malware scanner Vecka 34 Repetionsövning och koktjänst! – Fort & Bunker

Vecka 34 Repetionsövning och koktjänst!

Lunchrast med publik under Regementets dag i Revingehed. Foto: Kjell Svensson.

Lunchrast med publik under Regementets dag i Revingehed. Foto: Kjell Svensson.

Och tidningen blev färdig i tid och är i skrivande stund förmodligen färdig och skall nu distribueras till sina läsare. Själv firade jag med en liten tur till Djuramossa på torsdagen för att gå igenom materialet som skall med till Regementets dag på Revingehed, söndagen den 26/8. Jag skall svara för koket och det är en del prylar som behöva för att det skall fungera. Det stora sakerna som kokspis, tält, maskeringsnät och vattenkannor är enkelt att komma ihåg, men sen behövs alla prylar för en lyckad matlagning också. När väl evenemanget börjat är det svårt att komplettera med t ex en stekspade!

Vädret var inte alltid på 7.Motorbrigades sida. Men man kan ta skydd.....

Vädret var inte alltid på 7.Motorbrigades sida. Men man kan ta skydd.....

Så efter som dagen är fördärvad så återstår bara att fortsätta skriva om den betydligt trevliga helgen som precis passerats. Det var inryckning till tjänstgöring på 7.Motorbrigaden för fältmässiga övningar på Revingehed i samband med firandet av Regementets dag där. Vi deltog med fältkök, stridsvagn m/43 och KP-bil med 57 mm pv-kanon m/43 samt en stridsutrustad (mindre) skyttegrupp. Samlingen skedde under fredagskvällen i vår kasern, där vi fick bädda ner oss i egna sängkläder, eller sovsäckar. Det finns inga sängkläder, eller gemensam tvätt, inom försvaret numera tydligen! Men vem tänker på sådan när vi samlades på luckan för lite kvällsamt och en kall öl. Kvällen avslutades tidigt och med öronpropparna hårt intryckta gick det skapligt att sova.

Så var det dags att iklädda sig uniformen, nästa dags morgon. Mina kära kollegor drog på sig uniform m/39 med allt vad som tillhör; gasmaskväska, brödpåse, ammunitionsgördel, vattenflaska, bajonett, stålhjälm och gevär m/96. Själv njöt jag i min ”grötrock”, dvs en linneuniform av okänd ålder. Grå, lätt skrynklig och till och med för mig något för stor. Till detta kronans undertröja och den sedvanliga båtmössan. Men jämfört med de tungt lastade kollegorna var det riktigt skönt!

Frukost i matsalsbyggnadens ”marka” eller cafeteria. Kaffe, gröt, ägg och smörgås därefter avfärd till motorplan där våra fordon förvarades. Kok och förläggningsutrustning var stuvat ombord på vår ”trossbil” av modell tgb 40 och chauffören Lasse och jag deltog så att säga ”utom striderna”. Efter tankning och uppsittning var det dags för utgångsläget – Pistolskyttebanan, där den sedvanliga väntan infann sig. Klockan 1050 kom maten, lite väl tidigt, men vad göra. Som vanligt kassler med potatissallad, två brödskivor, smörpaket, ett äpple och liten dricka, typ Mer. Kanske inte riktig det jag tänkt mig, med tanke på vad som fanns ombord på vårt bil.

Den sedvanliga lunchen i fält. Ingen höjdare precis...

Den sedvanliga lunchen i fält. Ingen höjdare precis...

Då blev det betydligt trevligare när vi äntligen fick upprätta vår kokplats. Förläggningstält, koktältet (egentligen ett sjukvårdstält) och så kronan på verket KOKVAGNEN. Av den ålderdomliga årgången 1916, en aktningsvärd dam med snart 100 års ålder. Och fungerar fortfarande utmärkt!

Den gamla trotjänaren på plats på heden.

Den gamla trotjänaren på plats på heden.

Så fort koket var på plats var det dags att elda igång spisarna. Det behövdes varmt vatten till diskning och rengöring av grejorna innan de skulle använda på riktigt. Efter behövlig tvagning och tvättning var det dags att lägga på de första fläskskivorna på stekhällarna. Snart spred sig ljuva dofter över heden och det dröjde inte länge förrän provsmakarna dök upp!
Tyvärr ställ vår stridsvagn ”Gittan” till det i planeringen. Mitt under förberedelserna small ett grenrör mitt i. Detta var givetvis det värsta som kunde hända inför den kommande uppvisningen på söndagen. Hela stridsvagnsbemanningen försvann ner i motordjupet för att försöka rädda vagnens deltagande. Givetvis lade detta lite sordin på stämningen och den planerade grillkvällen vid koket blev lite av halvtråkig släktträff, halva gänget saknades ju!

Men det löste sig och ”flaggskeppet” kom igång igen under Pansar-Perssons skickliga fingrar och vi kunde se fram mot söndagens folkfest. En söndag som började med en frukost i regementsmatsalen tillsammans med ett 50-tal andra frivilliga i de gamla uniformerna modell 1939 och den grön modell 1959. Efter frukost var det bara att börja få eld under grytorna i koket. Och det dröjde inte länge innan folket verkligen strömmande till. Fordon, kanoner, stridsvagnar och annat militär i all ära – men det var koket som var den verkliga stjärnan!

Redan på morgonen lockade koket besökarna...

Redan på morgonen lockade koket besökarna...

Tyvärr fick inte servera något av den mat vi lagade till besökarna, den var bara avsedd för ”internt bruk”. Men nog frestade dagens meny: Stekt korv med bröd – Helstekt fläskytterfilé med brynt potatis och bearnaissås eller stekt fläsk med löksås och kokt potatis. Det var mer än besökare som surade till när de inte fick smaka på härligheterna. Men lugn vi jobbar för fullt med att få serveringstillstånd i fortsättningen, så kanske tills nästa år.

Då rann snålvattnet till på besökarna...

Då rann snålvattnet till på besökarna...

När mina kära kollegor, i tung uniform och vapen, kom tillbaks från förevisningen försvann det mesta av maten i ett nafs. Hade vi serverat besökarna hade det nog gått åtskilliga 100-tals portioner och lite till. Men nu var det bara vi själva som fick njuta av den läckra maten.
Dagens förevisningar avslutades vid 3-tiden och nu var det dags att packa och städa undan. Arbetet gick snabbt och samtidigt som koket packades, lastades våra fordon på de tunga lastdragarna för vidare färd tillbaks till Djuramossa.

Ett lyckats och roligt evemang var till ända. Visserligen var det både höjdpunkter och lågvatten som det är i alla arrangemang, men 7.Motorbrigaden genomförde sina uppgifter med glans och ära! Själv njöt jag i fulla drag från min plats vid koket, med bra utsikt över både förevisningarna och publikhavet.

Så nu är åter en vecka lagd till historien, vi läses inom kort
Hälsningar
Leif H