Vecka 32, föreläsningar, bunkervandringar, fartyg, grillning och korv

En kokspis kan användas till mycket. T ex en "lätt" lunch med korv.

En kokspis kan användas till mycket. T ex en "lätt" lunch med korv.

Så var det då dags igen och det har redan gått två veckor sedan sist, och lite till. Nu har dessutom semesterperioden slutat för de flesta och idag är det ”åter till jobb” för många. Och det är nu man upplever fördelen, eller nackdelen, på att vara egen företagare eftersom semester och semesterdagar är något som man knappt tar sig tid till. Gränsen mellan jobb och fritid suddas gärna ut, och i vissa fall försvinner helt.

Förväntansfulla åhörare i Höllviken/Falsterbo

Förväntansfulla åhörare i Höllviken/Falsterbo

Men vi tar det som vanligt från början, eller rättare sagt från söndagen den 29 juli. Då var det Havets dag i Höllviken, invid Falsterbokanalen. Jag var inbjuden som en av föreläsarna och ämnet var givetvis den havsnära försvarslinjen Skånelinjen. Ett passande ämne här invid Falsterbokanalen. På eftermiddagen var det dags för en trevlig bunkervandring längs kanalen tillsammans med intresserade åhörare. Det var Eva Marie Bramsved som driver verksamheten Äventyrsvandring från Höllviken. Hon hade lyckats samla ett 40-tal intresserade (det var vad platser som fanns) till denna vandring som tog lite ungefär 3 timmar inklusive en härlig kafferast nere vid stranden på Kämpingesidan av kanalen.

Fikarast mitt i bunkerlandet.

Fikarast mitt i bunkerlandet.

Är du intresserad att gå med på någon vandring? Kanske bland bunkrar och annat, men normalt promenerar deltagar runt i det skånska kustlandskapet och njuter av naturen, vädret och sällskapet. Besök Eva Marie,s hemsida och läs om vandringarna.

Så här tomt kan det vara tidigt på morgonen i semestertiderna.

Så här tomt kan det vara tidigt på morgonen i semestertiderna.

På måndagsmorgonen var det dags att sätta sig i bilen tidigt. Färden gick till Växjö för att hämta upp kollegan Jörgen S för vidare transport till Göteborg och lite fotografering på bland annat Maritimans örlogsfartyg. Men först gällde att ta sig till Växjö och Göteborg. Det var ganska tomt på vägen upp längs riksväg 23- Bilen ovan är egentligen inte bara en bild på en väg, det är faktiskt södra delen av flygbasen Eneryda, en vägbas från kalla krigets dagar. Idag övergiven och oanvändbar eftersom vändplatser och färdigområden raserats, eller tillåtits växa igen.
I Växjö väntade morgonkaffe och macka innan vi drog vidare mot Göteborg, via Borås. Vid lunchdags började vi leta efter ett korvstånd för att få chansen att njuta av en västsvensk grillad med bröd. Trots ett flertal förösk inne i Borså lyckades vi inte finna något gatukök (?) utan drog viare mot Göteborg. En vägkrog lockade med dagens och så fick det bli i stället för korv.

Äntligen mat i Bollebygd, utanför Göteborg.

Äntligen mat i Bollebygd, utanför Göteborg.

På restaurang Smakfull i Bollebygd fanns det mycket att välja på, inte bara dagens rätt. Vi valde ugnsbakad falukorv med potatis.

Ugnsbakad falukorv med potatis i Bollebygd

Ugnsbakad falukorv med potatis i Bollebygd

Efter kort lunchrast och kaffe var det bara att fortsätta mot Göteborg och Maritiman. Här vad det jagaren Småland och ubåten Nordkaparens köksmiljöer som stod på fotograferingslistan. Vi blev insläppta i den annars låsta ”byssan” ombord på jagaren och tillbringade en bra stund med att fotografera köksmiljön och allehanda detaljer där. Ubåtens trånga utrymmen fick Jörgen ta hand om, eftersom jag hade vissa problem att komma ner i ubåten.

Efter avslutat fotouppdrag på Maritiman. (foto: Jörgen Sjöblom)

Efter avslutat fotouppdrag på Maritiman. (foto: Jörgen Sjöblom)

På göra-listan stod nu besök på gamla Lv 6 kaserner, Kviberg, för att fotografera matsalen. En stund ”nyfiken-besök” på Kvibergs Överskott som handlar med militärt överskott – bland annat skall det tilläggas för här  fins mycket annat. Men här fanns bl a en hel del fordon, kokutrsutning och här dök det plötsligt upp bekanta ”-Ja vi såg bilen utanför”. Deet var vännen Bengt med flickvän Tanya. Ståendes i kassan hade vi mycket att prata om. Bengt var på bort till Terräng-Axel och vi var inte sena att hänga på.

Vem skulle inte vilja ha en sådan. Bengt och undertecknad beundrar de "stora" bilarna.

Vem skulle inte vilja ha en sådan. Bengt och undertecknad beundrar de "stora" bilarna.

Efter att ha ”virrat” i det härliga skrotlandskapet med mest militära fordon och hälsat på mr Terräng själv var det dags att börja tänka på kvällens mat och den sista biten av vår resa strax norr om Kungälv. Vi hade fått erbjudande om att sova över hemma hos en kollega i trakterna, och det behövde han inte erbjuda två gånger. Vi hade dessutom bjudit in oss själva på lite grillad kvällsmat. mot att vi själva stod för maten. Så det blev ett stopp i Kungälv på ICA Maxi,s köttdisk.

Två pyromanämnen använder alla tänkbara tekniska hjälpmedel för att få fyr på grillen.

Två pyromanämnen använder alla tänkbara tekniska hjälpmedel för att få fyr på grillen.

Efter att ha inkvarterat oss var det riktigt skönt att slå sig ner med en kall öl och njuta av skådespelet med två pyromanerna, på bilden ovan, som gjorde sitt bästa för att alternativt elda upp grillen, respektive blåsa ut all kolen. Men det blev en glöd så småning och mästerkocken själv kunde träda in och lägga sista handen på de kulinariska delikatesserna!

"Riktig" grillning kräver båda sin man och riktigt kött!

"Riktig" grillning kräver båda sin man och riktigt kött!

Och det blev en riktigt behaglig kväll ända fram till den utlovade kvällswhiskeyn! För att uttrycka det milt så blev det en överraskning. Denatuerad sprit från Mackmyra, Tändvätska, Flygbränsle, Hästpiss eller destillerat vatten från floden Ganges! Det smaka rent ut sagt för j-ligt! Vad det för något – jo grundspriten, dvs den olagrade spritet till Mackmyra whiskey. Kallad Vit Hund efter det amerikanska originalet.

En varning är på sin plats! Lägg utseendet på minnet! Foto:Mackmyra

En varning är på sin plats! Lägg utseendet på minnet! Foto: Mackmyra

Så nu vet jag hur detta smakar och kommer i fortsättningen att undvika klara drycker från Mackmyra, speciellt i bruna påsar. Och den är säkert god att använda i drinkar eller ta bort fläckar med – men dricka den bar var ingen upplevelse.

Dagen efter var det att åter bge sig in till Göteborg och denna gång för att besöka KA-museet vid Nya varvet. Från sett personalen i vakten var det ett mycket öde regemente och vi klarade snabbt av vår fotografering för att strax före lunch tråkla oss ut Göteborg med kurs tillbaka mot Växjö. Återigen blev det lunchstopp i Bollebygd och lunchen dagen till ära bestod av BRUNA BÖNOR med stekt fläskt! En av mina absoluta favoriträtter. Om man tvekade i valet var det bara att kasta ett öga på berget av fläsk innanför serveringsglaset.

Här kunde man suttit länge och ätit!

Här kunde man suttit länge och ätit!

Bruna bönor, stekt fläsk och kokt potatis! Mycket bättre än så här kan det inte bli en vanlig vardagslunch!

Bruna bönor, stekt fläsk och kokt potatis! Mycket bättre än så här kan det inte bli en vanlig vardagslunch!

Mätta och belåtna fortsatte vi mot Växjö där jag lämnade kollegan Jörgen och fortsatte hemåt. Veckan fortsatte med mer mat och matlagning, denna gång i Djuramossa där jag lagade ugnspannkaka på museets balkspis. Det blev ugnsspannkaka och lingon till större delen av personalen och dessutom några portioner för fotograferingen.

Johan och Lars-Olof förser sig från kokets fläskpannkaka.

Johan och Lars-Olof förser sig från kokets fläskpannkaka.

Avslutning på veckan blev till utearbete hemma med mitt stora terrassprojekt som nu börjar gå mot sin fullbordan. Förmodligen lagom klar inför höst och vinter, men den duger förmodligen även nästa år.

Här på trappan kan man njuta sin kvällsöl

Här på trappan kan man njuta sin kvällsöl

Så var det plötsligt ny vecka och jag kan inte precis påstå att den började bra. Här är måndagens bekymmer sammanfattade:
1. Kör till Ystad för att inhandla något på Överskottsbolaget. Glömt plånboken! Hemfärd för att hämta plånbok.
2. Åter i Ystad tänkte jag passa på att ta en bild av ”nya” regementsmatsalen. Inget minneskort i kameran!
3. Köper nytt headset på Elgiganten. Väl hemma upptäcker jag att det är fel headset. Byte senare i veckan!

Istället blev veckan fylld av arbetet med det kommande numret av FORT & BUNKER, vars framsida du kan se här. Och det var detta arbete som fyllde arbetsdagarna ända fram till fredagen då det var dags för lite mat och öl hos vännerna i Djuramossa. Kall öl, grillning och goda vänners lag kan aldrig bli fel. Om inte annat så har ju mina bekanta lltid sin SmarPhones att pyssla med som framgår av bilden nedan. Jag vet inte om det var sällskapet som tråkade ut dem, eller vad….?

Det är spännande i cyberrymden, eller hur??

Det är spännande i cyberrymden, eller hur??

Veckan avslutades med en bunkervisning för en liten grupp entusiaster. Strålande sol, lagom varmt och trevlvigt sällskap gjorde att visningstimmarna flög iväg.

Lunchrast i strålande sol vid Öresundskusten

Lunchrast i strålande sol vid Öresundskusten

Och därmed har hela historien över de två gångna veckorna nedtecknats och det är nu du som får ta del av vad som hände. Nu fortsätter vi sommarveckorna med mer skrivarbete, fler visningar och mer trevliga äventyr.
Sommar- och bunkerhälsningar
Leif H