Vecka 27 Svensk sommar – Det regnar!

 

Jaha så har det varit midsommar med tillhörande sill, potatis och jordgubbar. Därefter har den svenska sommaren och semesterperioden för många. Detta verkar betyda regniga dagar, blandat med någon enstaka soldag. Just nu (onsdag 11/7) öser det ner utanför arbetsrummets fönster. Hade bestämt mig för att ha en semesterdag och spika lite på mitt nya trädäck framför huset (detta var innan jag stigit ur sängen och tittat ut). Nu blev det istället veckobrevskrivande och lyssnande bandet Nylands Järn,s senaste skiva. Men mer om detta i rätt ordning.

Här på  ”kontoret” har sommaren också infunnit sig och dagar består av lika delar adminstrativt (orderskrivning, printning och bokpackning) arbete och uppblandat med lite skrivande på den nya boken. Annars var det lördagen den 30 juni som var veckornas stora händelse. Beredskapsmuseet fyllde 15 år! Ett ställe jag tillbringat många sköna dagar, stunder och perioder på. Första besöket var 1999, eller 2000. Minnet vill inte riktigt komma på vilket och tidens kalendrar ligger nerpackade någonstans. Men hur som helst blev det till en riktigt trevlig tillställning.

Med salut, parad och flagghissning. En dag då det fanns tid att snacka med kompisarna och kollegorna. En dag då man kunde stå på sin plats och berätta om allt det som fanns på museet. Under dagen kunde man prata med 40-bilförare, radioterrängbilförare. stridsvagnsförare, gevärsskyttar, kanonskyttar och alla andra av alla oss som finns på museet.

En stunds snack i "fika-rummet" (foto: Sofie Andrée)

En stunds snack i "fika-rummet" (foto: Sofie Andrée)

Lite skön musikunderhållning av passande slag kunde man också njuta av (Foto: Sofie Andrée)

Lite skön musikunderhållning av passande slag kunde man också njuta av (Foto: Sofie Andrée)

Givetvis sköts det födelsedagssalut. Två gånger svenskt lösen med två anrika 37 mm pv-kanoner. (foto: Sofie Andrée)

Givetvis sköts det födelsedagssalut. Två gånger svenskt lösen med två anrika 37 mm pv-kanoner. (foto: Sofie Andrée)

Delar av 7.motorbrigaden uppställd för invigningsceremonierna (foto: Sofie Andrée)

Delar av 7.motorbrigaden uppställd för invigningsceremonierna (foto: Sofie Andrée)

Min egen personliga favorit under dagen. Per Stjernkvist underhöll på säckpipa flera gånger under dagen. Speciellt uppskattat var när han stod på taket till kanonvärnet och spelade de traditionella musikstyckena. (foto: Sofie Andrée)

Min egen personliga favorit under dagen. Per Stjernkvist underhöll på säckpipa flera gånger under dagen. Speciellt uppskattat var när han stod på taket till kanonvärnet och spelade de traditionella musikstyckena. (foto: Sofie Andrée)

Den observante kunde också se hur realistiskt deltagarna i 7.motorbrigaden spelade sina roller. Hur ”roligt” det var att stå uppställd i givakt illustrerades av en av deltagarna på nedanstående foto! Eller är det fotografen som passade på?

Tråkigt...eller sömnig...? (foto:Sofie Andrée)

Tråkigt...eller sömnig...? (foto:Sofie Andrée)

Själv hade jag min plats långst in i cafeterian, där hugade besökare kunde få en pratstund om böcker, militärliv eller vad som nu kunde vara aktuell. Flera tog chansen till en stunds småprat. En som pssade på var Erling som hade tagit med sig sin far gamla fotoalbum. Och vilket fotoalbum. Jag fick låna albumet för att kunna skanna av en del bilder och jag kan inte motstå att lägga ut en sida samt en uppförstoring. Njut!

Första sidan i albumet. På fältförband våren 1944.

Första sidan i albumet. På fältförband våren 1944.

En av bilderna på sidan i lite större format. Tältförläggning tillsammans med stridsvagn modell 1942 som står lite halvmaskerad i bakgrunden.

En av bilderna på sidan i lite större format. Tältförläggning tillsammans med stridsvagn modell 1942 som står lite halvmaskerad i bakgrunden.

Så med en mycket trevlig festsammankomst på kvällen avslutades de första 15 åren i Beredskapsmuseets historia. Nu ser vi fram mot de kommande 15 åren!
Men veckan innehöll också några utflykter i närområdet bl a till de pågående avvecklingsarbetena i Trelleborg och vid Falsterbokanalen. I Trelleborg är det första värnet nu itusågat och dessutom vid dethär laget bortlyft. Nu väntar något av de andra värnen på söndersågningen.

Förberett för plombering. Ett kulsprutevärn av den första modellen (Ksp I) vid Falsterbokanalen väntar på betongbilen.

Förberett för plombering. Ett kulsprutevärn av den första modellen (Ksp I) vid Falsterbokanalen väntar på betongbilen.

Stadsvärnet T 3 i Trelleborg för sista gången. Här är värnet itusågat. Det vita värnet beror på betongdamm som färgat allting gråvitt. Förmodligen den sista bilden på värnet.

Stadsvärnet T 3 i Trelleborg för sista gången. Här är värnet itusågat. Det vita värnet beror på betongdamm som färgat allting gråvitt. Förmodligen den sista bilden på värnet.

Men det har givetvis också varit en hel del mat i veckorna i samband med arbetet på den kommande boken. Dock mest i form av konserver och frystorkat. Dock blev det lite tillfälle till korvgrillning en av de få soliga dagarna,

Utegrillad korv med bröd, senap och ketchup, vad mer kan man begära en solig sommarlunch?

Utegrillad korv med bröd, senap och ketchup, vad mer kan man begära en solig sommarlunch?

Så och nu tillbaks till inledningen och Nylands Järn. Min son (ja jag har faktiskt en sådan) spelar med i bandet och kom på besök i veckan och medförde bandets senaste platta, eller CD. Ett smakprov på banden finner du här: http://www.youtube.com/watch?v=JxzU-hvtzIk Detta är ett utdrag ur deras första platta. Men det är en man med många strängar på sin lyra. Här ett annat smakprov på hans sysselsättningar: http://www.youtube.com/watch?v=hKAE2RUsV-g&feature=related Vi ses inte så ofta, eftersom han valt att slå sig ner långt upp i norr, men det är alltid trevligt när vi ses. Så där har du kopplingen till Nyland och dess järnaffär.

Nu tänker jag satsa lite på lunch och sedan skall jag försöka tilbringa eftermiddagen vid datorn och lite arbete med Snuskburken.

Jovisst ja det var så sant. Jag måste få berätta om hur glada fynd och upptäckter kan förbytas i vemodig och någon förundran. För någon vecka sedan upptäckte jag på Tradera en försäljning av ett något märkligt kopparkärl (se bild) 

Och plötsligt var det väck.......

Och plötsligt var det väck.......

Eftersom affären nu gått om intet, enligt säljaren hade det varit inbrott i hans källare och kopparkärlet hade stulits. Tro vad man vill med det kom lägligt. Budgivningen hade stannat på utropspriset som var 250 kronor! Det unika kopparkärlet med en vikt på 10-11 kilo är ett isolerkärl av militärt ursprung. Den varma maten hälldes i kärlet som sedan placerades i en isolerad låda för varmhållning. Men säg den glädje som varar. Men skulle du snubbla över ett sådant här kärl så vet du nu vad det är. Och jag köper det gärna!
Så nu till lunchen som idag inte blri korv även om jag kan avsluta med veckans korvbild:

Två tjocka grillade med bröd, senap, ketchup och hackad lök! Bättre blird et knappast för en korvälskare!

Två tjocka grillade med bröd, senap, ketchup och hackad lök! Bättre blird et knappast för en korvälskare!

Så och med detta ber jag att få önska fortsatt trevlig vecka, sommar, semester eller vad du nu sysslar med!

Sommarhälsningar

Leif H

 

 

 

 

PS! Och ett viktigt sådant. BUNKERBOKEN sjunger nu på ”sista versen”, vilket betyder att den snart är slutsåld. Det finns mindre än 200 exemplar kvar i lagret så har du inte försett dig med denna ”bunkerälskarens bibel” så är det nu snart kört! Om du har glömt hur den ser ut så har du en bild här: