malware scanner Vecka 28/29 Minnen, omtanke och militär utflykt! – Fort & Bunker

Vecka 28/29 Minnen, omtanke och militär utflykt!

Oväntad flyguppvisning i Ljungbyhed.

Oväntad flyguppvisning i Ljungbyhed.

Värmen har slagit till och det är redan läge för att gnälla på värmen. Men det hör ju liksom till det där med gnället på vädret. För det kan ju aldrig vara lagom. Antingen vräker regnet, eller så är det 30 grader varm. Eftersom jag tillhör dem som arbetar vid datorn mitt i sommaren har det nu blivit grynningsarbete alternativt sena kvällenarbete. Temperaturen i arbetsrummer ligger då på en uthärdlig nivå. Just nu är det 29 grader varmt här! Nog med väder och gnäll. Vi tar och börjar från där vi slutade sist och börjar med måndagen i vecka 28.

Han står på sin plats, sedan några år. Jag har själv ställt honom där, men ändå kan han skrämmas ganska rejält.

Han står på sin plats, sedan några år. Jag har själv ställt honom där, men ändå kan han skrämmas ganska rejält.

Det var dags för fotografering i Beredskapsmuseets NSRR, alltså närspaningsradaranläggningen i Laröd. Här finns ett litet mobiliseringförråd, precis som det fanns när stationen var aktiv. Bland annat finns här obrutna förpackningar med konserver och lite annat smått och gott jag ville ha på bild. Det var ett tag sedan jag besökte anläggningen och det kändes lite övergivet när jag öppnade upp alla konstiga lås. Tände ljuset och drog bort skynket i det centrala rummer! Wwhoo! Där stod ju en person! Javisst ja det är ju uppklädda dockor lite varstans i anläggningen. Och jag måste erkänna att det kändes lite ”spoky” att gå runt därnere bland dockorna och fotografera. Varje gång jag var klar med en tagning skulle föremålen tillbaks på sina platser och jag kände mig lika obekväm varje gång jag passerade den ena dockan. Men bildena blev tagna och dockorna står kvar. Har du aldrig sett en radarstation så kan jag rekommendera ett besök i denna Sveriges enda fungerande museiradar!

Ett flak med ärtsoppeburkar från den gamla radarstationens mobiliseringsförråd.

Ett flak med ärtsoppeburkar från den gamla radarstationens mobiliseringsförråd.

På tisdagen dök det upp storfrämmande från norr när sonen med familj hälsade på en kort stund. Precis som alltid när man är ute på släkt- och vänskapsresor är det många människor som skall besökas och tiden vill aldrig räcka till. Men det blev åtminstone tid till en fika och lite snack.

Veckan fortsatte utan några större märkvärdigheter. Snickrade lite på den nya terassen, skrev lite och plockade med bilder till boken. På lördagen var det dags för ett besök på Beredskapsmuseet i Djuramossa där årets första bunkervandring skulle gå av stapeln. Det vackra vädret gjorde att ingen deltagare dök upp och jag fick plötsligt några timmar över till annat trevligt. Och det blev riktigt roligt och givande, skulle det visa sig. Först iväg till Hässelholm där jag ville fotografera matsalen på gamal P 2, men först tog svängen om Hässleholms museum för att, om möjligt, fotografera den kokutrustning som fanns i våra Centurionstridsvagnar. Oj då, det var många som kom och hälsade, men tyvärr sviker minnet när det gäller att komma ihåg namnen! Men jag fick hjälp att finna grejorna och det var bara att fotografera på.

De två vattenkokarnas plats i en av redskapslådorna på Centurionstridsvagnen.

De två vattenkokarnas plats i en av redskapslådorna på Centurionstridsvagnen.

Efter några timmar var jag nöjd och kunde dra vidare till P 2, s matsal inne på regementsområdet, strax utan för stan. Här var tyst och stilla. Den gamla matsalen verkade både nerlagd och övergiven. Här fanns förr, efter den militära tiden, en restaurang vid namn PeTvå. Nu verkade som om den slagit igen. Nåväl jag tog mina bilder och fortsatte mot Ljungbyhed, som också skulle fotograferas.

Korvkiosken i Tyringe

Korvkiosken i Tyringe

...och en korv från kiosken i Tyringe

...och en korv från kiosken i Tyringe

Jag höll ju nästan på att glömma korvrapporteringen, som ju är en trevlig sysselsättning när man som jag far runt på våra vägar. Denna gång blev det i stopp i TV-aktuella Tyringe där det fick bli en klassisk korvlunch. Tjock grillad med mos, senap och ketchup och en chokladdricka, dock ej Pucko. Så nu tillbaks till ”arbetet” och Ljungbyhed. När jag närmade mig flottiljvakten blev jag uppmärsam på ett märkligt, och mycket speciellt motorljud. Det var ett ljud som gjorde att man började till sig omkring på himlen, och mycket riktigt där kom planet – en Mustang! I full fart över fältet – Mäktigt! Det visade sig att det var en så kallad Fly-in på fältet och det var ju trevligt med lite extra sevärdheter, även om jag inte är så flygintresserad.

En flyguppvisning med mycket lite folk, riktigt glest mellan publiken. Men å andra sidan såg man desto bättre.

En flyguppvisning med mycket lite folk, riktigt glest mellan publiken. Men å andra sidan såg man desto bättre.

Jag tog en tur inom det lilla militärhistoriska museet och släntrade sedan över till flygområdet där plan och äldre bilar inte direkt trägdes om utrymmet. Lite småtrevligt att stå och titta på den, mer eller mindre, spontana flyguppvisningen och kunna beskåda planen på lite nämre håll. I en av hangarerna fanns en lite utställning och bokförsäljning från Svensk Flyghistoriskt förening. Här såldes också nygrillad korv, något som var helt omöjligt att stå emot. Så varför krångla till det? Det fick bli en korv till idag!

Jag var bara tvungen att ta en tugga innan fotograferingen!

Jag var bara tvungen att ta en tugga innan fotograferingen!

Så efter att ha fotograferat matsalen på den gamla Krigsflygskolan blev det till att fortsätta hemåt efter en mycket givande och innehållsrik lördag.
Söndagen blev en arbetsdag vid den nu snart färdiga terassen. OCh sedan var den veckan slut och en ny tog sin början. En vecka som mest handlade om datorer, böcker, telefonsamtal och fötter, samt en hel lördag med matlagning och matfotografering. Lördagens matlagning handlade om den ”moderna” tidens militär mat och bjöd både lagad mat och torrskaffning.

Torrskaffningens grötfrukost var ingen större hit!

Torrskaffningens grötfrukost var ingen större hit!

Att testa Kronans grönpåsar, åtminstone den med frukostgröten var ingen större upplevelse. Då var receptet på fältwokade grönsaker betydligt trevligare och dessutom riktigt välsmakande.

Riktigt gott för att vara en grönsaksrätt. Wokade grönsaker.

Riktigt gott för att vara en grönsaksrätt. Wokade grönsaker.

 Veckan innebar också lite resande i minnenas värld.Har du tänkt på vad prylar kan bära med sig? Man behöver egentligen inget fotoalbum, det räcker ibland med något föremål. I samband med veckan matfotografering lyckades jag leta fram några gamla prylar ur förrådet som drog igång minnens från resor långt tillbaks i min egen tid. Där var den där gamla provtallriken när en ny servis skulle utvecklas. Det är inte bra när man ramlar in bland alla gamla prylar och saker man sparat på. Tiden bara rusar iväg när man sitter där bland alla minnena. Så det blev till att fortsätta med dagens arbete.

Nu är det en ny vecka, men fört en trevlig händelse som får en att tro på sina medmänniskor:  Hade precis parkerat bilen vid Ystads lasarett och skall gå bort till biljettautomaten när en kvinna frågar: Skall du stå länge än till klockan 14?? Och sträcker fram en parkeringsbiljett! Tack så mycket! Ibland blir man glad över de små tingen i livet. Det är andra gången detta händer mig, första gången var för 100 år sedan under en rundresa i Frankrike.

Och där har du två veckor som redan ligger bakom oss, och därmed redan blivit historia. Nu skall jag förberedda dagens föreläsning (idag är det alltså söndag 29/7) i samband med Havets dag, nere i Höllviken/Falstebo och den efterföljande bunkervisningen i kanalområdet. Men om detta och mycket annat får du läsa först om några dagar.

Njut av sommaren och vi läses om en kort vecka hälsar

Leif H