bättre med lite mindre av detta slags verksamhet (?)

Sedan har jag också planerat för regniga dagar genom att satsa på ett modellbygge, som jag berättade om för några veckor sedan. Modellen är nu uppackad och beskådad. När den skall vara färdig får tiden utvisa. Först gäller det att klura ut hur jag skall montera samman den, och hur den skall förevisas.

Inte alldeles enkelt för en stackars pensionär :-)

Inte alldeles enkelt för en stackars pensionär 🙂

Som tur är finns det massor av underlag, och jag har dessutom nyligen besökt batteriet för fjärde gången, så det skall nog lösa sig. Som av en tillfällighet köpte jag en bok i Normandie där omslagsbilden just är det aktuell pjäsvärnet.

Så veckan ”vardagar” avslutades med ett besök hos min trevliga revisor som numera ser till att alla siffror hamnar rätt och att myndigheter och andra får sin deklarationer, och inte minst skatter och avgifter. Känns dock väldigt ovant att inte själv behöva tänka på detta, men det är väl 15  års, nästan dagliga arbetsuppgifter som sitter fast.

Därmed har vi kommit fram till lördagen då jag beslöt mig för att ta en tur till Trelleborg och titta hur långt avvecklingen kommit. Först var jag nyfiken på värnen 265 A, B och C som samtliga skall rivas. En eller två av kulsprutevärnens observationshuvar skall jag försöka rädda till Beredskapsmuseet, så jag var lite spänd på hur det gått. Och se på f-n där låg en huv i gräset, precis intill det ”krossade” värnet. Så nu nu återstår bara att få det transporterat till Djuramossa.

Och därmed var ytterligare en vecka till ända. Nu sztundar en intensiv vecka med förberedelser av den militärhistoriska dagen på Beredskapsmuseet i Djuramossa. Låt oss hålla tummarna för att vädrets makter står oss bi, denna viktiga dag. Bara som en påminnelse avslutar jag med en bild från tidigare ”övningar” i trakten 😉

Hälsningar
Leif

Tankarna går osökt till östfrontens lera...

Tankarna går osökt till östfrontens lera...