Vecka 36 OCH 37! Så var det med det löftet……

Nästan dagligen, och ibland t o m två gånger om dagen.....

Nästan dagligen, och ibland t o m två gånger om dagen.....

Bilden ovan visar den danska helikopter som nästan dagligen passerar över vår gård, utanför Skurup. Ibland på väg mot Danmark, ibland på väg till Bornholm. Jag tror det är någon form av sjuktransport mellan ön Bornholm och det danska fastlandet. Märkligast är när den passerar efter mörkrets inbrott. Ett mäktigt motorbuller som ger sig tillkänna långt i förväg, och sedan en dånande passage med blixtrande röda positionsljus. Några gånger passerar den på lite avstånd, men oftast kommer den precis över huset. Så lugnet och tystnaden på landet är inte alltid vad man skulle önska.

Jaha så har det redan gått nästan tre veckor igen. När detta skrivs är det redan torsdagen den 20 september, vi är halvvägs in i hösten. Att försöka hinna med att skriva veckobrevet varje vecka visade sig vara ett löfte som inte fungerade. Jag skall inte trötta dig med alla påhittade ursäkter men man kan konstatera ett tiden helt enkelt inte räcker till…

Nåväl nu till vad som egentligen hänt sedan sist. FORT & BUNKER kom äntligen till post, något försenat på grund av blixtnedslag och trilskande datorer. Så nu kunde veckorna övergå till ett mer normalt arbetstillstånd. Men det ”hänger” en bokutgivning över mig som börjar bli lite stressande. Jag har nu tillsammans med tryckeriet bestämt utgivningen till månadsskiftet januari/februari 2013. Annars var det en ganska lugn vecka med blandat innehåll. Onsdagskvällen bjöd på årets första föreläsning, denna gång om Muskö – örlogsbasen i berget, på biblioteket i Laröd. Bibliotekaren var orolig för hur många som skulle komma, och det var inte många. Fem tappra åhörare var allt som hörsammat föreläsningen. Nåväl, jag får ju betalt ändå, men det är synd om personalen som jobbat med det. Nu var det säsongens första föreläsningkväll och en skön sommarkväll, så det kan ha bidragit till det ringa intresset.

Liten samling i Kivbergs museums samlingsal (foto Lars Dahlbom)

Liten samling i Kivbergs museums samlingsal (foto Lars Dahlbom)

Då var torsdagen betydligt roligare. Tillsammans med kollegan Lars D tog vi oss till Göteborg för ett besök på Kvibergs Militärhistoriska samlingar. Start i tidiga morgonen för att få lite tid i Göteborg. Jag ville besöka museet för att se vad de hade i samlingarna under ämnet mat och matlagning. Det var tyvärr bara det vanliga; kokvagn, grytor och pannor mm mm. Men i ett litet monterskåp stod en liten samling proviantförpackning och konserver som jag inte hade bild på tidigare. Efter lån av nyckel var det bara att börja fotografera.

Nödproviant mm

Nödproviant mm

Strax efter lunch var vi färdiga och kunde ge oss av igen. Med på museet var också Gordon H som hade med lite saker och ting som skulle ner till Skåne. Eftersom det blivit sen lunchsdags var det dags att finna något ”trevligt” korvställe, tyckte jag. Ett sådant fanns på väg ut från Göteborg, i Kållered. Det var den vanliga typen av grillbar, en sådan som serverar ALLT! Och som vanligt så lär man sig aldrig att det är dessa ställen man egentligen skulle undvika.

Här kan du nästan beställa allt i grillväg! Lars försöker bestämma sig.

Här kan du nästan beställa allt i grillväg!

Lars försöker bestämma sig.Korvgrilltallrik som på bilden nedan, lät gott, och såg gott ut på bilderna, men visade sig vara ganska så tråkig. Klistrig mos och väl genomstekta korvar (legat länge) Men vi fick i oss en snabb lunch och var snart ute på vägen igen.Men det var snyggt upplagt!
Men det var snyggt upplagt!

Men det var snyggt upplagt!

Veckan avslutade med lite arbetspass på huset, nu är det gavlarna som skall bytas ut. Det vackra vädret gjorde att lunchen fick bli lite gott korvätande med tre olikas sorters korv, något som grabbarna som hjälper mig uppskattade.
Tre goda korvvarianter; vanligt grillkorv, bratwurst och kabanoss.

Tre goda korvvarianter; vanligt grillkorv, bratwurst och kabanoss.

Veckan därpå blev det en ordentlig arbetsvecka framför datorn. I ett anfall av storhetsvansinne bestämde jag mig för ett tag sedan att i den kommande boken också presentera, och visa, alla landets regements- och flottiljmatsalar. Ett anfall som visade sig skapa mer bekymmer än jag tänkt mig. Ingen bryr sig om matsalsbyggnaderna. Det finns massor av bilder på kaserner och kanslihus, men matsalar? Nej då! Så nu är jakten i full gång och bildarkivet börjar så sakta fyllas på med bilder från landets militära matsalar. Vet du med dig att du har någon bild från en militärmatsal för du gärna höra dig. Slå mig ett mail så jag kan kolla om jag redan har just den matsalen. OCh till alla er som redan skickat bilder – tusen tack för hjälpen!
Luftvärnskaserner i Malmö

Luftvärnskaserner i Malmö

Själv jagade runt i ett par omgångar på jakt efter luftvärnsregementet Lv 4,s matsal strax utanför Malmö. En mängd olika placeringstips gjorde att jag irrade runt på fel platser. Det visade sig att den gamla matsalen var raserad, och den nya fanns innan det inhägnade området som till försvarsmakten. Så den återstår att fotografera efter att jag har fått tagit mig innanför staketet.
Jag fick också tillbringa några timmar tillsammans med Skånes Karoliner, under ett övningspass vid deras nya hemvist i Borgeby Slott, utanför Löddeköpinge. Det var en trevlig stund att med kameran i hand föreviga deras execispass i den historiska miljön.
På väg till execispasset - Skånes Karoliner

På väg till execispasset - Skånes Karoliner

Så nu väntar två dagar i Skövde i samband med firandet av det ”extremt anonyma” firandet av det svenska pansarvapnets 70-års jubileum. Mycket kan sägas om vårt försvar men det här med reklam och information är dom totalt  värdelösa på! På lördag kommer förmodldigen alla svenska pansarfordon genom tiderna att rullar förbi i en unik parad för att efteråt kunna beskåda under några timmar i en kortlivad utställning. Här kommer bl a finnas vagnar från Beredskapsmuseet och Arsenalen, tillsammans med vagnar från Pansarregementet. Själv deltager jag som fotograf och hjälpreda till Beredskapsmuseets stridsvagn m/42, den enda kvarvarande vagnen av detta slag. Jag återkommer med rapport på söndag om hur det hela avlöpte.
Veckohälsningar
Leif H
Guldet i fönstret. Läckra ölflaskor med gyllene innehåll. Svalt och läskande en skön höstdag får avsluta detta veckobrev.

Guldet i fönstret. Läckra ölflaskor med gyllene innehåll. Svalt och läskande en skön höstdag får avsluta detta veckobrev.