Vecka 22, äntligen mat!

De ljuva kvällarna är här. Något som också insekterna upptäckt, och som jag upptäckte när jag tittade på denna bilden i datorn. Trodde först det var smuts på objektivet men det visade sig vara en mängd mygg.

De ljuva kvällarna är här. Något som också insekterna upptäckt, och som jag upptäckte när jag tittade på denna bilden i datorn. Trodde först det var smuts på objektivet men det visade sig vara en mängd mygg.

Ja äntligen mat! Låter kanske lite konstigt men äntligen fick jag jobba med mitt bokprojekt Snuskburken och andra recept. Av någon konstig anledning fick jag lov att hålla på nästan hela veckan med detta. Det var bara på måndagen som det var ett föreläsningsbesök på Beredskapsmuseet i Djuramossa. Det var Försvarsutbildarna, fd FBU, som dragit samman till en rekryteringssammankomst. Inte mindre än 30 personer mötte upp! Det får väl anses som rekord för en måndagkväll. Det var också premiär för mitt nya bildspel Skånelinjen, som efter premiärvisningen nu kan få lite justeringar och komplettering.

En välfylld cafeteria. (foto: Johan Andrée)

En välfylld cafeteria. (foto: Johan Andrée)

Annars var veckan stora begivenhet militära matrecept och sammanställning av listor över de maträtter som skall ingå i bokens receptdel. Aktuellt i veckan var Sjömansbiff, en rätt som jag knappt minns när jag åt sist. Receptet som låg till grund för anrättningen kom från KokI 1941 och meningen var att försöka följa receptet till punkt och pricka. Så här är beskrivningen i KokI;

Sjömansbiff
Sjömansbiff (kött 200-300 g, potatis 200-300 g, lök 10 g, salt och peppar, stekflott) tillagas i lämpliga delar som köttgryta. Härvid skäres köttet på tvären i jämna 1 cm tjocka skivor. Köttskivorna brynas i fett. Löken skalas, skäres i skivor och fräses i flottyren vid sidan av köttet, tills lökskärpan gått bort. Kryddorna tillsättas. Kokhett vatten (omkring 1/4 lit per portion) tillsättes, varpå rätten får koka omkring 1 timma, då den avsmakas. Råskalad potatis (helst medelstor och kluven) lägges ovanpå köttet, och då potatisen är kokt och köttet mört, är rätten färdig till utspisning.

Tidsberäkning. Förberedelser 3 – 4 timmar (vid bryning 3½ – 4 timmar); tillredning vid kokning över eld 2 timmar, isoleringskokning 3 – 4 timmar.

Första problemet var att hinna tillräckligt stora pannor och grytor. Men som tur var hade jag sparat en del från mitt förflutna inom hushållssektorn. Inköpen var också roliga när köttet skulle väljas. Jag tog ytterlår, och en rejäl bit. Och sedan strax före lunch var det dags att följa arbetsgången i receptet. Och det tog sin lilla tid innan äntligen den stora grytan med kött, lök och potatis kunde få stå och puttra. Men oj va gott det blev!

Första provtallriken med Kronans sjömansbiff.

Första provtallriken med Kronans sjömansbiff.

Sent på kvällern var så äntligen grytan klar och ställdes undan svalt för avsvalning. Nästa dag var det dags för den riktiga testen. Lunchen! En av mina bekanta lät sig väl smaka, och jag tror grytan fick godkänt. Senare på eftermiddagen vidtog fotografering i olika ”snuskburkar” och på lite olika modeller av kronoporslin. Som avslutning på dagen blev det kvällsmat med Sjömansbiff innan en ordentlig portion hamnade i frysen.

Här är de maträtter som skall få vara med receptsamlingen. De härstammar från kokinstruktioner under åren 1912 – 1999:
Fårsoppa, Lappkojs, Patentbullar, Brynta kålrötter, Ägglåda, Fattiga riddare, Grönsakssoppa med makaroner, Fläskpannkaka, Pölsa, Pytt i panna, Sjömansbiff, Andras fältwokade grönsaker, Fältchili, Fänrikens köttgryta med vitkål, Karolinergryta med ärter, Skölds enbärsgryta och Pansarsoldatens pastasås.
Du kanske ”njutit” av någon av dessa rätter i ”lumpen? Du får gärna höra av dig med kommentarer och egna erfarenheter.

Gamla fotoalbum, en guldgruva för militärhistorikern.

Gamla fotoalbum, en guldgruva för militärhistorikern.

Extra roligt är det när det plötsligt dimper bilder i ”brevlådan” Det kan vara både handgripligen i form att ett brev eller paket med posten, men det kan också vara digitalt som en bilaga i ett mail. Men oavsett vilket så är det julafton för mig. Är det bilder som kommit på konventionell väg, dvs med psot så skannas bilden i en bildskanner i så hög upplösning som det är möjligt. Detta för att sedan kunna ”dra upp” bilden på skärmen och studera detaljerna. Som t ex albumsidan ovan som kom från Tim E härom dagen. Bilden innehåller en mängd detaljer som nyttjandet av civila kläder, drickesflaskan, kokkärl av modell 1895. Man kan också konstatera att soldaterna ätit någon form av soppa, en av bilderna visar hur en soldat häller något i kamratens kokkärl. En av texterna berättar om potatis och korv.

Som du förstår är sådana här bilder, eller album rena guldgruvan i samband med skrivandet av en bok som den jag just nu håller på med. Jag försöker återge bilden av soldatens liv utifrån maten och livet kring densamma. Så alla bilder med soldater och mat, både på regemenentet och i fält är av intresse. Givetvis vill jag bara låna dina bilder ett par veckor för att kunna skanna av dem, så du kan vara lugnt för att du får tillbaks dina familjealbum. Har du något i gömmorna får du gärna höra av dig.

Frestelserna palats på den skånska sydkusten - Kåseberga

Frestelserna palats på den skånska sydkusten - Kåseberga

Det blev också tid över för ett besök i Kåseberga och det fiskrökeri som finns här. Att komma in i den välsorterade affären kan fövrida huvudet på den bäste. Jag fastnade för lite rökad ål och en dubbelgravad rökt lax. Till detta kom en riktigt läcker kvaring från orten samt inlagd sill. Nu var kvällsmaten räddad. Och det blev liten sillmacka som följdes av äggröra med rökt ål på kavring. Naturligtvis med anpassade tillbehövr:lol:

Stridsranson från Folkrepubliken Kina

Stridsranson från Folkrepubliken Kina

Från stora världen dyker det då och då upp intressanta postpaket. Ovanstående kom häromdagen från vår försvarsattache i Peking och innehöll just en kinesisk stridsranson av modell MRE, dvs den amerikanska Meal-Ready-to-eat. Det skall bli spännande att senare få testlaga en del av dessa utländska matpåsar.

Så som du ser är det inge risk att jag skall gå hungrig. Nu väntar mer matlagning och skrivande. Jag undrar vad jag skall satsa på till kvällsmaten i dag? Kanke Pansarsoldatens pastasås..eller skall det bli präriegryta från guldburk?

Glöm inte och hör av dig med dina matminnen..

Hälsar

Leif H