malware scanner Vecka 7. Allt återgår till det normala! – Fort & Bunker

Vecka 7. Allt återgår till det normala!

SNART ÄR DET PREMIÄR! HAR DU BESTÄLLT?

SNART ÄR DET PREMIÄR! HAR DU BESTÄLLT?

Så har då livet efter Snuskburken tagit sin början. Nu skall ju allt återgå till en ”normal” vardag med allt vad det nu innebär (?) I måndags (11/2) var det dags att beställa biljetterna till årets Tattoo i Ystad. Tror vi är inne på 5:e året nu och det har väl blivit något av en tradition att njuta av ett par timmar marschmusik och uppvisning. Lite speciellt blir det också eftersom det mitt ”gamla” regemente som står för kulisserna med kaserngård och kasernbyggnader. Annars var det i veckan utkopiering av bokmaterialet till en separat som var den stora händelsen. Det är alltid nervöst varje gång underlag, bilder och dokument skall göras klart för tryckeriet. Saknas det bilder? Stämmer texterna? Är alla som skall omnämnas omnämnda? Och så vidare. Kontrollkörningen av materialet gick som smort, endast några små bildkorrigeringar, och hårddisken kunde kopplas ur och avvakta transport till tryckeriet.

Det ser inte mycket ut för världen!

Det ser inte mycket ut för världen!

Nästan två års arbete, många resor i Sverige, många timmar på Krigsarkivet, nästan 600 bilder och 212 sidor ryms i den lilla aluminiumlådan. Känns märkligt att allt detta får plats inuti?

På torsdagen var det dag för det stora besöket vid tryckeriet – Ljungbergs i Klippan. Det kan väl aldrig skada att lägga med deras hemsida www.ljungbergs.se , vem vet du kanske skall trycka någon bok. Så efter besöket blev det en lugn bilfärd hem medan huvudet snurrade av tankar kring vad man nu skall syssla med. Allra först på listan står städning och sortering i arbetsrummet, vilket är välbehövligt efter två års arbete med snuskburkar och kokinstruktioner. Sedan skall en del av alla prylar som använts plockas ut för försäljning, tror jag. Kan inte riktigt bestämma mig vad som skall med dessa. Just nu finns det ett antal äldre och nyare ”snuskburkar” i arbetsrummet hyllor, och platsen kan behövas till annat. Bokhyllorna behöver också rensas ut på lite dubbletter och annan litteratur som tjänat ut sin roll. Man får lite ångest och obeslutsamhet när det gäller sådant här.

Något som också tagit lite tid i anspråk är det nya numret av FORT & BUNKER som ligger hos tryckeriet, och skall förhoppningsvis levereras i denna vecka. Jag hoppas du skall kunna ha det i din brevlåda måndagen den 3 mars, eller däromkring. Numret handlar givetvis till en del om den kommande boken – Snuskburken. Men det finns mycket matnyttigt, bland annat en ny serie reportage som jag döpt till Gränsförsvar. Här skall jag titta lite närmare på det försvar vi hade under andra världskriget, alltså försvarsåtgärderna längs vår gräns mot Norge. Här byggdes ju upp ett ganska omfattande befästningssystem med kulsprutevärn, pansarvärnsvärn, stridsvagnshinder och skyttevärn. Allt samlat i en försvarsmodell av typ skans och ofta i flera bakomliggande linjer. Vi börjar i Bohuslän och fortsätter sedan norrut längs gränsen.

Gamla Svinesundsbron

Gamla Svinesundsbron

Runt Svinesundsbron, som när ockupationen av Norge utspelades, inte var färdigbyggd, finns (fanns) en hel del befästningar. Även på ”motståndarsidan fanns befästningsåtgärder de flesta byggda av norrmännen under tidigt 1900-tal. Vi ser vad som finns i området och tar oss vidare norrut längs gränsen.
Vi skall också titta på det här med spärrar. Just spärrar i alla dessa former var mycket vanligt förekommande när det gällde gränsförsvaret mot Norge. Stridsvagnshinder i from av betongblock, även kallade Draktänder, eller som norrmännen uttryckte det Hitlertänder. Men det fanns mycket annat i avspärrningsväg som presenteras i ett par avsnitt av tidningen.

Stridsvagnshinder på bergknallar i Strömstad

Stridsvagnshinder på bergknallar i Strömstad

Mycket av det här är idag borta. Kvar finns ett par linjebitar i gränslandskapen samt i Skåne (Landskrona och Falsterbo). Med hjälp av vännerna på Coastal Defense Study Group finner du också ett inledande reportage om det amerikanska kustartilleriet. Ett vapenslag som försvann ganska snabbt efter andra värlskriget.

Just nu pågår planeringen också för fullt med vårens reseverksamhet, alltså mina egna resor, dels reportageresor och ofta också bara av nyfikenhet. Den planerade resan till Normandie, som gått iväg i april, fick tyvärr ställas in på grund av för få deltagare. Det var många som anmälde sitt intresse, men när det kom till verklighet var det inte många som ville, eller kunde, följa med. Tråkigt, men jag samlar mig tills nästa år då JAG skall resa till Normandie den 6 juni och uppleva 70-års dagen av den kanske största militärhistoriska dagen i världshistorien.

Vi avslutar med lite glada nyheter. Ett ytterst litet antal exemplar av den egentligen slutsålda BUNKERBOKEN har dykt upp. Det är inga jätteupplaga, tyvärr finns det bara 10 st att tillgå. Men skulle du tillhöra dem som fått besked att boken är slut, så har du chansen! Men skynda, skynda! Det dröjer inte länge förrän vi måste säga att de är slut igen. På bokavdelningen, på vår hemsida, kommer det att fortsätta att stå slutsålt, men du har chansen. Tyvärr kan jag inte garantera något – utan det är först till kvarn som gäller. Priset är detsamma 298:- samt 72 kronor i porto. Det går att beställa via beställningsformuläret på hemsidan.

Du har väl inte glömt hur den såg ut?

Du har väl inte glömt hur den såg ut?

Så och jag vill gärna avsluta med en bild på min polska kanelsnäcka, eller vad den nu egentligen kallades. På väg mot sin 10-årsdag och ser fortfarande lika fräsch och nybakad ut! Man kan undra vad den innehåller?

Och nu önskar jag en fortsatt trevlig vecka och som sagt ett nummer av det nya numret av FORT & BUNKER skall snart vara på väg till dig. Under förutsättning att du abonnerar på den!

Hälsningar
Leif H